Elizabeta II u mahinacijama

Milioni funti iz privatnog imanja kraljice Elizabete Druge uloženi su u fond Kajmanskih ostrva, prema dokumentima otkrivenim u istrazi o "poreskim rajevima" i ulaganjima u ofšor kompanija, prenosi britanski Gardijan.

Svijet 06.11.2017 | 11:11
Elizabeta II u mahinacijama
Istraga je pokazala kako je putem ofšor računa u fondove na Kajmanskim ostrvima i Bermudima uloženo oko 10 miliona funti kraljičinog novca. Transakcije je provela grofovija Lankaster koja upravlja kraljičinom imovinom.
 
U samim investicijama nema ništa ilegalno i niko ne implicira da kraljica ne plaća porez, ali ono što donekle bode oči je pitanje da li britanski monarh treba da ulaže u ofšor kompanije.

Prvi put otriveno je kako je kraljica, preko grofovije Lankaster, ulagala i još ulaže sredstava u preduzeća, uključujući lanac bez licence "Trešers" i "Brajthaus", koja su kritikovane zbog eksploatacije na hiljade siromašnih porodica i ugroženih ljudi.

Kompanija "Brajthaus" je 2005. godine optužena za prevaru kupaca, posebno onih sa mentalnim problemima i teškoćama pri učenju. Prošlog meseca bilo je naređeno da plati 14,8 miliona funti obeštećenja za 249.000 kupaca.

Grofovija Lankaster je privatno imanje, osnovano 1399. godine, i upravlja kraljičinim zemljištem i investicijama koje takođe nose naziv grofovije Lankaster.

Pisma u "rajskim papiriima" pokazuju kako je novac Vojvodstva korišćen za različite fondove i gde je završio.

Više od 13 miliona dokumenata pod imenom "Rajski papiri" otkrili su sinoć kako svetska elita, političari i velike korporacije "čuvaju" bogatstvo od poreznika.

Podatke je objavilo Međunarodno udruženje novinara, koje je sprovelo istraživanje o imovini moćnika, skrivenim fondovima i ofšor računima, a ono otkriva tajni svet u kojem obrću milijarde.

Najveće svetske kompanije, čelni ljudi država i druga velika imena globalne političke scene, ali i zabave i sporta, koji su svoj imetak sklonili u okviru tajnih "poreskih rajeva" biće otkrivena ove nedelje u okviru ogromnog novog istraživačkog projekta koji će ispitati ofšor carstva Velike Britanije, javlja britanski "Gardijan".

(Blic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Broj jedan

06.11.2017 12:37

Velikom Britanijom su uvijek vladali najbogatiji Britanci. Količina funti je tamo mjera vrijednosti. Rodjaci su stupali u brak da bi ujedinili novac. Kome se to ne dopada, može da živi u nekoj drugoj državi. Tako je bilo prije par stotina godina kad sam bio tamo, ne znam kako je danas.

ODGOVORITE
Name

Nije nego

06.11.2017 17:02

Oni su već vjekovima u neprestanim mahinacijama. Valjda će i njima doći jednom kraj, koji su davno zaslužili, pa i mahinacijama.

ODGOVORITE
Name

Trge

06.11.2017 20:08

Sta tek reci za nas kad oni ne valjaju?