Svijet bruji o Rajskim papirima

Istraživanje "Rajski papiri“ koje predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, sve više otkriva tajne poslove najbližih saradnika svjetskih lidera: Donalda Trampa, Vladimira Putina, engleske kraljice, muzičkih zvijezda i poznatih korporacija koji su svoj imetak sklonili u okviru tajnih "poreskih rajeva".  

Svijet 06.11.2017 | 21:00
Svijet bruji o Rajskim papirima
Podaci su se pojavili samo nedelju dana nakon objave 13,4 miliona datoteka u okviru kojih su objelodanjena globalna okruženja gde cvjeta zloupotreba poreza, kao i kompleksni, a naizgled površni načini da najimućnije kompanije i pojedinci mogu legalno da zaštite svoje bogatstvo.

Više od 380 novinara iz vodećih svjetskih agencija došli su do novih dokumenata. ICIJ navodi da se podaci tiču više od 120 političara iz 50 zemalja, kao i da su na listi mnogi biznismeni, zvjezde i sportisti.

U centru "Rajskih papira" našao se “Eplbaj”, pravna firma sa brojnim kancelarijama u raznim državama: Bermudima, Kajmanskim ostrvima, britanskim Devičanskim ostrvima, na ostrvima Men, Džerzi i Gernzi. Ta kompanija delovala je u osnivanju “ofšora”, omogućivši strukture koje su pomogle da se legalno smanje njihovi računi za porez.

Milioni funti, dolara, evra slilo se na paralelne račune. Ovakvom novcu nisu odoljeli ni engleska kraljica, ni svjetski lideri, biznismeni, filmske, muzičke zvijezde.

I na površinu su isplivali podaci: Milioni funti od privatnog imanja kraljice Velike Britanije Elizabete Druge koji su uloženi u fond na Kajmanskim ostrvima, kao i dio sredstava koji je otišao trgovcu optuženom za eksploatisanje siromašnijih porodica i ranjivog naroda.

Na površinu je isplivala i veza Tramp - Putin.

Obimna “ofšor” poslovanja članova Kabineta predsjednika SAD Donalda Trampa, kao i njegovih savjetnika i donatora, uključujući i velike isplate od firme čiji je suvlasnik zet Vladimira Putina, usmerene su grupaciji američkog sekretara za trgovinu Vilbura Rosa.

A kako su društvene mreže “Tviter” i “Fejsbuk” dobile stotine miliona dolara investicija koje mogu da se isprate do državnih finansijskih institucija Rusije?

Fondom Kajmanskih ostrva koji izbegava plaćanje poreza, upravlja glavni čovek za finansije premijera Kanade Džastina Trudoa.

Ofšor fond vredan 450 miliona dolara za koji se prethodno nije znalo, čuvano je bogatstvo lorda Aškrofta.

Wesley Clark, američki general, ušao je u vlasničku strukturu kompanije “Emi” koja se bavi online kockanjem. Osim ovog javnog dijela, postojao je i tajni koji je skrivan preko firme na Ostrvu Manu.

Huan Manuel Santos, predsjednik Kolumbije, koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir, vlasnik je nekoliko firmi koje djeluju u poreskim oazama.

Sin Kofija Anana, bivšeg glavnog sekretara UN-a, bio je među osumnjičenima i za malverzacije sa programom UN-a “nafta za hranu” za Irak, koji je bio “težak” oko 60 milijardi dolara. U ovim dokumentima je utvrđen kao vlasnik dvije firme koje je koristio da bi izbjegao plaćanje poreza.

Jedan novinar je izjavio da je bilo intenzivno izbegavanje plaćanja poreza svetskih kompanija među kojima su i “Najk” i “Epl”.

U međuvremenu, multinacionalne kompanije prebacuju rastući deo profita “ofšor”, a samo u protekloj godini izračunato je da je prebačeno 600 milijardi dolara.

“Poreski rajevi su jedan od ključnih segmenata u rastu svetske nejednakosti. Dok ona raste, ofšor izbegavanje plaćanja poreza postaje elitni sport”, naveo je svjetski ekonomista Gabrijel Zukman.

Ovaj novac bio je primamljiv i za svjetske zvjezde iz šou biznisa.

Madona, prema pisanju medija, ima udeo u kompaniji medicinske opreme, dok je Bono Voks, frontmen grupe U2, imao udeo u kompaniji registrovanoj na Malti koja je novac uložila u šoping centar u Litvaniji.

Ove transakcije bile su primamljive i srpskim bogatašima.

Aktuelni ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović našao se u "Rajskim papirima".

Dokumenti su procurili iz dve agencije za “ofšor” usluge sa Bermudskih ostrva i iz Singapura, a pokazuju da poslovi i imovina srpskog ministra vrijede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona, što ga čini ubjedljivo najbogatijim političarem u Srbiji, otkriva KRIK.

A Popović tvrdi da nijedna njegova kompanija nije registrovana u “ofšor” zonama.

“Sve moje kompanije registrovane su u Rusiji i Evropi. I što je najvažnije, sve moje kompanije deklarisao sam kao nosilac državne funkcije u Agenciji za borbu protiv korupcije Republike Srbije”, naveo je Popović.

U Srbiji i Crnoj Gori čitava paleta tzv. biznismena nalazi se u "Rajskim papirima", koji su privatizovali na desetine firmi i iz njih izvukle novac ostavivši samo praznu ljušturu. Novac je opran i iz trgovine oružjem, dilovi sa narko-bosom Darkom Šarićem.

Sestra bivšeg crnogorskog lidera Mila Đukanovića, za koju su lokalni mediji 2009. godine procijenili da je “teška” oko 3,5 miliona dolara, prema “Rajskim dokumentima” bila je dioničar u firmi Ranin Ltd. registrovanoj na Malti 2012. godine, koja je bila vlasnik srpskog preduzeća “Nikal”, rudarske kompanije.

Novinari istraživači okupljeni oko istrage tzv. Rajskih papira najavljuju da uskoro slijede novi podaci. Za sada nema podataka o biznisima tzv. BH elite, ali ko zna?



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar