PL: Ludnica na ''Bridžu'', Murinjo u šoku! I još...

Čelsi posle dva preokreta pobedio odlični Votford! Fudbaleri Čelsija pobedili su u uzbudljivom meču ekipu Votforda sa 4:2, u devetom kolu Premijer lige.  Tako se reaguje pod mačem: Konteov preokret! Igrači koje generalno malo koristi, a koje je uveo s klupe kada mu se smešio četvrti meč bez trijumfa, doneli su mu veliki preokret koji bi na kraju sezone mogao da bude "onaj" posle kojeg su se stvari promenile na bolje.  Murinjo u neverici: Hadersfild - Junajted 2:1! U isto vreme, Siti je rutinski savladao i Barnli, pa od danas ima pet bodova prednosti nad gradskim rivalom koji je skupo platio greške Lindelofa i Mate.

Fudbal 21.10.2017 | 20:00
PL: Ludnica na ''Bridžu'', Murinjo u šoku! I još...
'Stršljenovi' su i posle pobede nad Arsenalom u prethodnom kolu, bili blizu slavlja na 'Stamford Bridžu'.

Šampion Engleske poveo je u 12. minutu sjajnim golom Pedra sa ivice šesnaesterca na asistenciju Edena Azara. 

Čelsi je samo pet minuta kasnije imao dobru priliku da udvostruči prednost, ali Sesk Fabregas u situaciji jedan na jedan nije uspeo da savladao Eurelja Gomesa. 

Votford se nije predavao, da bi u sudijskoj nadoknadi vremena Abdulaj Dukure savladao golmana Čelsija. 

Početkom drugog poluvremena Votford je preokrenuo rezultat, a strelac je bio Roberto Pereira u 50. minutu. 

Taj gol dodatno je uzdrmao Čelsi, Votford je kontrolisao situaciju, imao je dve dobre prilike, ali Ričarlison nije uspeo da savlada Tibu Kurtou. 

"Plavci" su uspeli da se uzdignu i u 70. minutu dodju do izjednačenja preko Mišija Batšuaija, koji je dobro reagovao na centaršut Pedra s desnog boka, da bi u 87. Sesar Aspilikueta doneo preokret gotovo posle iste akcije kao kod izjednačujućeg pogotka. 

Konačan rezultat postavio je Batšuaji u petom minutu sudijske nadoknade vremena. 

Čelsi je ovim trijumfom pretekao Votford na tabeli Premijer lige i sada je četvrti sa 16 bodova, dok je Votford peti s bodom manje.

Ako ovu sezonu budu završili trofejom - utakmica sa Votfordom ove subote popodne mogla bi da bude i presudna u tom smislu!

Fudbaleri Čelsija, aktuelni prvaci Engleske, nalazili su se na korak od četvrte utakmice bez pobede u nizu, a onda - dok je nervoznom menadžeru Antoniju Konteu visila "giljotina" Romana Abramoviča nad glavom - italijanski taktičar povukao je dva poteza zbog kojih će moći hladnokrvno da se predstavi nadređenima i reći: "Ovo je bila moja zasluga".

Pri rezultatu 1:2 na "Stamford bridžu", u utakmici u kojoj je manje poznat, slavan i bogat gradski rival mogao da ostane poziciju iznad na tabeli, Italijan je uveo u igru Vilijana umesto beka, Markosa Alonsa, zamenio napadače i umesto slabog Alvara Morate uveo "večitu ispomoć" Mičija Batšuaja i ispostavilo se da su upravo njih dvojica učestvovala kod sva tri pogotka za veliki preokret:

Čelsi - Votford 4:2 (1:1).

Na centaršut razigranog Pedra, strelca vodećeg gola na meču, Batšuaj je glavom savladao veterana Eurelja Gomeša iz prvog udarca od ulaska na teren, a kada se približavao ulazak u nadoknadu vremena, Vilijan je takođe sa desne strane uputio oštar centaršut, visoki Kristijan Kabasele samo okrznuo loptu glavom, a vešti Sezar Aspilikueta neverovatnom reakcijom uspeo glavom da dovede "plavce" u vođstvo - igrao se 87. minut kada je Španac postigao tek drugi gol glavom u karijeri.

Zbunjene izabranike Marka da Silve, čije su izmene imale dijametralno suprotan uticaj na igru od Konteovih, dokusurio je Batšuaj koji je do danas od menadžera dobio 156 minuta premijerligaškog fudbala uglavnom sa klupe, a onda stigao i do četvrtog gola u tri nastupa sa Votfordom!

Ovaj 24-godišnji Belgijanac, koji je prošle sezone ulazio kada je loše igrao Dijego Košta, a ove Morata, nije imao ni gol ni asistenciju ove sezone a onda je - možda - i sačuvao posao Konteu, čije je prethodnike kao zvanične prvake Engleske (Žozea Murinja dva puta) i Evrope (Roberto Di Mateo) umela da sačeka "sekira" i pre odigrane prve trećine naredne sezone.

Gosti, koji apsolutno zaslužuju floskulu "najprijatnije iznenađenje sezone", nisu se mnogo uzbudili kada je Eden Azar odložio loptu iskosa sa desne strane za Pedra Rodrigeza, a ovaj desnom nogom pogodio dalju, desnu stativu Gomešovog gola za gol koji će se naći u izboru redakcije Chelsea TV za pogodak sezone.

Do poluvremena bilo je 1:1 nakon što je visoki Francuz Abdulaj Dukur postigao četvrti gol ove sezone, usled nemogućnosti statične odbrane Čelsija da izbaci loptu iz opasne zone posle kornera sa desne strane.

Kako su završili prvo, gosti su otvorili drugo poluvreme - razigrani i prgavi Rišarlison, Brazilac koji je pravio mnogo problema Antoniju Rudigeru na desnoj strani, prostim driblingom stvorio je sebi prostor, a onda majstorski proigrao Argentinca, Roberta Pereiru, koji je rutinski savladao Tiboa Kurtou za treći premijerligaški gol od dolaska iz Juventusa na leto 2016.

Nervoza je mogla "nožem da se seče" u tim trenucima na "Bridžu", Votford je u nekoliko navrata bio blizu i trećeg gola, ali je Konte prepoznao koje su najslabije karike u lancu branioca titule ove subote, uveo je krilo umesto beka, Moratu poštedeo muka u finišu i pronašao dva para svežih nogu za ono što ostatak umornog tima nije mogao do tada.

Jedan, drugi, treći... tek Čelsi je završio seriju rezultata zbog kakvih su se delili otkazi kod Romana Abramoviča, da budemo realni: Mančester siti poraz 0:1, Kristal Palas poraz 2:1 (bili su to prvi golovi i bodovi rivala u sezoni), Roma remi kod kuće 3:3...

Ono o čemu će Konte morati da radi je ranjivost ekipe, koja je u razmaku od četiri dana primila pet golova na svom "Bridžu", utoliko što je upravo stabilnost odbrane bila temelj na kojoj se gradila šampionska titula iz sezone 2016/17.



Da počnemo upoređujući slavu, trofeje, budžete, popularnost, organizaciju, itd, Hadersfilda i Mančester junajteda pomoglo bi u smislu isticanja konteksta ishoda utakmice, ali nema potrebe za tim - i sami dovoljno znate da su ova dva kluba neuporediva.

Ali, fudbal je zbog toga i magična igra…

U prvom susretu "terijera" i "đavola" na Džon Smit stadionu skromni i borbeni sastav mladog nemačkog stručnjaka Davida Vagnera surovo je kaznio dve početničke greške Huana Mate i rezerviste Viktora Lindelofa iz prvog poluvremena i potom odoleo u nastavku:

Hadersfild - Mančester junajted 2:1 (2:0) za prvu pobedu plavo-belih nad slavnim rivalom od 1952. godine, a sve u terminu u kojem je gol-mašina Pepa Gvardiole stigla do 10, 11. i 12. pogotka u prethodnih sedam dana i novom rutinskom pobedom, ovog puta nad Barnlijem - 3:0 (1:0) stigla do pet bodova prednosti nad timom šokiranog Žozea Murinja.

Nakon što je u prvih 45 minuta video kako Aron Roj prvo nanosi povredu štoperu Filu Džonsu, a potom u pogodak pretvara grešku Mate, na čiji kiks se jednako loše nadovezao nezagrejani Lindelof provocirajući gol Lorana Depotra za šokantnih 2:0, "Specijalni" je odlučio da već na poluvremenu izvrši i drugu i treću izmenu nakon one iznuđene.

Ušli su Markus Rašford i Henrik Mhitarjan umesto Mate i nevidljivog Antonija Marsijala, ali se ništa u igri neporaženog tima u dosadašnjem toku Premijer lige nije promenilo do 76. minuta kada je Romelu Lukaku asistirao za Andera Ereru, a ovaj bio umalo neprecizan.

Dva minuta kasnije, Lukaku je pogodio u čelo Rašforda, a ovaj čelom mrežu iza leđa Jonasa Lesla za neprijatnih 2:1 po domaće navijače, ali na njihovu sreću, ali i sreću većeg dela Ostrva koje ne navija za Junajted, "terijeri" su u paničnom maniru uspeli da sačuvaju prvu pobedu posle šest mečeva u kojima su postigli samo jedan gol.

Do ove subote, Maksim Čupo-Moting iz Stouka bio je jedini fudbaler u Premijer ligi koji je uspeo da savlada Davida De Heu i to dva puta za 2:2, a onda su mu se pridružili i Moj (tri gola, šest asistencija ove sezone) kao i Depotr, koji se dugo mučio da proradi u odsustvu povređenog prvog strelca tima, Stiva Munija, a onda pronašao pravi trenutak za to.

Reprezentativac Srbije, Nemanja Matić, odigrao je 90 minuta u crvenom dresu, njegov šut iz finiša prvog poluvremena bio je najbliže što su gosti prišli golu, ali ne i do njega - zapravo do Rašfordovog gola najtrofejniji klub Premijer lige nije imao udarac u metu!

Junajted je u prethodnih sedam dana, u utakmicama sa Liverpulom (0:0), Benfikom (0:1) i Hadersfildom (2:1) postigao dva gola, od kojih je jedan išao "na dušu" direktno mladog golmana lisabonskih "orlova", našeg Mileta Svilara, koji nije imao dobru anticipaciju kod jednog naizgled bezazlenog centaršuta u šesnaesterac, pa je završio sa loptom u svom golu.

Međutim, ovog puta Murinja je "izdala" i odbrana, koju je prvo Mata ostavio na milost i nemilost "terijerima" u kontri 3 na 2, koju je na kratko David De Hea zaustavio sjajnom reakcijom kod udarca Toma Insa, ali potom mogao samo da posmatra kako uporni Moj vraća fudbal u mrežu iza njegovih leđa.

Dogodilo se to u 28. minutu, pet minuta pre Lindelofovog ulaska umesto povređenog Džonsa (osmog igrača ekipe koji je ove sezone zadobio povredu), odnosno pet minuta pre nego što će upravo Lindelof komično reagovati kod Leslovog ispucavanja - a to Belgijanac Depotr, letošnje pojačanje iz Porta, nije umeo da ne pretvori u drugi gol u sezoni za, ispostaviće se, istorijski redak rezultat. Jer, od sezone 1971/72 ova dva kluba nisu igrala u istom rangu takmičenja, a tada je na istom mestu rezultat bio 0:3 uz pogotke Džordža Besta, Denisa Loua i sera Bobija Robsona.

Real Madrid, prvak Evrope i Španije, do ovog popodneva bio je jedini klub koji je imao pobedu nad Junajtedom ove sezone, a od sada je to i Hadersfild. S druge strane, Murinjo će i dalje morati da čeka na svoj prvi preokret u Engleskoj posle 0:2 na poluvremenu, mada je danas pokazao volju da to učini po svaku cenu ne ostavljajući prostor za izmenu u drugom poluvremenu.

Njegov tim nije igrao sa takvim snažnim karakterom.

"Đavoli" su danas imali priliku da postave klupski rekord sa 23 od 27 osvojenih bodova posle 9 kola Premijer lige, ali su ostali na 20.

Navijači besni na Tadića, pogodio njegov zamenik! U poslednjem meču subotnjeg programa 9. kola Premijer lige jedan gol uz mnoštvo kritika na račun Dušana Tadića.

I u najavi utakmice dva tima sa skoro identičnim učinkom jasno je bilo da neće biti naročito zabavno, ali nam je za to bilo potrebno 90 minuta fudbala...

Istpostavilo se - lošeg, sve do 85. minuta i ulaska Sofijana Bufala, jednog od kreativnijih igrača Sautemptona, koji je nakon "slaloma" pred kaznenim prostorom igrača Vest Bromviča uputio precizan udarac koji Ben Foster nije stigao.

SAUTEMPTON - VBA 1:0 (0:0)

Oba tima su pred ovaj meč na "Sent Merisu" dala po sedam i primili po devet golova, ali ovaj jedan pogodak fudbalera iz Maroka razdvojiće ih na dva boda...

Soton sada "skače" na deseto mesto sa 12 bodova, dok VBA ima 10.

Srpski reprezentativac Dušan Tadić počeo je meč za Sautempton, a navijači "svetaca" nisu bili najzadovoljniji ovim izborom trenera Maurisija Pelegrina, pa su to nezadovoljstvo iskazivali na društvenim mrežama.

Tadić nije u sjajnoj formi za klub ove sezone, pa je postigao samo jedan gol, bez asistencija, a u finišu susreta, nešto pre izmene, izbio je i pred Fostera - bezuspešno.

Rezultati 9. kola:

petak

Vest Hem – Brajton 0:3 (0:2)
/Marej 10, pen 75, Iskjerdo 45+2/

subota

Čelsi – Votford 4:2 (1:1)
/Pedro 12, Batšuaj 71, 90+5, Aspilikueta 87 – Dakur 45+2, Pereira 50/

Hadersfild – Mančester junajted 2:1 (2:0)
/Moj 28, Depotr 33 - Rašford 78/

Mančester siti – Barnli 3:0 (1:0)
/Aguero 30, Otamendi 73, Sane 75/

Njukasl – Kristal Palas 1:0 (0:0)
/Merino 86/

Stouk – Bornmut 1:2 (0:2)
/Dijuf – Surman 16, Stanislas pen 18/

Svonsi – Lester 1:2 (0:1)
/Mouson 56 – Fernandez ag 25, Okazaki 49/

Sautempton – VBA 1:0 (0:0)
/Bufal 85/

nedelja

Everton – Arsenal (14.30)
Totenhem – Liverpul (17.00)

Tabela: Mančester siti 25, Mančester junajted 20, Totenhem (–1) 17, Čelsi 16, Votford 15, Njukasl 14, Arsenal (–1) 13, Barnli 13, Liverpul (–1) 13, Sautempton 12, Hadersfild 12, Brajton 11, VBA 10, Lester 9, Svonsi 8, Everton (–1) 8, Stouk 8, Vest Hem 8, Bornmut 7, Kristal Palas 3.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar