"Mi smo žrtve sudske ofanzive"

Smijenjeni predsjednik katalonske vlade Karles Pudždemon smatra da su on i njegovi saradnici žrtve "brutalne sudske ofanzive" koju sprovodi španska vlada zbog njihovih pokušaja da odvoje Kataloniju od Španije.

Svijet 06.11.2017 | 18:38
"Mi smo žrtve sudske ofanzive"
Pudždemon je zajedno sa svoja četiri ministra doputovao u Brisel prije nedjelju dana, nakon što je centralna vlada Španije smijenila katalonsku izvršnu vlast 28. oktobra i uvela direktnu kontrolu nad svojim poluautonomnim regionom čije proglašenje nezavisnosti nije priznala, a Ustavni sud Španije je saopštio da bi odvajanje Katalonije od Španije bilo nezakonito.

Devet ostalih članova njegovog kabineta je privedeno i osam njih je u zatvoru bez prava na kauciju dok traje sudska istraga.

U kolumni za današnji "Gardijan" Pudždemon poručuje da su hapšenja "ogromna sramota" i poziva na borbu za prava separatista.

On navodi da želi da privuče pažnju drugih država Evropske unije na te pritiske i zahtjeva "političko, a ne sudsko rješenje problema".

Kako je AFP ranije izvjestio, Pudždemon i četvoro njegovih bivših ministara treba da se 17. novembra pojave pred belgijskim sudom, što će biti njihovo prvo saslušanje otkako su ih belgijske vlasti sinoć pustile na uslovnu slobodu.

Oni će se pred sudom u Briselu pojaviti 17. novembra u 14:00 po lokalnom vremenu, javila je francuska agencija pozivajući se na neimenovani izvor.

Ranije danas, Pudždemon je osudio Španiju kao nedemokratsku zemlju koja je nepravedno stavila iza rešetaka njegove kolege.

To je bilo njegovo prvo reagovanje otkako je pušten na uslovnu slobodu, nakon što se juče ujutro sa četvoro svojih bivših ministara predao belgijskoj policiji, kako bi se suočio sa Evropskim nalogom za hapšenje koji su španske vlasti izdale protiv njih na osnovu optužbi za pobunu i podsticanje na pobunu, navela je francuska agencija.

"Pušteni na slobodu bez kaucije. Naše misli su sa kolegama koje je nepravedno stavila iza rešetaka zemlja koja je daleko od demokratskih normi", napisao je Pudždemon na Twitteru, nekoliko sati nakon što je pušten na slobodu.

Protiv Pudždemona i njegovih saradnika, Madrid je u petak izdao Evropski nalog za hapšenje nakon što su ignorisali pozive da se pojave pred španskim sudijom po optužbama vezanim za pokušaj proglašenja Katalonije nezavisnom državom.

Izvor: Agencije

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Sa

06.11.2017 18:00

Ljudi koji krse zakone i ustave nikako ne mogu biti zrtve

ODGOVORITE
Name

Re

06.11.2017 19:34

Bosnjo kad ste vi krsili zakone onda je bilo uredu cuti bijednice

Name

Pero

06.11.2017 18:28

Ocu referendum

ODGOVORITE
Name

ILIJA IZ ZVORNIKA

06.11.2017 19:02

Ocu i ja Pero brate da se omah pricjepimo serbiji!

Name

ILIJA IZ ZVORNIKA

06.11.2017 19:02

Ocu i ja Pero brate da se omah pricjepimo serbiji!

Name

Baja do jaja

06.11.2017 19:34

RS je takodjer zrtva, RS je ugrozena.. mi smo ugrozeni jos od '90-e. REFERENNNDUUUUM! Nemam sta jesti ali trebam referenduuum!!

ODGOVORITE
Name

Zoki

06.11.2017 21:11

Da kazem tebi,da smo mi ugrozeni sami od sebe,a iz razloga sto smo zavadjeni,podjeljeni,ispunjeni mrznjom i zlobom,osvetnicki nastrojeni,lako potkuljivi i da jos ne nabrajan E tsko smo mi ugrozeni,a ne id bilo kaga drugog jer i ja zivim u RSoj i nikome ne ugrozava iz Federacije nego ovi moji oko mene.A to sto zeli Pero i nepismeni Ilija da se "pricijepi"Srbiji tamo je isto sranje kao i ovdje i nebi zelio njima,ali nekad civijek ne doceka svoju zelju,posto je na dugom stapu.

Name

Izgubljeni

06.11.2017 19:54

To je evropa u kojoj svako odgovara za svoje postupke, samo je kod nas ljudima na vlasti sve dopušteno.Nažalost.

ODGOVORITE
Name

mlakonja

06.11.2017 20:19

Separatista u pokušaju

ODGOVORITE