Đorđević: A zašto, lijepo, ne štrajkujemo svi?

"I u NBA je postojao problem, pa su štrajkovali. Ceo NBA, bio je 'lokaut'", rekao je selektor reprezentacije Srbije u intervjuu za "Blic".

Košarka 14.11.2017 | 21:30
Đorđević: A zašto, lijepo, ne štrajkujemo svi?
Dok u Minhenu pokušava da ublaži izostanak povređenih startera, Stefana Jovića i Vladimira Lučića, selektor košarkaške reprezentacije Srbije mora da razmišlja kako da ublaži izostanak svih onih koji iz raznih razloga neće moći da se odazovu za start kvalifikacija za Mundobasket 2019.

A, to je otprilike reprezentacija i po.

Prvo ikada okupljanje "orlova" za kvalifikacije za FIBA svetsko prvenstvo u Kini, koje je zakazano za 21. novembar, sve je bliže, a selektor reprezentacije i trener Bajerna i dalje nije siguran s kojim momcima će moći da računa kako za ovaj, tako i za naredni "prozor".

I onaj tamo...

"Kvalifikacije i prozori... velika nepoznanica", počeo je Đorđević priču u intervjuu za "Blic".

"Nema izgovora, moramo da izbacimo spisak iako niko ne zna kako će to da izgleda. Moramo okupiti najbolju moguću ekipu, pripremati se kako za prvu utakmicu protiv Austrije, tako i za drugu sa Gruzijom. Ima momaka koji će doći, odazvati se, s kojima treba da napravimo dobru igru i onda doći do rezultata, jer sada igra nije toliko bitna koliko rezultat", rekao je legendarni košarkaš, koji je kao selektor nacionalnog tima odveo ekipu do tri finala u četiri godine, uz jedno polufinale.

"Nadamo se velikoj pomoći navijača, lepom ambijentu u punom 'Pioniru' i vetru u leđa koji bi u ovom trenutku bio potrebniji kako bi prikrio neke izostanke", zaključio je.

Srbija 24. novembra dočekuje Austrijance, pa tri dana kasnije Gruzijce, na istom mestu u Dvorani "Aleksandar Nikolić".

Ipak, o tim mečevima i dalje se ne priča preterano. Najvrelija tema mesecima je sukob Evrolige i FIBA usled kojeg su selektori došli u paradoksalnu situaciju - da moraju da pozovu momke koji najverovatnije neće imati pravo da se odazovu, jer će zbog toga trpeti sankcije u klubovima u kojima zarađuju plate.

"Potrebno nam je razumevanje klubova, želja igrača i pre svega razumevanje za ovu situaciju koja po mom mišljenju nije dobra, ali na nju moramo da gledamo dublje, globalno, a ne da se limitiramo i da svako iznosi mišljenje svoje federacije, reprezentacije ili lično... Nego da sve federacije sednu, donesu zajedničko mišljenje i svima nam pokažu kojim pravcem treba da ide košarka i takmičenje između nacionalnih selekcija, jer je to jedini pravi način", rekao je Đorđević i dodao:

"Da se predsednici svih saveza sastanu i naprave jedan, zajednički pravac za politiku u odnosu na FIBA i da onda odatle dođemo do određene saradnje i načina takmičenja".

Za kraj, otišao je i korak dalje i pitao zbog čega se jednostavno ne kaže: "Ne"!

"I u NBA je postojao problem, pa su štrajkovali. Ceo NBA, bio je 'lokaut'. Ne vidim razlog zašto se tako nešto ne uradi ako svima nama ne odgovaraju neke stvari, ni FIBA, ni Evroligi, reprezentacijama, selektorima, predsednicima saveza... Izvlolite, sedite, pa se dogovorite, ima načina kako da se dođe do najboljeg mogućeg sistema takmičenja. Mislim da u ovom trenutku to nije slučaj", rekao je trener Bajerna i reprezentacije Srbije, Aleksandar Đorđević u intervjuu za list "Blic".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar