Klima i vrijeme utiču na jajnike

Najveći broj žena u menopauzu ulazi posle prolećne ravnodnevice, dok je nakon jesenje primetno manji. Menopauza najčešće nastupa u martu, aprilu i junu, a najređe u avgustu i decembru.

  • Magazin
  • Zdravlje


Kada će žena ući u menopauzu ne zavisi samo od trenutka smanjivanja i gubitka jajnih ćelija, već i od smene godišnjih doba, tvrde mađarski stručnjaci sa Ginekološke klinike u Pečuju. Na ovu životnu promenu posebno utiče prolećna i jesenja ravnodnevica.

- Najveći broj žena u menopauzu ulazi posle prolećne ravnodnevice, dok je nakon jesenje primetno manji. Menopauza najčešće nastupa u martu, aprilu i junu, a najređe u avgustu i decembru. Čini se da naše otkriće o uticaju godišnjeg doba na nastanak klimaksa podržava tvrdnju o važnosti uticaja faktora životnog i klimatskog okruženja na reproduktivnu sposobnost žene čak i kada ona opada.

Otkriće je važno jer pokazuje da i drugi uslovi kao što je dužina dana, temperatura i vlažnost vazduha izuzetno utiču na funkciju jajnika, ističe rukovodilac istraživanja profesor dr Janoš Garaji.
 
Novosti
foto:internet

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

Mileta

15.11.2017 19:24

Ja sam već ušao u menopauzu,lupetam svašta,propo sam u licu,smijem se kao kreten i to je to

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.