Vučić danas boravi u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u Briselu, gde će imati odvojene sastanke sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Srbija 15.11.2017 | 12:36
Vučić danas boravi u Briselu
Vučić će sa Mogerini razgovarati u podne u sedištu Evorpske komisije u Briselu.

Diplomatski izvori iz kancelarije visoke EU predstavnice navode da će osnovne teme razgovora biti odnosi Srbije i EU, napredak Srbije na putu ka članstvu u Uniji, situacija u regionu kao i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji se odvija uz posredovanje Mogerinijeve.

Posle podne, u sedištu NATO u Briselu, predsednik Vučić će imati bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom i učestvovati na sastanku Severnoatlantskog saveta.

Pred posetu predsednika Srbije sedištu NATO, diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da između Srbije i Alijanse nema "gorućih pitanja" i da je reč o sastanku u okviru "kontinuirane saradnje na najvišem nivou".

Pored partnerske saradanje Srbije i NATO, očekuje se da će teme razgovora predsednika Srbije sa Stoltenbergom i 29 ambasadora zemalja čanica Alijanse biti i situacija u regionu, unutrašnje reforme u Srbiji kao i odnosi Beograda sa Moskvom.

Očekuje se da će se konstatovati i zadovoljstvo postignutim u okviru četiri tačke koje su dogovorene tokom prethodnog sastanka Vučića i Stoltenberga u Briselu u novembru 2016. godine.

Prva od njih se odnosi na vežbu u organizaciji NATO u cilju priprema za reagovanje u vanrednim situacijma koja bi 2018. godine trebalo da se održi u Srbiji.

U međuvremenu, u saradnji sa NATO Srbija je radila na podizanju kapaciteta za otklanjanje neekspolodiranih ubojnih sredstava i dala doprinos u obuci iračkih ficira u oblasti vojne medicine.

Još jedna od tema o kojoj se razgovaralo i gde je postignut napredak jeste normalizacija vazdušnog prostora u regionu, konkretno donjeg sloja vazdušnog saobraćaja iznad Kosova i Metohije čija će relaksacija dovesti do normalizacija civilnog vazdušnog saobraćaja iznad prostora KiM.

Tokom prethodnog sastanka generalnog sekretara NATO sa Aleksandrom Vučićem, Stoltenberg je ponovio stav da Severnoatlansta alijansa poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti.

On je tada ocenio da je Srbija izvoznik stabilnosti u regionu.

"Srbija je u srcu Balkana, što je srce Evrope. Ona doprinosi na različite načine regionalnoj i nacionalnoj stabilnosti", poručio je tada generalni sekretar NATO.

Predsednik Srbije u više navrata je naglašavao da Srbije jeste vojno neutralna, ali da želi saradnju sa NATO u cilju mira i stabilnosti u regionu, što je, prema Vučićevim rečima, preduslov za dalji ekonomski napredak Srbije.

Očekuje se da Vučić i Stoltenber danas u sedištu NATO nastave razgovore o daljim zajedničkim izazovima, ali i potencijalima saradnje između NATO i Srbije.

Pored predsednika Vučića, u delegaciji Srbije biće i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

borac

15.11.2017 11:50

Vucic ti je prepisao od Dodika i predsjednik i premijer i i i nji dva reasavaju sve probleme.

ODGOVORITE
Name

Draganče

15.11.2017 13:41

Vučiću, znaš onu...Trči jelen po polju nosi papagaja...

ODGOVORITE
Name

Spase

15.11.2017 14:42

vucko odluci jednom ili zapad ili moskva nemoze na dve stolicemozda bi se i on odlucio ali mora dobiti dozvolu od dodika

Name

klinton

15.11.2017 16:14

Sta ces gore vuce oni nisu glupi Idi u Banjaluku

ODGOVORITE