Povratak u školu, ali nema plata

Nastavnici u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić", koji su se nakon skoro četiri mjeseca štrajka vratili u učionice, očekuju plate, ali njihova isplata nije moguća jer ova obrazovna ustanova još nije dobila novog rukovodioca, a bivši direktor "čuva" fotelju do njegovog dolaska.

Republika Srpska 20.10.2017 | 07:10
Povratak u školu, ali nema plata
"Zadnja plata je za jun, tu smo dobili, znači jul i avgust nismo i evo sada septembar bi već trebalo da se isplaćuje za koji dan. Međutim, to još koliko znam nije obračunato, nema ko da potpiše nalog, problem je imenovanje jer niko još nije imenovan", kaže Vanja Maksimović, predsjednica Sindikata škole.

Ona navodi da bi škola trebalo da što prije nabavi ogrev, ali ni to nije moguće dok novi direktor ne preuzme dužnost, a zasad niko od pet kandidata nije dobio povjerenje resornog ministarstva, odnosno Vlade Republike Srpske.

Na konkurs za direktora prijavili su se nastavnici škole Igor Gojković, Saša Ristić i Nenad Katanić, zatim Igor Cvijanović, profesor u Srednjoškolskom centru u Petrovu, i Bojana Đurić, učiteljica iz Boljanića.

Nastavnici pričaju da je bivši direktor Nenad Katanić, kojem je u aprilu istekao mandat, nakon što je prekinut štrajk ponovo zasjeo u fotelju u kojoj je proveo više od decenije, te da se nada da će dobiti još jedan mandat.

"Sekretar škole, koja je s njim bliska, je pokušala čak da pošalje nalog za isplatu plate, ali naravno to nije moguće jer nema ko da ga potpiše, a bivši direktor nema nikakva ovlaštenja. Bitno je da su svi prešli u socijaliste i da im je to zadnja nada da se dočepaju fotelje", kazali su nam pojedini nastavnici.

Iako škola još nije dobila ni dnevnike, nastava se izvodi po planu i programu uz preporuke Republičkog pedagoškog zavoda, koji je sugerisao da se nadoknadi propušteno gradivo.

Roditelji se, međutim, žale da nastavnici na prečac pokušavaju da nadoknade gradivo i opterećuju đake.

Davorin Adamović, nastavnik fizičkog vaspitanja zbog čijeg imenovanja za v.d. direktora su njegove kolege štrajkovale skoro četiri mjeseca, je na bolovanju, a njegove časove nema ko da drži jer samo direktor može da raspiše konkurs za njegovu zamjenu do povratka s bolovanja.

(Nezavisne novine)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Marko

20.10.2017 07:49

Otkud plata za nerad? Prave gluposti par mjeseci. Djeca ispaštaju, nastavnici se bave politikomi sad bi još platu. To samo ima kod ministra Maleševića -mute!

ODGOVORITE