Ramljak ucjenjuje Sberbanku

Prvi čovjek ruske Sberbanke Herman Gref nazvao je ucjenjivačkim isključivanje te banke iz Savjeta povjerilaca, formiranog u okviru postupka vanredne uprave nad hrvatskim koncernom "Agrokor", te poručio da će ova banka zaštitu prava potražiti na sudu.

Region 15.11.2017 | 11:17
Ramljak ucjenjuje Sberbanku
"Ta neispravna odluka vanrednog povjerenika za `Agrokor` /Ante Ramljaka/ može se shvatiti kao ucjena", rekao je Gref.

On je podsjetio da je 10. novembra vanredna uprava "Agrokora" osporila Sberbanci potraživanja od 1,13 milijardi evra, čime je isključila tu banku iz Savjeta povjerilaca, prenose hrvatski mediji.

Gref je dodao da je vanredna uprava kao razlog takvih odluka pomenula tužbu Sberbanke za vraćanje potraživanja, podnesenu u inostranstvu.

"Takvi postupci vanrednog povjerenika su, blago rečeno, apsolutno nekorektni. To da prihvatanje ili odbijanje prava na vraćanje naših potraživanja ili njihovo stavljanje pod sumnju zavisi od realizacije našeg prava da ih ostvarimo sudskim putem, faktički se može shvatiti kao ucjena", rekao je Gref.

On je dodao "da je ucjena vanrednog povjerenika za `Agrokor` prema jednom od ključnih kreditora vrlo čudna situacija", te da se Sberbanka zalaže za transparentnost u procesu oživljavanja koncerna.

Gref je poručio da će svoja prava štititi na sudu, ako im bude onemogućeno ostvarenje povjerilačkih prava.

Vanredni povjerenik Vlade Hrvatske za "Agrokor" Ante Ramljak danas je od uprava preduzeća iz sistema koncerna zatražio sazivanje glavnih skupština akcionara na kojima bi trebalo da bude odlučeno o pokriću gubitaka zabilježenih u prošloj godini.

Ramljak je nedavno predao Trgovačkom sudu u Zagrebu tabele sa osporenim potraživanjima ruske Sberbanke, koja ukupno iznose oko 1,13 milijardi evra.

Takvu mogućnost ranije su najavili Ramljak i advokat "Agrokora" Tin Dolički, s obrazloženjem da je ruska banka pokrenula niz sporova, te da potraživanja pokušava da naplati u inostranstvu.

Ramljak je kao razlog osporavanja ovih potraživanja naveo i neusklađeno stanje potraživanja i obaveza u poslovnim knjigama.

Ovim potezom, Ramljak je izbacio Sberbanku iz glasanja o nagodbi, nakon čega će, najvjerovatnije, uslijediti tužba ove ruske banke, koja je bila najveći kreditor "Agrokora".

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Putko

15.11.2017 10:44

E Ramljak, dobiće putin svoje pare makar vam duše morao čupati.

ODGOVORITE
Name

Draganče

15.11.2017 10:55

Čovjek otvoreno radi za američki fond, samo da Agrokor ne padne Rusima u šake.

ODGOVORITE
Name

Milko

15.11.2017 12:05

A račun će platiti hrvatska sirotinja.

Name

Q

15.11.2017 13:23

RADIO ZA KOGA KOD HOCE VRATICE NOVAC RUSIJI PRIJE NRGO STO MISLI.GOSPODINE RAMLJAK UMRO JE PIJANI JELCINJ.

Name

istina

15.11.2017 13:54

To treba u bankrot isto ko u americi da drugi dodu banka hoce da pljacka ako pljacka nek propadne ovi svicarci niko da ne placa to je tako pa bi oni stanove prodali posto poto za jeftino jer to nije njihov biznis kod nas izmisljaju cijene nejma posla nejma para i to je ta cijena

ODGOVORITE