Ojačajte imunitet

Promjenjivo vrijeme i zahlađenje tjeraju organizam da počne pojačano da se brani. Ukoliko je vaše tijelo snažno, ove jeseni ćete uspjeti da izbjegnete prehladu, a ukoliko nije, ima vremena da mu uz pojačanu ishranu, vitamine i vježbe pomognete da ojača.

Zdravlje 11.11.2017 | 10:20
Ojačajte imunitet
S obzirom na to da nam se sezona gripa i prehlade približava, jako je važno da date sve od sebe kako biste ojačali svoj imunitet. Spavajte najmanje 7 sati dnevno, redovno vježbajte i ne dozvolite da budete često pod stresom.Pravilna ishrana je takođe jako važna u prevenciji gripa i prehlade,a srećom, postoje brojne namirnice koje će ojačati imunitet.

Potražite voće i povrće intenzivnih boja, to je samo jedan od pokazatelja da obiluju antioksidantima. Crveno, žuto, ljubičasto, plavo i narandžasto voće i povrće će sigurno poslužiti u pripremi organizma za sezonu grip i prehlade. Koristite obilno Bobičasto voće koje sadrži vitamin C i E. Sve vrste bobičastog voća su odlične za zdravlje, ali što se jačanja imuniteta tiče, najbolje su borovnice.

Gljive, mrkva, bijeli luk vijekovima se koriste za prevenciju različitih bolesti.

Kivi je jedan od najboljih izvora vitamina E, koji je ključan za jačanje imuniteta. Vitamin E pomaže u zaštiti tijela od virusnih i bakterijskih infekcija. Što se tiče vitamina C, koji je također važan za jačanje imuniteta, kivi ga sadrži u većoj količini u odnosu na bilo koje citrusno voće.

Kao i kivi, špinat je odličan izvor vitamina E, ali to nije sve. Špinat je jako dobar izvor beta karotena, folne kiseline i vitamina A, C i K, kao i minerala kao što su željezo i bakar. Sve su to tvari koje pomažu u jačanju imuniteta.Pored ovoga već i vrapci na grani znaju da su veterani u prevenciji i u jačanju imuniteta, a tu su i nar, mango, japanska jabuka i mnogi novi primjerci voća i povrća koja odnedavno viđamo i na našem podneblju.

A evo i Šta još čuva zdravlje

- Kalijum za srce (ima ga u bananama i brokoliju) - Magnezijum za mišiće i nerve, i kao sastojak enzima (npr. 50 g koštunjavog voća dnevno)

- Vitamin C i folna kiselina za jačanje imuniteta, samoliječenje i izbacivanje štetnih materija iz organizma (paprika, kupus, zelena salata)

- Najmanje jedna jabuka dnevno (ona je pravi rudnik vitamina i minerala)

- Ananas je takođe veoma zdrav. Bogat je enzimima (jačaju imunološki sistem) i biogenim aminima, koji popravljaju raspoloženje i olakšavaju vam da se izborite sa stresom.

I da ne zaboravimo čudotvorni đumbir koji se preporučuje kod svih oboljenja i za opšte zdravlje i on takođe ima značajnu ulogu u jačanju imuniteta.

Iako smo na pragu hladnijeg vremena i prave zime, o zdravlju trebamo misliti na vrijeme, a odlazak na pijacu ili market u potragu za voćem i povrćem, najmanje je što možemo da učinimo za sebe.


BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar