Kuda je otišlo pola miliona KM?

Vlada RS donijelea je ranije odluke o centralizaciji javnih nabavki u zdravstvu, utvrđen je grejs period od jedne godine za ustanove koje nisu u mogućnosti da plaćaju troškove i o prelasku zdravstvenih ustanova na trezorsko poslovanje.  To su trebale da budu mjere za stabilizaciju zdravstvenog sistema. Međutim, u resornom ministarstvu su odustali od većine dogovorenog. Insulin se danas ponovo nabavlja posredstvom apoteka pa se postavlja pitanje – zbog čega?

Republika Srpska 16.11.2017 | 22:18
Kuda je otišlo pola miliona KM?
Predstavljajući spasonosne mjere za stabilizaciju zdravstva, resorni ministar Dragan Bogdanić je izjavio da će sistem centralizovanih nabavki, za koje će biti zadužen isključivo Fond zdravstvenog osiguranja, omogućiti značajne uštede. Tada se operisalo sa cifrom od oko 50 miliona maraka.

Međutim, danas se, primjera radi, poništavaju tenderi za nabavku mazuta za potrebe Kliničkog centra, jer Fond zdravstva ne može zakonito da ih provede. Odustalo se i od nabavke insulina preko Fonda zdravstvenog osiguranja i sada to rade isključivo apoteke.

-Na ovom primjeru se može vidjeti potpuna dezorjentisanost resornog ministarstva - smatra bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić i dodaje da nešto što je oduvijek bilo na centralnoj nabavci, na Fondu zdravstvenog osiguranja, jedna vrlo osjetljiva supstanca kakvi su insulini i pacijenti koji neodložno moraju primiti taj lijek, prebačeno je u kompletnom iznosu da se nabavlja putem apoteka.

"U analizi zbog čega se to desilo, dolazimo do toga da je Fond raskinuo već postojeći ugovor, i prepustio da se nabavka vrši preko apoteka, iako je imao bankovnu garanciju dobavljača da će taj ugovor biti izvršavan sve negdje do sredine 2018-te godine", rekao je Stanić.

On kaže da je unutar raskinutog ugovora o nabavci insulina četiri odsto sredstava ostajalo Fondu zdravstvenog osiguranja.

"Pošto se radi o nabavci većoj od 12 miliona, tih četiri odsto iznosi 500 hiljada KM trebalo bi ministarstvo da odgovori šta se dogodilo sa tim novcem", kaže Stanić i dodaje da na ovaj način taj novac nisu dobile ni apoteke i jednostavno moraće Ministarstvo zdravlja da odgovori gdje se izgubilo tih četiri % i pogotovo će morati to da odgovori zato što vidimo sada slučajeve poput Čajniča, Novog Goražda, evo u ovom trenutku Vlasenice, prije toga Bileće i šta bi njima značilo tih 500 hiljada maraka koje na ovaj način nestaju iz zdravstvenog sistema.

Resorno ministarstvo trebalo bi da odgovori i na pitanje, zašto je raskinut tender koji je Fond zdravstenog osiguranja imao sa dobavljačem, iako je postojala bankovna garancija dobavljača, o izvršavanju tog ugovora do sredine 2018-te godine.



BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

love me tender

16.11.2017 21:41

Znaš kuda je otišlo staniću? prije mjesec dana si jednog od onih u čije su se džepove te pare slile branio pred ljudima na bn tv.. da, da.. zamisli, nije smijenjen jer je najbolji direktor već zato što se najviše ugrađivao u tendere. A tebe treba da je sramota.

ODGOVORITE
Name

blaf

16.11.2017 21:53

Otislo ,znate dje..Da ne lajem..

ODGOVORITE
Name

tajkun

16.11.2017 22:03

Pitajte gosp. Dodika!

ODGOVORITE
Name

Pametna sirotinja

17.11.2017 00:19

Spremaju se pare za Prointer.

Name

Banjalučanin

17.11.2017 01:32

Ko je dozvolio izgradnju one zgrade izmedju plavog nebodera i nekadašnjeg Partizana, u Banjaluci.?

ODGOVORITE
Name

Donbas

17.11.2017 01:35

Da nema kredita, ne bi se imalo šta pljačkati.

ODGOVORITE