Ivica Todorić se protivi izručenju

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić izjavio je danas pred Vestiminsterskim sudom u Londonu da će se usprotiviti ekstradiciji iz Velike Britanije u Hrvatsku, prenio je Rojters.

  • Vijesti
  • Region


Hrvatska policija potvrdila je ranije danas da je primila obavještenje da je vlasnik Agrokora, Ivica Todorić, uhapšen u Londonu.

"Hrvatska policija primila je obavještenje da je Ivica Todorić (1951) u 9.04 sati po lokalnom vremenu pozvan u Charing Croš Police Station u Londonu gdje je i uhapšen na osnovu Evropskog naloga za hapšenje koji je po nalogu Županijskog državnog tužilaštva Zagreb raspisala hrvatska policija", saopštio je MUP Hrvatske.

Prema britanskom zakonu, ročiste na kojem će se odlučivati o izručenju Todorića Hrvatskoj mora biti održano u roku od 21 dan od hapšenja.

Tom prilikom se provjerava da li postoje bilo kakve zakonom propisne prepreke za izručenje.

Tako se, između ostalog, utvrđuje postoji li tzv. dvostruka kažnjivost, odnosno jesu li krivična djela što su stavljena na teret Todoriću kažnjiva i u Velikoj Britaniji, ima li dovoljno dokaza koji potkrijepljuju optužbe, koji je motiv pokretanja postupka, da li je eventualno nastupila zastara, koliko je stara tražena osoba i posebno činjenica da će osumnjičena osoba u zemlji koja ga traži biti procesuirana samo za ono za šta je podnijet evropski nalog za hapšenje.

Savim je izvjesno, prenosi portal net.hr, očekivati da će Todorić i njegov advokatski tim problematizovati upravo motiv pokretanja istrage, tim prije što je u međuvremenu i sam podnio krivičnu prijavu protiv ministarke Martine Dalić, posebnog povjerenika Ante Ramljak i šefa fonda Knighthead Capital, optužujući iz za kriminal u svojoj firmi.

Britanski sud na prvom ročištu za predaju razmatra i opciju prema kojoj bi li bilo svrsishodnije da se tražena osoba, u ovom slučaju Todorić, procesuira u Velikoj Britaniji.

Nakon tog saslušanja sudija ocenjuje da li predaja predstavljala kršenje ljudskih prava osumnjičenog, te ukoliko nakon svega utvrdi da je zahtjev za predaju osnovan, određuje predaju.

Ukoliko Todorić bude nezadovoljan ovom odlukom ili ako nezadovoljna bude hrvatska strana, ako predaja ne bude odobrena, postoji mogućnost ulaganja žalbe višem sudu.

U pitanju je tzv. High court, kojem se zahtjev za podnošenje žalbe može podnijeti u roku od sedam dana od prve sudske odluke.

Ukoliko zahtev za žalbu bude usvojen, taj isti sud će o samoj žalbi i raspravljati.

U slučaju da prihvati Todorićevu žalbu Visoki sud pustiće ga na slobodu, dok će u slučaju prihvaćanja žalbe hrvatske strane tražena osoba takođe biti puštena na slobodu, a slučaj će biti vraćen nižem sudu na ponovno odlučivanje.

U Velikoj Britaniji postoji i mogućnost podnošenja žalbe Vrhovnom sudu.

Odobrenje za podnošenje te žalbe može dati Visoki sud ili sam Vrhovni sud, ali u toj žalbi mogu biti navedeni samo razlozi koji mogu biti od utjecaja za cjelokupnu javnost.

Takvo pravilo primjenjuje od prihvaćanja žalbi i hrvatski Ustavni sud.

Ukoliko oceni da ima elemenata za odlučivanje sud će pokrenuti postupak odlučivanja o žabi.

Kada odluka o predaji tražene osobe bude konačna, samo izručenje mora biti realizovano u roku od 10 dana.

Vrlo sličnu proceduru za odlučivanje o predaji na osnovu evropskog naloga za hapšenje ima i Hrvatska, budući da je ona usuglašena na nivou svih zemalja EU.

Todorić se predao policiji nakon što je Hrvatska za njim raspisala evropski nalog za hapšenje.

Nalog je izdat jer je Županijski sud u Zagrebu Todoriću ranije odredio istražni pritvor kako tokom istrage o malverzacijama u Agrokoru teški oko milijardu kuna ne bi uticao na svjedoke.

Iako je, međutim, Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu donijelo rješenje o otvaranju istrage ona još formalno nije započela, jer su svi okrivljeni, njih ukupno 15, uključujući i Ivicu Todorića, uložili žalbe.

Izvor: Tanjug

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

Karadoz

07.11.2017 17:40

Zatso se ovi "nevini" uvijek protive izrucenju? Pa to je samo do Zagreba u lijepu njegovu...

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.