Hapšenje velika greška

Smenjeni katalonski vođa Karles Pućdemon ocenio je da je određivanje pritvora za osam bivših članova njegove regionalne vlade "ozbiljna greška".

Svijet 02.11.2017 | 23:42
Hapšenje velika greška
Za osmoro zvaničnika katalonske regionalne vlade danas je španski sud odredio pritvor dok se vodi istraga po optužbama o pobuni i proneveri novca, a deveti je pušten uz kauciju od 50.000 evra.

U govoru emitovanom na katalonskoj javnoj televiziji TV3 Pućdemon je pozvao Katalonce da protestuju protiv španskih vlasti "bez nasilja, mirno i uz poštovanje svačijeg mišljenja".

Pućdemon i četvorica njegovih smenjenih ministara nalaze se u Briselu, gde je rekao da traže "sigurnost i slobodu", dok sudije u Španiji vode istragu protiv njih zbog uvođenja Katalonije u secesiju od Španije.

Špansko državno tužilaštvo zatražilo je danas izdavanje evropskog naloga za hapšenje smenjenog lidera Katalonije Karlesa Pućdemona i još četiri člana njegove vlade, nakon što se danas nisu pojavili na saslušanju u Madridu, saopštili su sudski izvori.

"Žestina s kojom je španska vlada napala jednu divnu evropsku naciju je nečuvena i preti nam svima", rekao je Pućdemon i dodao da katalonska nezavisnost "nije više unutrašnja stvar" Španije. Pućdemon je ranije, na vest o određivanju pritvora za osam bivših članova njegovog kabineta, napisao na Tviteru da je "legitimna vlada Katalonije uhapšena zbog svojih ideja".

Hiljade ljudi širom Katalonije protestuju zbog određivanja pritvora katalonskim zvaničnicima.

(B92/Beta)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Južnjačka je to krv.

02.11.2017 22:54

Ništa se ne dešava slučajno. Moglo bi tu biti još svega.

ODGOVORITE