Priznanje Kosova nije neopozivo

Priznanje država u međunarodnom pravu je politički akt, pa je slično tome i povlačenje priznanja nezavisnosti politički akt.

Srbija 02.11.2017 | 18:12
Priznanje Kosova nije neopozivo
Ne postoji opšta zabrana da se povuče jednom izdato priznanje, izjavio je izvršni direktor Međunarodne advokatske komore sa sedištem u Londonu Mark Elis u intervjuu za radio Slobodna Evropa.

On je to rekao nakon saopštenja srpskih vlasti da je južnoamerička država Surinam povukla priznanje nezavisnosti Kosova, ali i kosovskih vlasti koje tvrde da o tome još nisu zvanično obaveštene.

Prema Elisovim rečima, u međunarodnom pravu postoje dve glavne teorije o priznavanju država - konstitutivna i deklarativna.

Prema konstitutivnoj teoriji, država je država jedino ako je priznaje značajan broj drugih država - dakle, priznanje drugih država uslov je za samu državnost.

Deklarativna teorija procenjuje da li država ispunjava objektivne kriterijume državnosti, a na osnovu ove teorije, kaže Elis, priznanje druge države, kao što je slučaj konstitutivne teorije, irelevantno je za status državnosti.

"Uopšteno gledano, na osnovu deklarativne teorije, priznanje države u međunarodnom pravu je politički akt, za razliku od zakonskog. Shodno tome, u međunarodnom pravu ne postoji dužnost da se država prizna, niti pravo da država bude priznata. Slično tome, povlačenje priznanja je politički akt, i kao takav ne postoji opšta zabrana ili obaveza o povlačenju jednom priznate države, kao što je slučaj Surinama. Prema tome, mislim da je teško za Kosovo da tvrdi da je priznanje države trajno neopozivo", istakao je Ellis.

On dodaje i da postoji još jedan argument koji se odnosi na bečki režim sporazuma.

"U ovom scenariju se kaže da su unilateralni postupci, kao što je priznanje državnosti, nemodifikovani, osim ukoliko postoji značajna promena okolnosti, kao što je nestanak jedne države, kao na primer Jugoslavije. Ja u svakom slučaju nisam zagovornik tog argumenta", rekao je Elis.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

milos

02.11.2017 18:38

To je samo jedno od vise razlicitih misljenja. Recimo juce USA ambasador u Pristini rece da je priznanje neopozivo - ist kao kada sklopite brak i pred maticarem kazete ono subonosno 'da' vise nema opoziva-predomisljanja nego jedino sud svojim rjesenjem moze 'razvesti' tkj brak.

ODGOVORITE
Name

Hm

02.11.2017 19:22

Cisto sumnjam da si ti Miloš.

Name

Sale

02.11.2017 19:44

Američko tumačenje bilo čega po meni ne treba uzimati za ozbiljno ako gledamo razumno, s druge strane svako njihovo tumačenje bilo čega na ovom svijetu je sa stajališta sile, pa prema tome sve što oni tumače tako treba i posmatrati kao tumačenje nekog ko raspolaže silom, ko je silan. To je npr., kad roditelj kaže dijetu ako ne budeš dobar dobićeš batine, e to je sila, pa sad vidite....

Name

Re Hm

02.11.2017 21:18

Jadni ste...

Name

1389

03.11.2017 14:05

Размишљам тако неки дан о десетинама тона (осиромашеног) уранијума које су злотвори са запада бацили на КосМет-у. Захваљујући својим господарима и нарко држави коју су им успоставили на КосМет-у, Шиптари ће за педесетак година бити сведени на 100.000 душа - што због масовног исељавања из "раја" у правцу ЕУ, што због рака и леукемије. До тада ће и империја у растроству (САД) дефинитивно да банкротира и да се распадне, а Србија ће опет да стане на ноге. Онда ћемо (са Русијом иза леђа) да се ушетамо на КосМет, оно мало дегенерика из америчке базе Бондстил ћемо да пошаљемо кући а све оне преостале Шиптаре - тада ће, захваљујући САД-у, већина њих долазити на свијет са двије главе и без руку - ћемо да пошаљемо на "лијечење" на море у Албанију. У једном правцу. Усвојићемо закон да се слиједећих хиљаду година на КосМет-у не смије населити нико ко није Србин. Богатство (руде, минерали, гас, нафта) које лежи испод земље ће опет доћи у руке првобитног власника - Срба. За то вијеме ће Њемци у Њемачкој да ратују са Шиптарима који ће се толико размножити у њој, да ће тражити своју нову нарко државу. А Србија ће помагати те напоре за "слободу" Шиптара. Немамо ми ништа против њих - само да су далеко од нас. На крају свега, Срби ће послати захвалницу оном што остане од САД-а. На њој ће писати само једно велико "ХВАЛА!".

Name

Medjunardno

02.11.2017 20:51

Priznanje se stiče tek prijemom u medjunarodne organizacije a posebno UN i tek onda je država u pravom smislu država. Država postoji ako ima teritoriju, stanovništvo i vlast ali ulaskom u UN tek može da u pravom smislu djeluje kao država u suprotnom je poludržava ili protektorat koji traje koliko je to nekome u interesu i potpuno zavisna od "vlasnika" i sluzi ispunjavanju njegovih želja jer na drugoj strani ima pravne države koje ne dozvoljavaju da bude drzava.

ODGOVORITE
Name

Djekna

02.11.2017 23:23

Političko rješenje je kako rakete kažu.

ODGOVORITE
Name

Bj

06.11.2017 21:22

Da Srbija nije pobrala Jugoslavenski status pitanje je ko bi je priznao.

ODGOVORITE