Protestima protiv povećanja poreza

Hiljade Rumuna učestvovalo je u antivladinim protestima u 10 gradova, protiveći se novim poreskim izmenama za koje kritičari upozoravaju da će dovesti do smanjenja plata.

Svijet 13.11.2017 | 07:32
Protestima protiv povećanja poreza
Demonstranti u Bukureštu i još devet gradova mahali su rumunskim zastavama na istovremeno održanim protestima, uzvikujući "Ostavka", prenosi AP.

Rumunska levičarska vlada je 8. novembra hitnim dekretom usvojila nepopularnu meru kojom se troškovi plaćanja doprinosa za socijalno osiguranje prebacuju na radnike, što je do sada bila obaveza poslodavaca.

Nakon usvojenih novih mera, vrednost nacionalne valute opala je do najnižeg nivoa od 2012.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis, sindikati, udruženja investitora i građani protive se izmenama koje će uticati na smanjenje zarada, dok ministar finansija Jonut Misa, pak, poručuje da će i kompanije i zaposleni imati koristi.

Inače, Rumunija je time postala jedina članica Evropske unije koja je sav teret socijalnih doprinosa prebacila na zaposlene.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sta,

13.11.2017 06:48

Ne smeju oni protestirati,oni su u natu ,tamo nema trte mrte "ima stoje mirmo ;dok im gazda cita bukvicu :Yasno"

ODGOVORITE
Name

ATR

13.11.2017 06:51

PAZITE OVO-Predsjsednik Rumunije je protiv povecanja ali ministar donio odluka.I ipak protests.Zamislite kod nas da se ministar suprotstavi Dodiku.Koliko vremena bi proveo u ministarskoj fotelji???

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

13.11.2017 08:38

Sav normalan svijet se bori za svoja prava samo ovce u BiH ćute dok ih šišaju.

ODGOVORITE