Most će graditi kineska firma?

Kineska državna korporacija "China Road and Bridge Corporation" (CBRC) najozbiljniji je kandidat za posao izgradnje Pelješkog mosta i sasvim je izgledno da bi u idućih desetak dana trebalo da bude prihvaćena najjeftinija ponuda CRBC-a vrijedna 2,08 milijardi kuna (oko 520 miliona maraka) bez PDV-a.

Region 15.11.2017 | 20:40
Most će graditi kineska firma?
U ovom trenutku u toku je završna evaluacija sve tri pristigle ponude u Hrvatskim cestama te definitivna odluka još uvijek nije donesena, ali je prema nezvaničnim informacijama, kineska državna korporacija vrlo blizu odabiru, kako zbog najmanje cijene koja je gotovo 600 miliona kuna jeftinija od kunkurencije, tako i zbog bankarskih garancija te izuzetnih referenci CBRC-a, saznaje "Novi list".

U kineskom konzorcijumu su inače i firme "CCCC Higway Consultants", "CCCC Second Higway Engineering" i "CCCC Second Harbour Engineering".

Kako je od ranije poznato, tri ponuđača su predala svoje ponude u drugom krugu tendera za projekt izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih puteva, a osim Kineza, ponude se stigle i od austrijskog "Strabaga" koji je ponudio cijenu od 2,622 milijardi kuna bez PDV-a te od talijansko-turske zajednice ponuđača koju čini Astaldi s turskom kompanijom "Içtas" s ponudom od 2,551 milijardi kuna bez PDV-a. Sve tri ponude bile su bitno veće od procijenjene vrijednosti radova od strane naručioca Hrvatskih puteva, koja je iznosila 1,756 milijardi kuna bez PDV-a.

Milion radnika

Ukoliko se zaista potvrdi izbor CBRC-a, biće to prvi veći i važniji kineski projekat u Hrvatskoj, a ujedno će se dodatno osnažiti već postojeća prisutnost u regionu kineskog građevinskog diva, koji ima nevjerovatan broj zaposlenih, veći od milion radnika širom svijeta i ima oko 50 ogranaka i predstavništava u više od 50 zemalja i regija u Aziji, Africi, Evropi i Južnoj Americi. 

Riječ je o kompaniji koja definitivno spada među najveće građevinske firme u svijetu, a poznati su možda i najviše po izgrađenim mostovima od kojih neki spadaju među najveće u svijetu, kao i po nizu projekata u izgradnji željeznica, luka, autoputeva, zračnih luka, tunela i druge infrastrukture.

Podružnice u Srbiji i Crnoj Gori

Kineska korporacija već radi na velikim projektima u Crnoj Gori i Srbiji, gdje su osnovali svoje podružnice.

U Crnoj Gori je u toku jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u istoriji ove zemlje, a riječ je o izgradnji autoputeva koja će povezati luku Bar s mjestom Boljare u Srbiji u dužini od 169,2 kilometra. 

U Srbiji je kineska kompanija zaposlena na izgradnji mosta Zemun – Borča dugog 1,5 kilometara s pripadajući prilaznim putevima u dužini od dodatnih 20-tak kilometara, piše "Novi list".

Izvor: N1.info

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Zool

15.11.2017 21:03

Imaju jeftinu radnu snagu.Direkt iz Kine dovode ljude,rade jeftino i spavaju po kontejnerima.Celik koji je najveca stavka takodje imaju visestruko jeftiniji od Evropskog,da podsjetim da su kupili skoro Smederevo u Srbiji.Ovo boli Evropu jer daju vecinu novca a strabag i ostale lopovske firme ne mogu proci na tenderu jer je plata Austrijanca deset puta veca od Kinezove.

ODGOVORITE
Name

Ante

15.11.2017 22:11

Mora da ce dugo trajat do prve bure

ODGOVORITE
Name

MILAN

16.11.2017 08:42

Kod nas sve sa podsmehom!A Kinezi zadaju glavobolju i amerikancima u svim delovima privrede i drugih delatnosti!Kina je vec postala svetsko cudo u svim segmentima rada.Dzinovskim koracima gazi sve pred sobom.Samo mi podsmesljive komentare o njima.Nije ni cudo,iskompleksiran i frustriran bakanski narod samo bi da lezi i kritikuje!A mi iz BiH,posebna prica!Drzava samo po imenu,zalost!

Name

Regan

16.11.2017 07:08

Ako ne znaju kome ce dati posao,ja predlazem neka ga daju Integralu iz Laktasa pa da vide sta je kvalitet,i neka budu spremni doplatiti jos oko 100%,da mogu one lopine Stankovic Slobodan i Dodik Milorad fino podijeliti.Eto

ODGOVORITE
Name

Tag

25.11.2017 04:57

Ono što se može roditi u glavi balkanaca, ne može ni u jednoj drugoj. Pa zar nije lakše napraviti most-autoput preko teritorije BiH (kud već i ide) nego budalesati s tim mostom koji će povezati poluostrvo s kopnom na istom mjestu gdje su to poluostrvo i kopno, već i povezani. Dakle digneš autoput na visoke stubove i taj koji tuda vozi ne može sići s tog autoputa. Nema ni pasoške ni carinske kontrole. A kad i BiH udje u EU, onda nema kontrole svakako. Dakle?

ODGOVORITE