Najbogatiji princ iza rešetaka

U velikoj akciji policije protiv korupcije, na čijoj meti se našlo desetine prinčeva i ministara vlade, uhapšen je i princ Alvalid bin Talal bin Abdulaziz al Saud.

Svijet 05.11.2017 | 12:04
Najbogatiji princ iza rešetaka
Alvalid (62) je najbogatiji Arapin na svetu sa bogatstvom vrednim 18,7 milijardi dolara. Na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svetu trenutno se nalazi na 45. mestu.

Osim što je član saudijske kraljevske porodice - unuk je osnivača Saudijske Arabije, on je takođe i unuk prvog libanskog premijera.

Ipak, njegovo bogatstvo najvećim delom potiče od biznisa, Alvalid je osnivač i glavni direktor Kingdom Holding kompanije, koja ulaže u kompanije u sektorima kao što su finansijske uslugame, turizam i ugostiteljstvo, masovni mediji, zabava, trgovina na malo, poljoprivreda, petrohemija, avijacija, tehnologija i sektor nekretnina.

Rođen je u Džedi u Saudijskoj Arabiji, ali se školovao u inostranstvu. Diplomirao je biznis u Kaliforniji i ima master diplomu iz društvenih nauka sa Univerziteta Sirakuza.

Kada se vratio u Saudijsku Arabiju u sred naftnog "buma" gde se zaposlio u jednoj firmi, pa je ubrzano počeo da se bogati pametnim ulaganjem.



Danas ima akcije u kompanijama širom sveta. Investirao je u kompanije kao što su "Tviter", "Epl", "Aol", "Sitigrup", "Njuz Korporejšn" itd.

Vlasnik hotela Savoj u Londonu, a ima udeo i u lancu hotela "For sizons", njujorškom "Plaza hotelu" i pariskom hotelu "Žorž Peti".

Redovno letuje na Jadranu kojim je krstario svojom luksuznom megajahtom.

Prinčeva jahta, dugačka 86 metara, prvobitno pripadala saudijskom milijarderu i trgovcu oružjem, Adnanu Kašogiju, a zatim i aktuelnom američkom predsedniku Donaldu Trampu, od koga ju je princ kupio 1991. godine.

Zanimljivo je da je 25 godina kasnije kada se Tramp kandidovao za predsednika, Alvalid poručio Trampu da odustane, jer "nikada neće pobediti". Ipak, čestitao je Trampu na pobedi.

U avgustu ove godine se sastao sa predsednikom Vlade Crne Gore, Duškom Markovićem i tom prilikom izrazio interesovanje da investira u toj zemlji.

Pre nekoliko je godina u Zagrebu zakupio pola hotela Esplanade, zbog čega su hrvatski mediji pisali da možda planira investicije u Hrvatskoj.

Zbog velikog bogatstva i filantropskih projekata u koje je bio uključen zvali su ga 'arapskim Vorenom Bafetom'.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Pero

05.11.2017 11:11

Jel ovo dodo

ODGOVORITE
Name

re

05.11.2017 13:33

Izgleda da je samo njima dragi Bob podarijo naftna polja a narodu Kamile??? Dok je Gadafi sve podredijo svom narodu i to dzaba ali kazu da je diktator a ovi tzv demokrate!!!Sami odlucite.....!!

Name

Zapadni stil

05.11.2017 11:45

Važne su pare, a kako je neko došao do njih to niko ne pita. Kod Arapa je malo drugačije. Kad on iziđe iz sobe većina čuti, a najbrabriji kaže da su mu pare haram mal.

ODGOVORITE
Name

ATR

05.11.2017 12:57

Jel ovi prave Beograd n.a. vodi?

ODGOVORITE