Brisel se plaši Srbije

Britanski portal "Ekspres" objavio je listu od 10 zemalja koje, kako navode, trenutno najviše ugrožavaju Evropsku uniju - među njima je i Srbija

Srbija 24.10.2017 | 08:19
Brisel se plaši Srbije
Kako navode, Evropska unija zapala je u krizu nakon niza nacionalnih izbora koji su otkrili rastući evropskepticizam zbog kojeg bi pojedine zemlje mogle da napuste EU.

Oni ističu da su "glasači širom Evrope odbili principe i politike EU zbog populističkih ideala", kao i da u Briselu strahuju da je Bregzit izazvao talas niz anti-EU stavova koji su tek sada izbili na videlo.

Među zemljama (ili delovima Evrope) koje prema njihovim viđenjima ugrožavaju EU su: Francuska, Holandija, Nemačka, Skandinavija, Austrija, Italija, Češka, Poljska, Mađarska i - Srbija.

- Iako Srbija nije članica, njena želja da postane deo EU oslabljena je ponašanjem Unije prema katalonskoj krizi. Srpski lider Aleksandar Vučić optužio je Brisel za dvostruke standarde vrlo različitog stava EU prema separatističkim krizama na Kosovu i u Kataloniji. Takođe, Srbija ima snažne veze sa Moskvom i odbila je da Rusiji nametne sankcije nakon aneksije Krima 2014. godine - piše "Ekspres".

- Ekspres kao najnedavniji problem za EU ističe izbore u Češkoj tokom vikenda na kojima je pobedu odneo proruski milijarder Andrej Babiš. Babiša nazivaju "češki Tramp", a osvojio je 29,6 odsto glasova. Osim toga, desničarska Sloboda i direktna demokratija koja želi da Češka napusti EU i "zaustavi islamizaciju zemlje - osvojila je 10 odsto glasova.

Oni navode i da evropski lideri pokušavaju da usvoje jedan front oko Bregzita, glasači ipak nastavljaju da izražavaju nezadovoljstvo Evropskom unijom.

Kako navode, zbog toga je sve više evropsketičnih i populističkih partija širom Evrope.

Kao primer navode AfD u Nemačkoj koja je osvojila 13 procenata na izborima za Bundestag, dok je na izborima u Austriji najbolji rezultat imao evroskeptik Sebastijan Kurc (on će najverovatnije u koaliciju sa ekstremnim desničarima iz FPO).

Takođe, izbori u Francuskoj i Holandiji pod pažnju javnosti doveli su Marin le Pen i Gerta Vildersa, dok rastu tenzije između Poljske i EU nakon izbora Andžeja Dude za predsednika 2015. godine.

Osim toga, oni kao pretnju EU vide i mađarskog predsednika Viktora Orbana, kao i više pokreta koji su protiv EU u Skandijaviji i Italiji.

(Informer)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Cicana

24.10.2017 06:23

Kada su Englezi napustili EU onda znamo koliko je sati, upravo 2-3 godine prije raspada EU. A nama bananama se nudi nakon "razaranja" tzv. evropski put. Ovo je prava lakrdija sa politikanstvom!

ODGOVORITE
Name

izraelac

24.10.2017 06:58

Vama se ne nudi nista. Drzava ti popljackana nemas para a nemas ni sansu da udjes u EU , nemas zivotnu filozofiji za 21 vijek , nemas patente, nemas naucnike, nemas industriju , nemas doktore, nemas nista ... imas samo krave i ovce i polovni auto i nakretninj u raspadanju moj glupane.

Name

Lažno Ime

24.10.2017 11:40

@Izraelac Kralju Ahajahahahahahahahahahahaha

Name

IZGUBLJENI KOMPAS

24.10.2017 06:41

NIKO SE NEPLASI SRBIJE A NAJMANJE EU

ODGOVORITE
Name

Srbije se plaše Srbi

24.10.2017 07:13

Srbije se plaše Srbi i niko više. Srbija je najveće i jedino zlo nanijela Srbima i nanosi ga i dan danas.

ODGOVORITE
Name

075

24.10.2017 07:21

Hojt Li je bio jučer iznenađujuće jasan. Kladim se da Vučić neće smjeti jednu riječ da kaže i suprotstavi se. Čak ni Vulin koji je zadužen za desničarske glasače će da ćuti. To nam govori koliko je neutralnost Srbije estradna, lažna i samo za unutrašnju upotrebu! Ujka Sem je rekao NE, a Brisel tj. Berlin šalje jasnu poruku da Rusi i Turci neće ući na Balkan osim na onaj mali evropski dio Balkana koji je u sastavu Turske! Tako da Dodik i Izetbegović su u istom košu tj. gubitnici a Čović je u diplomatskoj ofanzivi!!

ODGOVORITE
Name

Па

24.10.2017 07:23

А шта је то ЕУ? Баш би волео знати. Унапред хвала ако ми неко објасни.

ODGOVORITE
Name

EU

24.10.2017 08:10

EU je leglo svih ljudskih gadosti i podlosti. Oni propagiraju samo negativne ljudske osobine i oni koji su za takve osobine mogu biti njihovi prijatelji.

Name

Rep

24.10.2017 12:40

A mi gulimo i rukama i nogama da dodjemo tamo.Dali je to bas tako.

Name

Roki

24.10.2017 15:02

Ovi iz EU su obukli ludacku kosulju.

ODGOVORITE
Name

Д

24.10.2017 16:51

Само се ви распадајте да сте добри неби вад остале земље напуштале штаће нама европска унија нама је љепше без вас

ODGOVORITE