Roditelji moraju biti uz djecu

Odbornik u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković poziva sve građane da se uključe u aktivnosti koje će narednih dana organizovati sa predstavnicima nevladinih organizacija sa ciljem da se u bolnicama u Srpskoj obezbijedi besplatan boravak za roditelje koji žele za budu uz svoju djecu tokom bolničkog liječenja.

Republika Srpska 11.11.2017 | 12:24
Roditelji moraju biti uz djecu
„Trenutno se u nekim bolnicama u Srpskoj boravak roditelja uz djecu od jedne do šest godina naplaćuje i po 45 КM dnevno što je nedopustivo i protiv čega smo spremni već u ponedjeljak organizovati potpisivanje peticije, a nakon toga ako treba i proteste sve dok se ovaj problem ne riješi“, poručio je Stanivuković u pisanoj izjavi.

On dodaje da je u ovim aktivnostima koje organizuju brojne nevladine organizacije koje se bave problematikom porodice i mladih presudna podrška svih građana Srpske.

„Кako li je majci ili ocu koji moraju da se vrate kući jer nemaju novca da ostanu u bolnici uz svoju djecu? Кako je djetetu koje ostaje samo u bolnici, a zna da će mu liječenje trajati mjesecima?“, upitao je Stanivuković dodajući da bi nakon odgovora na ova pitanja sve i jedan stanovnik Srpske sutra potpisao peticiju da se ukine naplata boravka roditelja u bolnicama.

Najmlađi odbornik u Skupštini grada Banjaluka ističe da je boravak roditelja uz djecu u bolnicama korisno i za same zdravstvene radnike koji su preopterećeni poslom i ne mogu da se posvete svakom djetetu.

„U većini bolnica se ne praktikuje da uz dijete u bolnici ostane otac što je opet diskriminatorno i što bi Pravilnika o sadržaju i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu trebalo bolje definisati“, naglasio je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, pitanje plaćanja boravka roditelja u bolnicama nije samo pitanje izlječenja djece nego i pitanje kakvu to naše društvo vodi pronatalitetnu politiku, kako štiti porodicu kao stub društva, koliko je socijalno osjetljivo i da li diskriminiše nekoga po osnovu njegovog materijalnog stanja.

Aktivnosti da se ukine naplaćivanje boravka majkama u bolnicama uz svoju djecu već su podržali organizacije u udruženja poput HO „Budimo ljudi“, „Budi DRUGačiji“, Servis centar „Dajte nam šansu-Zvjezdice“, „Djeca svjetlosti“, „Tvoja riječ“, Udruženje oboljelih od cistične fibroze, Saveza humanitarnih organizacija i udruženja građana Republike Srpske, UG eTrafika.net, neformalna grupa majki Banjaluka, Udruženje oboljelih od hemofilije Republike Srpske i drugi.

Prema podacima majki koje su bile izložene ovim troškovima u bolnici u Gradiški, u Univeritetskom kliničkom centru Republike Srpske i bolnici u Prijedoru se boravak uz bolesno dijete naplaćuje 45 КM po danu, u bijeljinskoj bolnici 20 КM, a u bolnici u Zvorniku 15 КM za djecu do šest godina, odnosno 30 КM za stariju djecu.

Boravak roditelja u bolnicama u Trebinju i Doboju, je besplatan.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Donji

11.11.2017 11:40

Djece je sve manje, uskoro ih nece biti nikako, mlade zene NE ZELE radjati djecu. Propast.

ODGOVORITE
Name

$

11.11.2017 12:40

Samo ih pare zanimaju. Djevojke sa Pala i Lukavice opsluzuju Arape po sarajevskim hotelima. Takve ne radjaju djecu, niti zele biti majke , uzas.

Name

Ime

11.11.2017 12:55

Nema vise žena !!!! Sve su preuzele od muškaraca pa tako kroz evoluciju će se radjat i sa onom stvar medju nogama. Na suprotnoj strani muškarci preuzimaju sve vise ženskih osobina . Pa mogu da se takodje u evoluciji pocet radjat sa onom ženskom stvar medju nogama . Znaci da dolazi katastrofa širih dimenzija. O pederima i lezbijkama da ne govorim !!! Polako ali sigurno koračaju da osvoje svijet ako nisu i osvojili . Niko ništa ne smije da kaže o njima. A kad kažeš da to nije normalno to je diskriminacija . Kakva diskriminacija ako kazem svoje mišljenje ? Mac otac svijet je u banani .

Name

RE. ime

11.11.2017 17:45

Ovaj iznad tebe je spomenuo Arape. E upravo kod njih nema takvih devijantnih i nakaradnih stvari. Imaju djece more, zbog toga ce bioloski zavladati, jer zapad izumire ubrzano. To je cista matematika.

Name

Promašaj vijeka fond zdravstvenog osiguranja

11.11.2017 11:50

Narode zapitajte se zašto odvajate za doprinose za zdravstvo . Kad ne možete biti uz svoje dijete pa zar naplaćivati majci koja hoće da bude uz svoje bolesno dijete sramota pljačkati djecu bolesnu koji psihopata tako može raditi a i majka i dijete imaju zdravstveno osiguranje i još plati 45 km to je pljačka građana koji natalitet gospodo sa Vlasti pričati i lagati i samo lagati. A kako gospoda napuniti svoje džepove.

ODGOVORITE
Name

Banshee

12.11.2017 07:13

Ne kontam? Tko je izračunao tolike troškove, 45 KM?!!! Pa nije hotel! I koji su to troškovi Majke bi zarad djece stajale i cijelu noć u sobi, da ih poštede trauma. Koji monstrumi? Na Zapadu se podrazumijeva da roditelj mora biti uz dijete, bez ikakvih rasprava. Sad još ispadose i humani, pod pritiskom javnosti!

Name

Zux

11.11.2017 12:13

Odlicna inicijativa...podrzavam!

ODGOVORITE
Name

Brko

11.11.2017 13:58

Opet peticija Draška "Petičara".

ODGOVORITE