Izložba slika Sonje Ostojić

U izložbenom salonu srbačkog Doma kulture sinoć je otvorena izložba radova akademske slikarke Sonje Spiroski Ostojić iz Banja Luke pod nazivom „Sjećanja“ koju je organizovao ovdašnji Centar za kulturu i sport.

Republika Srpska 16.11.2017 | 16:13
Izložba slika Sonje Ostojić
Umjetnica  se predstavila srbačkim ljubiteljima  likovnog stvaralaštva  sa 25 slika radjenih tehnikom  akril na papiru stvorenih u ciklusu u jednom restoranu na obali Vrbasa u Banjaluci na koje je prenijela  mrtvu prirodu, uglavnom predmete  karakteristične za  mjesta njenog života i odrastanja u Makedoniji.



„Za jedno ljeto, zahvaljujući  razumjevanju vlasnika restorana,  napravila sam ciklus od 36 slika, od kojih  veći dio  izlažem ovdje u Srpcu. Slike su dio moje prošlosti koja uvijek inspiriše“, kazala je Sonja Spiroska Ostojić, koja nije nepoznata u  gradu na ušću Vrbasa u Savu. Bila je učesnik bardačke kolonije, a ovo joj je treća izložba u ovom  gradu.

Predstavljajući  umjetnicu na otvaranju izložbe,  stručni koordinator za kulturu  Javne ustanove Centar za kulturu i sport u Srpcu, Stevan Umljenović je naglasio  da je riječ  o „omažu jednog vremena, odredjenim običajima,  zanatima, predmetima , o vremenu koje polako nestaje, ali ostaje u sjećanju zahvaljujući  zapisima u knjigama, zapisima u slikama, zapisima u kamenu i u tome je velika uloga kulture“.



Umljenović je podsjetio da je srbački Centar za kulturu, uprkos teškim materijalnim i tehničkim  uslovima, ove godine organizovao 12 likovnih izložbi i veliki broj drugih kulturnih manifestacija, na čemu mogu pozavidjeti  i mnoge  razvijenije i veće opštine. U fundusu LEK „Bardača-Srbac“ nalazi se oko 600 vrijednih djela poznatih umjetnika,  od Milića od Mačve do mladih umjetnika i studenata likovne umjetnosti. Izrazio je nadu da će se napokon riješiti pitanje Galerije, jer se vrijedne slike, nažalost, još uvijek nalaze u neuslovnom depou  ove ustanove.

Zahvalio se i sponzorima i donatorima koji pomažu u organizaciji kulturnih manifestacija, a medju njima se posebno ističe firma „“Sistem Ekologik“ iz Sitneša, naglasio je Umljenović.

Slikarka Sonja Spiroski Ostojić  rodjena je u Skoplju 1966. Član je Društva likovnih umjetnika Makedonije i Udruženja likovnih radnika BiH, a  živi i radi u Banjaluci. Nakon Srpca, izložba će se preseliti u Gradišku, a zatim odlazi u Čikago.

(BN/S.K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar