Isplivale tajne svjetske elite

Više od 13 miliona dokumenata pod imenom "Rajski papiri" otkrivaju kako svetska elita, političari i velike korporacije "čuvaju" bogatstvo od poreznika.

Svijet 05.11.2017 | 21:50
Isplivale tajne svjetske elite
Međunarodno udruženje novinara objavilo je istraživanje o imovini moćnika, skrivenim fondovima i ofšor računima, koje otkriva tajni svet u kom obrću njihove milijarde.

U njima se govori o ofšor sredstvima britanske kraljice, vezama saradnika Donalda Trampa i Rusa, tajnim poslovima saradnika Džastina Trudoa i o još 120 političara i moćnika.

Takođe, u papirima koji su procurili spominju se veliki brendovi i internacionalne kompanije kao što su Epl, Najk i Uber, kao i veze politike, privatnih bogatstava i korporativnih giganata i zajednički napori za izbegavanje poreza i "maštoviti manevri" njihovih knjigovođa.

I ovog puta novinari ističu da se u papirima spominju legalna poslovanja preko ofšor kompanija i fondova, kao i da spominjanje bilo čijeg imena ne upućuje na to da je neko kršio zakon.

"Rajski papiri" govore o novcu koji je Trampov saradnik dobijao od energetske kompanije iz Rusije čiji je suvlasnik zet Vladimira Putina, o 13 miliona dolara koje je preko ofšor kompanija ulagala kraljica Elizabeta Druga, o poslovima bivšeg američkog generala Veslija Klarka, o Alfredu Guzenbaueru, koji je ovdašnjoj javnosti poznat kao savetnik srpskih vlasti, ali i o novcu koji su preko državnih kompanija Rusi upumpali u Fejsbuk i Tviter...

Kako se navodi, iza investicija ruskog milijardera Jurija Milnera u Silicijumsku dolinu stoji "lavirint ofšor kompanija", ali i novac ruske VTB banke i giganta Gasproma.

U "Rajskim papirima" se spominju i imena zvezda iz industrije sporta i zabave kao što su Madona i Bono Voks, kao i načini na koje oni na legalan način "čuvaju" svoje bogatstvo od poreznika.

Kako prenosi BBC, govori se i o poslovanju u engleskoj Premijer ligi i vezama ruskih tajkuna sa fudbalskim klubovima Arsenalom i Evertonom.

U pretrazi baza podataka ICIJ, u kojoj se nalaze i "veliki igrači" obuhvaćeni dokumentacijom iz "Panamskih papira", pojam Srbija kao rezultate izbacuje tekstove o Guzenbaueru i sestri Mila Đukanovića Ani Kolarević.

Kao i prethodno veliko otkriće koje su istraživali novinari više od 100 redakcija okupljeni pod kapom ICIJ, , tzv. "Panamski papiri", ključne dokumente je i ovog puta dobio nemački "Zidojče cajtung".

Na svom sajtu ICIJ navodi ključna otkrića "Rajskih papira":

- ofšor aktivnosti 120 političara i svetskih lidera, među kojima su i britanska kraljica i 13 bliskih saradnika i donatora predsednika SAD

- "poreske vratolomije" više od 100 multinacionalnih korporacija, među kojima su Najk, Epl i proizvođač botoksa Alergan

- otkrivaju se velike kupovine korporacija u Africi i Aziji, preko Mauricijusa i Singapura zbog poreskih olakšica

- detalji o tome kako vlasnici aviona i jahti, među kojima su pripadnici svetskog plemstva i sportske zvezde, koriste Ostrvo Men kako bi izbegavali poreze na luksuz i pokretnu imovinu

- otkriće o tajnim poslovima i skrivenim kompanijama povezanim sa korporacijom Glenkor

U narednim danima se očekuje objavljivanje niza dokumenata, koji će javnosti upoznati sa detaljima, ali i reakcije onih čija se imena navode u papirima.

Gigant Eplbaj, jedan od lidera u ofšor poslovanju, najverovatnije je izvor dokumenata, a saopšteno je da su oni najverovatnije ukradeni u sajber napadu prošle godine.

Eplbaj, čije se ime spominje u nizu papira, već je objavio da se bavi isključivo legalnim aktivnostima i da pruža usluge klijentima u okviru međunarodnog prava.

(B92)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

A Novomatic

05.11.2017 21:01

Ako se pominje Guzenbauer onda je tu i fašistički koncern Novomatic Admiral. Novomatic je poznat po pranju novca i utajama poreza. Novomatic u BiH radi šta hoće jer su kupili političare prljavim novcem iz Južne Amerike,politicare su kupili u oba entiteta pa tako Novo RS doo i RSA gaming doo nesmetano peru novac u Republici Srpskoj već osam godina,a štiti ih Milorad Dodik. Milorad Dodik je angažovao JOVU Radukića da u ime Republike Srpske pere novac za Novomatic preko NOVO RS doo i RSA gaming doo,Jovo Radukić je sada postavljen na mjesto glavnog Revizora Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Vladimir Delić je povjerenik opljačkanog novca

05.11.2017 21:15

Opljačkani novac iz Srbije i Republike Srpske jedbim dijelom povjeren na upravljanje Vladimiru Deliću. Vladimir Delić je jedna protuva koja decenijama služi kao povjerenik pljačkašima Srbije i Republike Srpske,u početku je to radio preko svog fantoma UNIBROS STEEL sa Kipra a sada u Dubaiju upravlja sa ko zna koliko ofšor kompanija u koje se upumpava novac opljačkanih građana. Sramota je da se niko iz Republike Srpske i Srbije neće da bavi Vladimirom Delićem,a da se pozabave Vladimirom Delićem došli bi i do Dodika kao i do Srbijanskih političara koji direktno učestvuju u pljsopstvenog naroda.

ODGOVORITE
Name

rodjo

05.11.2017 21:21

E sad,odakle potice korupcija i kriminal,ko sponzorise ove nase bijednike....??? Pojedinac mocan a drzava grca u problemima,plati sve obaveze drzavi i eto jake drzave!!

ODGOVORITE
Name

A Lemi

05.11.2017 21:38

A dje tu nas zastitnik.Lemi.

ODGOVORITE
Name

Trc

05.11.2017 21:42

Šta ćemo ako ih skontaju pa budu morali retroaktivno platiti porez.

ODGOVORITE
Name

Siguran sam

06.11.2017 02:02

Mislim da ce se i Baja na toj listi naci.

ODGOVORITE