Za ulazak u EU i otisci prstiju

Evropski parlament podržao je danas na plenarnoj sednici u Strazburu uspostavljanje elektronskog sistema ulaska i izlaska (EES) za državljane "trećih zemalja", koji bi trebalo da ubrza provere na spoljnim granicama šengenskog prostora.

Srbija 25.10.2017 | 18:18
Za ulazak u EU i otisci prstiju
Kako se navodi, novi zajednički elektronski sistem, koji će postati operativan 2020. godine, registrovaće informacije o putnicima iz trećih zemalja, uključujući ime i prezime, otiske prstiju, fotografiju lica, vreme, datum i mesto ulaska i izlaska kao i odbijanja ulaska u šengenski prostor, prenosi Hina.

Sistem će se primenjivati i za putnike kojima je potrebna viza za ulazak u Šengen, kao i za one kojima ne trebaju vize, a trebalo bi da omogući da se lako ustanovi prekoračenje dopuštenog kratkotrajnog boravka, do 90 dana u razdoblju od šest meseci.

Podaci bi trebalo da se čuvaju u periodu od tri godine, a za one koji prekoračuju dopušteni boravak pet godina, a kako se navodi moći će da se koriste za prevenciju, otkrivanje i istragu terorističkih napada i drugih kriminalnih dela, a biće dostupni graničnim i viznim vlastima u zemljama članicama.

EES će moći da koriste zemlje koje u potpunosti primenjuju šengenska pravila ili zemlje članice koje su prošle šengensku evaluaciju i imaju pasivni pristup Viznom informacijskom sustavu (VIS).

To znači da će Bugarska i Rumunija moći da učestvuju u EES-u, a Hrvatska će to moći nakon što uspešno prode evaluaciju.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

DOXA

25.10.2017 16:34

Sta ce sad Srbi nema vise placanja na Madjarskoj granici....

ODGOVORITE
Name

Re

25.10.2017 17:57

Sikiraj se ti za svoje zelene kako ce oni sa mini varte ma na granici sa Hrvaskom

Name

ЕУ = 4. Рајх

26.10.2017 05:51

Када говорим свом друштву да је ЕУ 4. Рајх људи се буне. А ко је својим невиним грађанима и свим осталим невиним људима узимао отиске и личне податке? Хитлер и екипа. Сада ће се јавити довољно неплаћених адвоката 4. Рајха који ће овдје написати како то није проблем и како они то морају да раде због тероризма. А не схватају да су управо многи од њих "мета" овог - због своје религијске припадности. Не схватају такође да је у праву човјек невин док се не докаже да је крив и да се узимањем биолошких података сви стављају на листу осумњичених. Али, док је оваца биће и вуне. Одувијек сам мрзио фашисте и нацисте, хвала ЕУ што показујеш своје право лице. Сада могу још више да те мрзим!