F1: Biješe to fantastična trka u Ostinu!

Nekoliko spektakularnih obilaženja, ali i velika kontroverza na kraju!

Ostali sportovi 23.10.2017 | 13:00
F1: Biješe to fantastična trka u Ostinu!
Sedamnaesta trka od dvadeset, koliko će se ove godine voziti u šampionatu “Formule 1”, održana je na stazi u Ostinu, glavnom gradu američkog Teksasa.

Iako je startovao sa prve pozicije, Luis Hamilton ju je izgubio već u prvoj krivini od strane Sebastijana Fetela. Ipak, samo nekoliko krugova kasnije, Luis se lagano vraća na prvo mjesto, na kom ostaje do kraja trke. Ovo je Britancu bila deveta pobjeda ove sezone, 62. u karijeri, i sada mu fali samo devet bodova da bi i teoretski osigurao novu titulu šampiona.

Ako mislite da su pomenuta preticanja bila jedina, varate se, jer je ovogodišnja “Velika nagrada SAD-a” obilovala zanimljivim trenucima. Najprije su se, već od četvrtog kruga, za treće mjesto borili Botas, Rikardo i Raikonen. Finac prestiže Rikarda, koji ubrzo poslije toga odustaje. Borba dva Finca je trajala do 42. kruga, kada Kimi prestiže sunarodnika.

Zbog razlike u strategijama odlaska u boks, Fetel se našao u drugoj polovini trke našao iza Botasa koga prestiže spektakularnim potezom, kada se provlači između Finca i jednog vozača zaostalog za čitav krug. Vrlo brzo Nijemca propušta klupski kolega iz Ferarija, Raikonen.

Tada su svi mislili da su prva tri mjesta odlučena. Svi osim “usijane glave”, Maksa Ferštapena, koji je startovao sa 16. pozicije, ali je spektakularnom vožnjom, kao i dobrom taktikom, stigao nadomak pobjedničkog postolja.

Tačnije, Maks je kroz cilj i prošao treći jer je u posljednjem krugu prestigao Kimija Raikonena. Međutim, u tom manevru je za dlaku izašao sa staze, zbog čega su mu sudije dodijelile pet sekundi kazne.

Malo je nedostajalo da i ovaj “poklon” ne pomogne Kimiju koji je značajno usporio nakog što ga je Holanđanin prestigao, pa je zvanično na kraju razlika između njih dvojice bila manje od jedne sekunde.

Sa ovom kontroverznom odlukom mnogi se nisu složili, poput Maksovog ova, čuvenog holandskog vozača “formule 1”, Josa Ferštapena, koji je na Tviteru žestoko napao Međunarodnu automobilsku asocijaciju.

Borbe je bilo i za niža mjesta, a posebno između dvojca “Fors Indije” i Karlosa Sainca juniora, kome je ovo bila prva trka u timu “Renoa”. Na kraju je Španac završio na sedmom mjestu, između “Indijaca”.

Nakon ove trke, nešto je ipak odlučeno. Ekipa “Mercedes” je osvojenim prvim i petim mjestom i teoretski obezbijedila svoju četvrtu titulu za redom u konkurenciji timova.

Do kraja sezone ostale su još tri trke - velike nagrade Meksika (vozi se već sljedeće nedjelje) Brazila i Abu Dabija.

Američki šou

“Velika nagrada Sjedinjenih država” svake godine stiče sve veću popularnost na domaćem terenu, što se može smatrati veliki uspjehom pored drugih, tradicionalno američkih sportova, posebno trka NASCAR serije.

Na popularnost svakako utiču i njeni promoteri. Ove godine to su bili bivši američki predsjednik, Bil Klinton, koji je dodijelio pehar Hamiltonu, i Jusein Bolt. Osmostruki olimpijski šampion je bio, svakako, prva zvijezda van staze - označio je početak kruga za zagrijavanje, a na kraju uručio trofej predstavniku pobjedničke ekipe i vodio konferenciju za medije, a onda je i “naučio” Hamiltona kako da “boltovski” proslavi pobjedu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar