Radončić: SBB ne želi biti dio vlasti

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić zatražio je od predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da ova stranka i SDA nađu novog partnera u vlasti, jer SBB više ne želi biti dio parlamentarne većine ni u Federaciji BiH (FBiH), ni na nivou BiH.

Bosna i Hercegovina 15.11.2017 | 18:10
Radončić: SBB ne želi biti dio vlasti
"Mi smo proevropska opcija, želimo da BiH ide tim putem, ne želimo da BiH niko ostavlja u amanet neosmanskim elementima. SBB je ozbiljna legalistička stranka i nećemo da pravimo anarhiju kao što je bilo kada je DF izašao iz vlasti. Zato sam zamolio Čovića da nađu nove partnere, jer na moju sreću sa Izetbegovićem više nemam kontakte", rekao je Radončić nakon sastanka sa Čovićem u Mostaru. 

Na pitanje da li će SBB napustiti pozicije ukoliko HDZ BiH i SDA ne nađu nove partnere, Radončić je rekao da će SBB za mjesec imati sjednicu Predsjedništva stranke kada će donijeti odluke o tome. 

"Vidjećemo kako da izađemo iz ove situacije, a da ne napravimo haos koji neko priželjkuje. Neko priželjkuje fildžan državicu na način da pokaže da FBiH nije moguća. Nagli i hiroviti izlazak SBB-a iz vlasti je uvod u situaciju da se dokaže da FBiH nije moguća i da treba da se dijelimo. Mi to nećemo dozvoliti. Imamo dovoljni snage da odgovorimo", rekao je Radončić. 

Čović kaže da je zamolio Radončića da se procesi pokušaju očuvati stabilnim do kraja godine, te da se sredinom decembra "sjedne i vidi kako dalje". 

On je naveo da će u narednih mjesec dana obaviti razgovore s Izetbegovićem o ovoj temi, ali da je skeptičan u pogledu nalaženja novih partnera. 

"Važno je da do tog vremena ostanemo zajedno i ne stvorimo anarhiju. Potrebno je što prije naći zamjenskog partnera, ako ga ima, jer smo godinu do izbora", dodao je Čović.

On je naglasio da sa Radončićem ima usaglašen stav oko 99 odsto tema.

"Veseli me da još zajednički dijelimo viziju evropske BiH i unutrašnje stabilnosti, te pokretanja mnogih projekata koje zbog nečijeg hira ili želje za nadmoći nismo uspjeli realizovati", rekao je Čović. 

On je dodao da postoji problem i "da neko evidentno želi biti nadlider u BiH i pokuša da upravlja procesima na jedna pogrešan način".

Izvor: Srna

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Gile

15.11.2017 17:31

Da li je nova moguca vecina HDZ, SBB, SDP, DF, NEZAVISNI KLUB I NEKO IZ REP. SRPSKE.

ODGOVORITE
Name

kiki

15.11.2017 18:19

Gile,mogu se podjelit na male golove..taman ih ima toliko. Salim se ali tu kombinaciju nece prvi prihvatiti Covic i Dodik jer SBB, DF i SDP nisu legitimni i legalni predstavnici bosnjackog naroda...bar njih dvojica to stalno trube.

Name

DrPiga

15.11.2017 18:55

Sve mi mirise hoce da na bilo koji nacin uvale dodika.

Name

Re Kiki

15.11.2017 19:58

Ovi sto ih nabrojao Gile sa Snsd imaju vecinu u Parlamentu BiH. Kad to i javno demonstriraju i Hdz ce im prici.

Name

re re Kiki

15.11.2017 22:10

Jest samo sto DF i SDP nece nikad uci u koaliciju sa Dodikom.On je sam sebe diskreditovo svakodnevnim glupostima.A ni Covic nece sa Komsicem...znaci na male golove i udaraj.

Name

Dzoo.

15.11.2017 17:33

Povuce te svoje cinovnike i to je to. Vama da je para bez motiku.

ODGOVORITE
Name

SA

15.11.2017 17:44

Gori krmak u Bosni od Radona ne postoji.

ODGOVORITE
Name

Vrijeme za promjene.

15.11.2017 17:50

Mislim da je Izedbegovic svjestan da gubi vlast i zato je probao dici sebi reiting sa igrama oko Kosova.

ODGOVORITE
Name

Re

15.11.2017 18:38

Nemas ti pojma! Izetbegovic do smrti nece izgubit! Izetbegovic se ni nemoze kandidovat na neku jaku funkciju u tome je problem al Radoncic Vjeruj nikad nece zastupati Bosnjake!

Name

Kosta

15.11.2017 18:40

Sda ce da pomete sbb na sledecim izborima iz razloga sto scepo izdajnik radi ono sto mu kaze dodik i covic a muslimani su to dobro uocili i skuzili.

Name

BOSNJAK

15.11.2017 18:48

BAKE JE JEDAN...crknite SDA POBJEDJUJE ....SCEPU U ZATVOR...

Name

E MOJ KOLEGA,

15.11.2017 17:50

svi bi vi nesto politizirali ,dobru lovu mlatili "radio nebi niko proizvodne linije ste m unistili mprodali za bagatelu :Ustavite sa tim strankama ,narod jos sada nije u mogucnosti da izdrzava ove koji su vec na vlasti " e sada jos tebe trebamo ;mutan si mi mi ti nista neverujemo ,majstore hvati se nesto korisnijega ;odje.....e narod neizdrzi vise :adijo

ODGOVORITE
Name

BOBA

15.11.2017 19:04

OVAJ RADONČOĆ MI NIJE NI MALO SIMPATIČAN ZBOG RAZNORAZNIH AFERA ALI RAZMIŠLJAM DA NJEGOVA IZJAVA IMA SMISLA SVAKA RIJEČ MU JE NA MJESTU .BILO BI MI DRAŽE DA JE TO NE KO DRUGI IZGOVORIO A NE ON.ALI ČISTA DESETKA ZA ONO ŠTO JE REKAO O BAKIRU IZETBEGOVIĆU .PA LJUDI MOJI ON JE POJEDINAC ŠTA IMA VEZE ŠTA JEDAN POJEDINAC IZGOVORI.NOVINARI MORAJU ZARADITI PLATU ONI BACE KOSKU A POLITIČARI SE KAO PALE.BUDIMO REALNI TIRAŽ RASTE .KAD IDE PITA NE KA IDE I TEPSIJA.

ODGOVORITE
Name

Stigle instrukcije iz Beograda

15.11.2017 19:15

Fahro je dobio direktive iz Beograda da se mora povući kako bi se omogućilo SNSDu da stajaše kormilo. Dobro Srbi sa obe strane Drine prodaše referendum.

ODGOVORITE
Name

Mujo

15.11.2017 23:17

Fahro je puko, na izbore nek ne izlazi aj zdravo.

Name

borac

15.11.2017 19:34

Dobro je da mi je postalo potpuno nevazno ko vlada u ovom haosu ali i njima se blizi kraj nema se vise sta opljackati svijet vise neda pare a mi i nemozemo napraviti eh da samo onda dozvolise Dodiku da napravi stampariju bilo bi nam bolje.

ODGOVORITE