Mutin Partizan najefikasniji u Evropi!

Crno-beli u Jadranskoj ligi prosečno beleže 94,25 poena!

Košarka 12.11.2017 | 23:30
Mutin Partizan najefikasniji u Evropi!
Košarkaški klub Partizan dugi niz godina je igru bazirao na čvrstoj igri u odbrani sa malim brojem primljenih, ali i datih poena. Uostalom dobar deo 13-godišnje dominacije izgradio je upravo na defanzivnim principima. Ali stvari se menjaju, kao što se i Partizan promenio i posle mnogo vremena navijači crno-belih gledaju ekipu Miroslava Mute Nikolića koji je oduvek negovao taj napadački stil, dok je odbrana nekako padala u drugi plan.

O tome koliko je Partizan promenio stil igre lepo svedoči i statitistika Jadranske lige na početku sezone. Naime, posle osam odigranih utakmica u regionalnom takmičenju Partizan ima najveći prosek postignutih poena. Crno-beli su na osam utakmica ubacili 754 poena, odnosno u proseku 94,25. A čak tri puta na Jadranu ove sezone Partizan je ubacio 100 ili više poena. Neverovatno, ali istinito, statistički gledano - to ih u ovom trenutku čini najefikasnijom ekipom u Evropi.

Kada je u pitanju Jadranska liga, iza Partizana se nalaze Igokea sa prosekom od 89,86 poena, odnosno Crvena zvezda koja za sada u regionalnom takmičenju prosečno ubacuje 88,71 poen.  

Na evropskom nivou u ovom segmentu iz Partizana je moskovski CSKA koji u regionalnoj VTB ligi prosečno postiže 92 poena. Armejci su, naravno, najefikasniji tim u ovom takmičenju, a u vrhu je i Uniks iz Kazanja sa prosekom od 91 poena.

Očekivano, u španskoj ACB ligi je najefikasniji madridski Real koji ima prosek ubačenih poena 91,86, a “magičnu” granicu prebacila je i Barselona sa prosekom 91,71.

Nastavljamo dalje ovu šetnju Evropom i idemo do Izraela. A tamo je prilično neočekivano, za trenutno najefikasniju ekipu slovi Makabi Rišon. Ovaj tim prosečno beleži 89,2 poena. Kada je u pitanju Turska, tu nema nekog velikog iznenađenja. Efes je sa prosekom od 89 poena najbolja napadačka ekipa barem gledano kroz prizmu statistike.

U grčkoj ligi u dosadašnjem toku sezone dominira aktuelni prvak Panatinaikos koji ima prosek od 86,25 poena, u francuskom šampionatu najbolji je Burž (86), kod Italijana je to Rejer Venecija (84,5) i, konačno, u Nemačkoj tu titulu poneo je Miteldojčer jer prosečno ubacuje 87,11 poena.

Objektivnosti radi, ovde valja dodati i podatke iz evropskih takmičenja, odnosno Evrolige i Evrokupa. U elitnom evropskom takmičenju CSKA prosečno postiže 88,17 poena u prvih šest kola, a slede Real Madrid (86,67) i Himki (82,83). U Evrokupu je najbolji Bilbao sa prosekom 89,60, a zanimljivo, Partizan u ovom takmičenju prosečno daje 85,4 poena po meču.

Naravno, kao što je dobro poznato, koliko god statistika bila precizna, često može da prevari i stvori pogrešan utisak. Iako je Partizan dobar u napadačkom segmentu, jasno je da mora značajno da podigne igru u odbrani, jer u četiri od osam mečeva primio 90 ili više poena. Pred Mutom Nikolićem svakako je još jedan ozbiljan zadatak ako Partizan ima ambiciju da pokuša da iznenadi u borbi za neki od trofeja ove sezone.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar