Optužila Nadala da se dopingovao, plaća 12.000 €!

Rafael Nadal dobio je slučaj protiv bivše francuske ministarke Roseline Bašelo koja ga je optužila da je koristio doping.

Tenis 18.11.2017 | 15:30
Optužila Nadala da se dopingovao, plaća 12.000 €!
Bašelo je u jednom intervjuu rekla da je sakriveno od javnosti da je Nadal bio dopingovan 2012. godine, kada je pauzirao zbog, kako je ona rekla, navodne povrede kolena.

"Znamo šta je prava istina. Kada vidite da neki teniser ne igra nekoliko emseci, onda je to uglavnom zbog dopinga", izjavila je Bašelo za "As".

Nadal je uzvratio tužbom u kojoj je zahtevao odštetu od 100.000 evra zbog uvrede ugleda, ali je sud odlučio da mu Bašelo mora isplatiti "samo" 12.000. 

Španac je prilikom podnošenja tužbe najavio da će novac koji dobije za odštetu uplatiti u dobrotvorne svrhe.

Bivša francuska ministarka sporta Rozelin Bašelo osuđena je zbog klevete jer je prošle godine gostujući u jednoj emisiji na televiziji izjavila da je Rafael Nadal koristio doping 2013. godine, nakon čega je morao da pauzira sedam meseci.

Nadal ju je tužio navodeći da mu je ta izjava nanela veliku štetu. Španski teniser zatražio je odštetu od 100.000 evra, a njegov advokat Patrik Mezonev je tada izjavio da reči nekadašnje ministarke imaju veliku težinu, s obzirom na to koju je fuknciju obavljala u tom periodu.

Godinu i po dana kasnije Sud u Parizu doneo je presudu. Naložio je Bašelo da plati 12.000 evra zbog toga što je javno oklevetala uspešnog sportistu bez dokaza.

Nadal je pre podnošenja tužbe zatražio od Međunarodne teniske federacije (ITF) da javno objavi rezultate testova koji su mu urađeni.

On je rekao da je bio primoran da podnese tužbu.

"Cilj tužbe je da javne ličnosti ne iznose uvrede ili lažne optužbe na račun sportista bez ijednog dokaza i da pritom ostanu nekažnjene", objasnio je tada jedan od najboljih tenisera u istoriji i anevo da će, ukoliko dobije spor, sav novac na ime obeštećenja uplatiti na račun neke humanitarne nevladine organizacije u Francuskoj.

Rozelin Bašelo bila je ministar u vladi Nikolasa Sarkozija od 2007. do 2010. godine i nakon toga je napustila politku.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar