Pješke do sajma knjiga u Beograd

Ovaj književni performans Petar Blažić nazvao je “Sa mosta u svijet knjige”. Predstavljamo vam čovjeka koji je sa mosta na Rači pješke krenuo prema svom cilju – na sajam knjiga u Beograd.

Republika Srpska 20.10.2017 | 13:59
Pješke do sajma knjiga u Beograd
Sticajem okolnosti, 1991. godine Petar je ušao u svijet književnosti. Napisao je 9 romana, koje je, kako kaže, stvarao u pokretu.

Hodanjem, trčanjem, vožnjom bicikla, a najviše u jednom uskom berlinskom automobilu, kojeg je pretvorio u neobičnu književnu radionicu.

Performans “Sa mosta u svijet knjige” u znaku je uzajamne povezanosti književnog svijeta sa mnogobrojnim mostovima na ovoj planeti, naglašava Blažić.

“Pošto su mostovi izvanredni u gradnji tog svijeta, gdje se ljudi razumiju, prolaze, prožimaju različite potrebe, a posebno kulture, ja sam se baš iz tog razloga odlučio da krenem sa ovog mosta u svijet knjige, istovremeno dajući akcenat na to da su književnost i mostovi su usko povezani.

Tako dajem jednu snagu i jednu poruku, baš na sajmu knjige u Beogradu, da ovaj most ima jedan opšti, međunarodni značaj za ovo naše područje”, ističe Petar Blažić.

Petar kaže da odlazi u Beograd sa ovog mosta sa namjerom da mašta o novom, boljem i humanijem svijetu. Saputnik i vjerni pratilac mu je njegova najnovija knjiga “Jugoša”. Takođe, svi kilometri koje na ovom putu pređe, imaju i humanitarnu notu.

“Zato se danas krećem “pješačkim načinom” izražavanja. I pisanjem. I da pišem i da pješačim. To je moj stil rada i mislim da sam i u tome na neki način prepoznatljiv.



Želim da sve ove impresije koje usput ja doživim i proživim, da to i napišem, sa osmijehom na licu priča Blažić i naglašava da kada dopješači tih 120 kilometara do Beograda, onda će za svaki pređeni kilometar darivati po jednu KM, odnosno 120 KM – u humanitarne svrhe. “

Sličan poduhvat napravio je prije mjesec dana i u Banjaluci – u naselju Trapisti.

“Naglašava da je u pitanju jedan stari most, možda iz vremena kada je i ovaj na Rači građen. On je za Banjaluku bio veoma značajan.

Ja sam osjetio njegov vapaj, potrebu. On propada, pa sam htio da učinim nešto za njega. Donio sam nekoliko dasaka s namjerom da se nešto počne raditi, izmaštao sam da bi on mogao u nekom vremenu da bude veoma značajno mjesto, gdje će se ljudi, umjetnici iz svijeta okupljati, pogotovo mladi i ja sam ga nazvao “Art most”, ističe Petar.

Ovaj književnik za sebe voli da kaže da obitava na mostu, gdje se približavaju dvije udaljenosti, spajaju suprotnosti i presijecaju putevi ljudskih želja i potreba.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

osvit

20.10.2017 13:41

Sretno, svaka čast.

ODGOVORITE
Name

D

20.10.2017 16:28

Pa gdje ste komentatori.Kad su Dodik i Bakir u tekstu 1000 komentara,a ovom covjeku nista. Konji nepismeni.Tebi lave sretan put i svaka cast..

Name

Autor

26.10.2017 17:07

Hvala BN TV na inspirativnoj reportaži. Hvala i svim ljudskim dušama koje su me putem motivisale, da ispišem nove stranice, namjenjene svima onima koji žele da grade bolji i humaniji svijet.

ODGOVORITE