Pahor i Šarec idu u drugi krug

Prema podacima Državne izborne komisije, nakon 97 posto prebrojanih glasačkih listića aktuelni predsjednik Slovenije Borut Pahor osvojio je 47,1 posto glasova, ali mu to nije dovoljno za pobjedu u prvom krugu i osvajanje drugog petogodišnjeg predsjedničkog mandata.

Region 22.10.2017 | 23:55
Pahor i Šarec idu u drugi krug
Iako su projekcije pokazivale da bi Borut Pahor novi mandat mogao dobiti već u prvom krugu, prebrojani glasovi pokazali su drugačiji rezultat.

Slijedi ga Marjan Šarec sa 24,9 posto osvojenih glasova, pa je izvjesno da će građani Slovenije predsjednika države izabrati u drugom krugu izbora 12. novembra.

Na trećem mjestu Romana Tomc sa 13,6 posto osvojenih glasova birača, dok je Ljudmila Novak dobila povjerenje 7,1 posto birača.

U Sloveniji su danas održani predsjednički izbori, šesti od sticanja nezavisnosti, na kojima je glasalo 42 posto birača od 1,7 miliona s pravom glasa.

Predsjednik Republike Slovenije najviši je politički dužnosnik u državi, koji predstavlja zemlju i zapovijeda njenim odbrambenim snagama. Aktuelni predsjednik je Pahor, a do sada su tu funkciju obavljali Milan Kučan (dva mandata), Janez Drnovšek i Danilo Turk.

(Vijesti(A.A.)

Komentari / 0

Ostavite komentar