Putin: Šta je jedna milijarda?

Vladimir Putin u jednom trenutku tokom radnog ručka sa Kolindom Grabar - Kitarević, na kojem je bio i glavni direktor Sberbanka Herman Gref, upitao direktora koliko iznosi dug Agrokora prema ruskim bankama i dobio odgovor da je riječ o 1,1 milijardi evra. “A koliko godišnje zarađuje Sberbank?”, pitao je Putin Grefa, koji mu je odgovorio da je riječ o 12 do 13 milijardi evura. Putin se na to nasmijao i rekao: “Koja škrtica, a problem mu je jedna milijarda”.

  • Vijesti
  • Region


Više od pola sata u Moskvi razgovarali su predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i ruski premijer Dmitrij Medvedev i izrazili zadovoljstvo što nakon zastoja u odnosima Hrvatske i Ruske Federacije privredna pitanja ponovo dolaze u prvi plan.

Premijer Medvedev bio je upoznat i s opsežnim razgovorima koje su vodili Grabar-Kitarović i Vladimir Putin oko Agrokora, o čemu se u Sočiju razgovaralo u više navrata.

Pitanje BiH

Jutarnji list otkriva da je Vladimir Putin u jednom trenutku tokom radnog ručka, na kojem je bio i glavni direktor Sberbanka Herman Gref, upitao direktora koliko iznosi dug Agrokora prema ruskim bankama i dobio odgovor da je riječ o 1,1 milijardi eura.

“A koliko godišnje zarađuje Sberbank?”, pitao je Putin Grefa, koji mu je odgovorio da je riječ o 12 do 13 milijardi eura. Putin se na to nasmijao i rekao: “Koja škrtica, a problem mu je jedna milijarda”. Nakon toga se obratio hrvatskoj i ruskoj delegaciji: “Pa u čemu je problem, riješite to odmah”.

Tokom razgovora hrvatske predsjednice i ruskog predsjednika bilo je riječi i o BiH tokom koje je, kako tvrdi list, Putin naglasio da Rusija bezrezervno podržava i da će podržavati teritorijalnu cjelovitost BiH.

Ruski predsjednik dao je i podršku za dalje provođenje reformi kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri naroda u BiH.

Kada se,kako otkriva list, sa Putinom poveo razgovor oko inicijative za promjenu izbornog zakona odgovor je glasio: “Razgovarat ćemo o tome”.

Da se u Sočiju i Moskvi razgovaralo o Agrokoru, potvrdila je i Grabar-Kitarović, rekavši da je pojasnila stavove hrvatske Vlade.

“Naravno, lično ne sudjelujem u rješavanju tog pitanja i ne mogu pregovarati u procesima kako će se to riješiti, ali spremna sam posredovati kako god mogu u razgovorima između Sberbanka i ovlaštenih institucija koje to rješavaju.”

Nakon dva dana posjete Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji s ruske strane može se čuti stav da je riječ o novom početku odnosa dviju zemalja i da je napokon uspostavljen dijalog.

Hrvatska predsjednica svuda je dočekana uz najviše počasti, ali i izraze prijateljstva, a odmah nakon poziva Putinu da posjeti Hrvatsku, što je on prihvatio, počeli su konkretni razgovori kada bi se posjeta, s obzirom na to da u Rusiji slijede i izbori, mogla i  dogoditi.

Razgovarali o sankcijama Rusiji

Kolinda Grabar-Kitarović i Dmitrij Medvedev postigli su dogovor da ruski sanitarni inspektori što prije dođu u Hrvatsku i obiđu velik broj proizvođača hrane kako bi se mogao ubrzati hrvatski izvoz hrane u Rusiju.

Iza zatvorenih vrata razgovaralo se i o sankcijama Rusiji, a Kolinda Grabar-Kitarović je naglasila da one štete građanima i preduzećima te da treba nastaviti s provođenjem sporazuma iz Minska kao preduslovom da na dnevni red dođe tema ukidanja ili ublažavanja sankcija.

(BN/Jutarnji)

KOMENTARI35
POŠALJITE PORUKU

Logika...

20.10.2017 09:25

Sva ova svjetska diplomatija i postoji zbog " ja tebi ti meni dugujes "...

Čitam u Informeru sve suprotno, šta je sada istina? Kažu da je ignorisao poziv i da zahtjeva od Hrvatske da odmah vrati dug. JLZ

Realista

20.10.2017 10:22

Jest bas tako , balkanski politicari nema kome ne duguju i to suprotnim zaracenim taborima. Pa logicno je da u okviru jedne nacije imas oko 6 razlicitik politickih lobija koji su u sukobu. Sukobu zdrave logike i pameti. A ne samo u sukobu interesa. Sve to treba dobro pocistiti

izraelac

20.10.2017 11:10

Ne mozes optuzivati Ruse da nam ne daju S-300 ili S-400.Prije je da mi nemamo para za to.Ustvari to je sigurno.Pa i ruska vojska tj drzava placa kesom ove sisteme i svo ostalo oruzje.To se tamo kupuje kao i svugdje.Mi bi mogli dobiti S-400 da ruska drzava izdvoji pare i to kupi za nas.Ali nema od toga nista.Dobro je Zapad umlatio Ruse sa sankcijama,mnogo vise nego su Rusi spremni priznati.

re Poslednji kineski car

21.10.2017 17:35

Neka onda udijeli sadaku premijerki, ona prosi vec odavno, zaradio bi sevapa,..a ona bi ga zavela kao ruski veliki...

Sta je MILIJARDA eura?

23.10.2017 17:55

STD

20.10.2017 09:26

Eh ti naši dragi pravoslavni Rusi, čedu Vatikana Hrvatima milijarde zajma, a Srbima izraubovane migove i špijunski centar u Nišu...

Biće od braće Turaka

Laki

20.10.2017 09:41

I ovaj sastanak govori o ljubavi između Rusa i Hrvata uprkos ulasku Hrvatske u NATO. Šta je milijarda evra? Sitnica. Jos kad se setimo oružja kojeg su Hrvati dobijali od Rusije u "domovinskom" ratu sve je jasno.

Upravo tako

20.10.2017 09:45

Za STD: Baš tako. A ovi naši se ubiše od hvalospjeva braći rusima,koji uzgred rečeno nikad ništa konkretno da učine za nas. U stvari čine,ali za sebe i svoje interese. Koriste ove naše budale sa obe strane Drine u sukobima sa zapadom. Ne priznaju Kosovo,a anektirali Krim, Abhaziju i Južnu Osetiju. Saudijskoj Arabiji i Turskoj prodaju S-400 a nama nemogu ni S-300?! Mogu samo stare i izdrndane MIG-ove. A onda ovi naši od tih istih MIG-ova prave predstavu kao da su dobili neznam šta i kao da smo mi mala djeca koja dobiju lizalo?! Ništa nisu uložili u privredu Srbije i RS nego su dobili džabe Rafineriju nafte i najprofitabilnije preduzeće na Balkanu rafineriju ulja Modriča. Tu peru i kradu pare zajedno sa par naših lopova. Neće da plaćaju poreze a usput truju narod u Brodu i okolici. Nije ni čudo što se hrvati bune u Slavonskom Brodu. Eto, to je ukratko politika naše braće rusa.

Poslednji kineski car

20.10.2017 09:54

Ako je uopste i tacna ova informacija, to je on rekao ironicno i naravno da nije tako mislio.

Ma dajte ljudi

20.10.2017 11:13

Nemojte tako, uzeli su nam sve nase energentske resurse, zajedno sa Srbijom. Mi bi to upropastili. Zato ne uplacuju ni porez je bi nasi to pokrali. Amerika je zlo, dodju i naprave fabriku racunara, i vi onda morate da radite ko konj, a plata nikakva, satnica j.benih 20 maraka, tek da imate za dorucak i rucak, vecera je zabranjena.

Biber

20.10.2017 11:21

Biber,odličan komentar. Ironija je oduvijek najbolji humor,

Poslednji kineski car

20.10.2017 12:06

Divota od komentara, sve bolji od boljega, pa kitarovicka nije u nivou dodika, a da ne pričamo o Putinu, a vi biseri ...samo nastavite dalje da mlatite praznu slamu.

Kneževo

20.10.2017 18:55

ACO V.

20.10.2017 09:34

Kako je moguce da o Baji ni rijeci ?!

Samo iza zatvorenih vrata otprilike:"sve je ovo nebitno nego ti i Čović kao predsjednici država,zapadno orjentisanih ,možete skinuti sankcije Mili,on mi je jako bitan da bi onoj Cvijanovićki mogao dati i veliki i mali!!!

Bilo

20.10.2017 10:00

Mao 'vamo , malo tamo

20.10.2017 09:35

Interesantno je da su Kolindini bili za drugog svjetskog rata u partizanima, a ona nekako od te činjenice poprilično odudara. Reklo bi se da je ustaški blagonaklona, pa makar i prećutno . Otkako je otišla u Ameriku potpuno se izokrenula, instruirana. sad evo je u Rusiji, hoće li slavenska veza prevagnuti.

popara

20.10.2017 09:40

Vidi se daje Putin skroman,mali covjek,za njega milijarda eura nije nista,a milioni Rusa prezivljavaju sa 50 eura mjesecno.

Ocigledno nisi bio u Rusiji u ovom 21 vijeku... pricas o Jelcinovom vremenu a to je davno proslo vrijeme...

re Popara

20.10.2017 11:08

Комшијице,мани се оваца и шуме,продај то,обиђи свијет мало,прође ти живот читајући неке "декларације" негде далеко од цивилизације

Ре.ПОПара

20.10.2017 12:22

Osvit

20.10.2017 09:51

Na dnevnom redu bileteralnih razgovora Rusije i Hrvatske unutrasnja pitanja Bosne i Hercegovine.Pitanje enrgetske politike , izbornog zakona , unutrasnje bezbjednosti.Jos du im samo falili Vucic i Erdogan pa da slika o suverenitetu bude potpuna a sa njom i sva bijeda domacih politicara.Ali oduvjek je bilo ako u kuci ne razgovarate medu sobom onda se sa vama bave drugi .Zato politicari nemaju odgovornost prema gradanima nego prema tim "drugima".U drzavi j kojoj smo ranije zivjeli to se nazivalo izdajom jer je to bila SUVERENA DRZAVA ponosnih gradana.

SRLE BL

20.10.2017 09:52

Kao Putin ne zna koliko Hrvatska duguje . Preko MOL a Rusi su uzeli INU , kad Agrokoru niko iz EU nije htio dat lovui dala je Sberbank , Rusi sad stezu Hrvatsku za mu.. kako hoce.

Ajde cobane smirglaj ishrdjale migove sto ti je dao brajo putin tebe nema zsto drzat jer nemas muda a njima je dao lovu zivu i vratice kad mognu.

Mmmmmm

20.10.2017 18:34

40

20.10.2017 09:54

Čuli Alibaba (dodik) sta rece Putin.Bosnu podrzava.Alibaba podvi rep,bice ti pametnije.

Изгледа ипак се не може без истока

20.10.2017 09:56

А што Колинда није потражила помоћ за Агрокор у Ватикану, па они су имали прије неколико годиина 46 милијарди евра суфицитса, тј. увијек су у суфициту. Мислим то је најуспјешнија фирма са крстом испред себе, ипак је Хрватска готово етнички чиста и католичка , срби с у с ведени на статистичку грешку, или што није потражила помоћ од Њемачке, која им је великодушно брже боље уплатила све трошкове за учлањење у Уједињене нације - регистрацију .

Indijanac

20.10.2017 09:59

Putin se pravo nesekirao zbog izbornog zakona u BiH, nije jadan svunoć oka sklopio. 😂😂😂😂😂 Što ne prizna ustaška opajdara da je išla sa samo jednim ciljem i naredbom iz Brisela, da po svaku cijenu spriječi preuzimanje najveće NDH kompanije Agrokora od strane Rusije!

Istina jer Rusi preko Agrokora dolaze u Europu

Haris

20.10.2017 10:41

Радомир

20.10.2017 10:13

А хрватска војска на руској граници?? Није први пут!!

Sarajlija

20.10.2017 10:45

Sace Eu pozaliti sto im je hr u uniji.. Latini vazda na 2 strane igraju vjerovatno je dogovarala potkopavanje eu ili neka druga sranja..

Pustite ljudi politiku,

20.10.2017 11:23

Kolinda je dobra kao avion! Bolja je od F-16 i Mig-29 zajedno.

Vlad

20.10.2017 11:54

Pa Baja, Kolinda i rucak dobila, a ti ni vodu uz onaj stolic?

Znači Hrvatskoj otpisuje milijardu, a Republici Srpskoj ni "mali" ni "veliki" kredit... nešto tu nije u redu.

Combe

20.10.2017 12:22

Max

20.10.2017 12:38

Šta reče Putin,''Podržavam teritorijalni integritet Bi H -a '',a ti Dodo i dalje mlati praznu slamu.Gdje ti je konstituivnost Srba u Mostaru glupko?

JOJ JOJ

20.10.2017 16:02

VIDI VIDI NASE PREDSEDNICE LJUBIM JE U PO DUPETA TOJE ZENA KOJA ZNA DA RADI SVAKA CAST KOLINDO SAMO TKO NASTAVI

Mir

22.10.2017 22:04

Hahaha, cuj izborni zakon.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.