Doživotna robija zbog terorizma

Krivični sud u Skoplju osudio je danas sedam članova tzv. “Kumanovske grupe” na doživotne kazne zatvora zbog terorizma, dok su ostali pripadnici te grupe dobili dugogodišnje kazne, prenosi RTS.

Region 02.11.2017 | 17:30
Doživotna robija zbog terorizma
Pripadnici Kumanovske grupe i njihovi pomagači, njih 37, optuženi su za terorističke napade u dijelu Kumanova nazvanom “Divo naselje”.

Od ukupno 37 članova te grupe i njihovih pomagača, svi muškarci albanske nacionalnosti, 33 osobe su proglašene krivim, a četvorica su oslobođena.

Zatvorsku kaznu od 40 godina dobilo je njih 13, šestorica su osuđena na po 20 godina, jedan je dobio 18 godina, dvojica 14 godina, dvojica 13 i dvojica 12 godina zatvora.

Presude su pročitane pred advokatima, rodbinom i novinarima, jer su optuženi izvedeni iz sudnice zato što su uzvikivali “UČK” i pjevali albansku himnu, prenose makedonski mediji.

Presuda ovoj grupi trebalo je da bude donesena 17. oktobra, ali je odložena zbog lokalnih izbora.

Tužilaštvo je tvrdilo da je “Kumanovska grupa”odgovorna za sukob sa policijom u maju 2015. godine u Kumanovu, i da je prije toga, u aprilu 2015. napala i policijsku stanicu u Gošincu.

Sudski proces počeo je u junu 2015. godine tačno devet mjeseci nakon što su se u kumanovskom naselju Divo pripadnici “Kumanovske grupe” sukobili sa specijalnom policijom, a u dvodnevnim sukobima, 9. i 10. maja poginulo je osam policajaca, a 42 su teško povrijeđena.

Tom prilikom poginulo je i 10 pripadnika “kumanovske grupe”.

Za terorizam je optuženo ukupno 30 pripadnika te grupe.

(RTS)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Respekt

02.11.2017 21:01

Ako se potvrde pravosnazno potvrde onda makedoncima skidam kapu.

ODGOVORITE