SP: Treći putnik iz Afrike - 2002. su bili hit!

Mane i tim kao nekad Diop i drugovi, Senegal na SP! Fudbaleri Senegala su pobedili Južnu Afriku u gostima sa 2:0 i kolo pre kraja obezbedili plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine.  Nakon Nigerije i Egipta, dobili smo i trećeg učesnika Mundijala iz afričkih kvalifikacija.

Fudbal 11.11.2017 | 13:15
SP: Treći putnik iz Afrike - 2002. su bili hit!
Sećate li se El Hađi Dijufa i Papa Buba Diopa? Oni koji su gledali Mundijal u Japanu i Južnoj Koreji 2002. ova dva imena su i dalje odlično poznata.

Od njihove generacije Senegalci čekaju plasman na Mundijal, a prethodni put kada su učestvovali već na startu su šokirali Francusku sa 1:0. Predvodnik nove generacije je igrač Liverpula Sadio Mane.

Mane je bio najzaslužniji i za pobedu u Polokvaneu, a jedan momak koji je pre 15 godina igrao na Mundijalu u Aziji, sledeće godine ide na još jedno SP, s tim što će Aliju Sise ovoga puta to učiniti kao selektor. 

Prvi gol delo je Dijafra Sakoa u 12. minutu. Mane je fanstastično asistirao, a Sako lepo postavio nogu i plasirao je u protivničku mrežu. Maneu se u 39. minutu nije dalo da postigne gol, ali se posle njegovog šuta i odbrane Kunea, lopta od Mhizea odbila u mrežu i Senegal je do kraja sačuvao prednost i pobedio. 

Senegalci u utorak igraju protiv Južne Afrike pred svojim navijačima meč bez pritiska jer su sa 11 bodova, pet bodova ispred Burkine Faso, a isti broj bodova imaju i Zelenortska Ostrva. Domaćini pretprošlog Mundijala, Južnoafrikanci poslednji su u grupi sa četiri boda.



Senegal na Mundijalu posle 16 godina!

Fudbaleri ove zemlje obezbedili su tek drugo učešće za svoju zemlju na svetskim prvenstvima, prethodno igrali još samo 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, pošto su u utakmici 5. kola kvalifikacija savladali Južnu Afriku.

Kolo pre završetka kvalifikacija oni su pobegli Burkini Faso na neuhvatljivih 5 bodova.

JUŽNA AFRIKA - SENEGAL 0:2 (0:2)

"Lavove" je u vođstvo doveo Dijafra Sako u 12. minutu da bi prednost bila duplirana nakon neoprezne reakcije desnog beka domaćina, Mekhizija, u 38. minutu kada je postigao autogol. Južnoafrikanci nisu uspeli da postignu ni utešni pogodak, pa su se Senegalci radovali plasmanu svoje reprezentacije na Mundijal u Rusiji sledeće godine.

Zanimljivo je da je Senegal na SP igrao samo 2002. godine kada su prvo iznenadili aktuelnog šampiona sveta Francusku, a onda odigrali odličan turnir i plasirali se u četvrtfinale.

"Ispadanje" Burkine Faso iz kombinacije za odlazak na Mundijal nije tako sjajna vest za Srbiju - pa su nam tako za prelazak iz četvrtog u treći šešir za žreb ostale nade u reprezentaciju Grčke i Novog Zelanda.

Pre Senegala, nastup na Mundijalu iz afričkih kvalifikacija obezbedili su Nigerija i Egipat, dok su blizu plasmana i Tunis, odnosno Maroko i Obala Slonovače koji se direktno bore.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar