EL: Makabi sjajan, Fener jedva, PAO lako...!

Da li je to ONAJ stari Makabi?! Posle sezone za zaborav i ozbiljnu rekonstrukciju na svim nivoima, "Ponos Izraela" impresivno je počeo sezonu 2017/18.  Baskonija ne zna gde udara, PAO rutinski sa Bambergom! Luka Mitrović bez poena.  Vonamejker i Meli se uklapaju. . . Željkov Fener posle produžetka slomio odlični Armani! Šampion Evrope zabeležio prvi trijumf u Evroligi.  Osakaćeni Real dobio CSKA! Šteta zbog Ognjena. . .  Naš reprezentativac povredio koleno. Povredio se i Rendolf!

Košarka 19.10.2017 | 23:40
EL: Makabi sjajan, Fener jedva, PAO lako...!
Posle sezone za zaborav, start za ohrabrenje!

Košarkaši Makabija pobedili su ovog četvrtka uveče u Tel Avivu, posle "brejka" u Bambergu, ekipu Baskonije rezultatom 74:68 (19:16, 20:14, 17:23, 18:15).

Izraelskom timu je to druga pobeda, dok je Baskonija upisala drugi poraz.

Makabi je do pobede vodio Noris Kol sa 24 poena, dok je Dešon Tomas postigao 17. U poraženom timu najbolji je bio Rodrig Bobua sa 22 poena.

Košarkaši Makabija u narednom kolu dočekuju Olimpijakos, dok Baskonija na svom terenu igra protiv Valensije.

Baskonija je u nokdaunu! Pet utakmica, četiri poraza i mnogo znakova pitanja pred očima čelnika jednog od pet španskih predstavnika u Evroligi.

Poslednji udarac izabranicima Pabla Priđonija zadao je "renovirani" Makabi koji, nakon košmarne prethodne, odlično gura u novoj sezoni - 74:68 (19:16, 20:14, 17:23, 18:15).

Ponos Izraela je strpljivo gradio prednost nad indisponiranim gostima i do odlaska na odmor stekao kapitalnih devet poena suficita. Uspevali su gosti da se približe krajem trećeg (56:53), odnosno četvrtog kvartala (66:64), ali svaki nalet večeras perfektni Dešon Tomas (17 poena) i Noris Kol (24 poena) odbili.

U redovima Baskonije jedini je raspoložen bio Rodrigo Bebua sa 22 poena, a pratili su gaDiop sa 12 i Šengelija sa 11. 

Debakl protiv Barselone sa početka Evrolige je ružna prošlost Panatinaikosa. Zeleni su u nedelju lako izašli na kraj sa PAOK-om, a trijumf nad solunskim crno-belima nadogradili prvom reckom u elitnom kontinentalnom takmičenju. 

Gotovo perfektno šutersko veče imao je doskorašnji kapiten atinskog velikana Nik Kalates koji je sa 23 poena (6/8 za dva, 3/4 za tri) uništio Bamberg - 93:83 (22:15, 21:20, 26:21, 24:27).

Ostatak poenterskog konta rasporedili su Singlton sa 15 poena (10 skokova), odnosnoVujukas i Gist sa po 11. Riki Hikman i Leon Radošević (19 poena) bili su bolji od ostalih u sastavu nemačkog šampiona, dok je Luka Mitrović za 15 minuta na parketu promašio tri šuta unutar linije 6,75 metara i uhvatio tri defanzivna skoka.

Posle iznenađujućeg poraza u Malagi na startu Evrolige, Željko Obradović se vratio starim navikama - pobedničkim! Šampion Evrope je u drugom kolu Evrolige opet gostovao, ali je ovog puta doneo pobedu iz Milana pošto je tek posle produžetaka slomio otpor neugodnog Armanija i slavio

Da Armani neće biti razočarenje kao prošle sezone, pokazao je u prvom kolu kada se dobro držao u porazu od CSKA u Moskvi, a večeras je preznojio još jednog favorita takmičenja. U prvom poluvremenu se vodila izjednačena borba, ekipe su se smenjivale u vođstvima, ali niko nije uspevao da se odlepi na više od pet poena prednosti.

Fener je dodao gas u drugom poluvremeni i serijom u finišu treće četvrtine došao do prednosti od 10 poena razlike. Bilo je 48:49 kada su se razigrali Kostas Slukas i ĐiđiDatome na koje Armani nije uspeo da nađe odgovor. Slukas je u toj seriji ubacio 10 poena, Datome pet i Fener je počeo lakše da diše.

Međutim, proradila je Armanijeva litvanska artiljerija Kalnijetis, Bertans, Gudaitis i njihovim dalekometnim hicima je domaći tim istopi prednost Fenerbahčea. Datome je 20 sekundi pre kraja pri vođstvo Fenera od tri razlike izgubio loptu, a Micov je trojkom šest sekundi pre kraja izjednačio. Vonamejker je imao šut za pobedu ali je promašio...

Ipak, u produžecima je do izražaja došla klasa Fenera i čuvena željkova odbrana. Aramani je dao samo šest poena za dodatnih pet minuta igre, trojka Nanelija i „dva plus jedan“Vonamejkera su prelomili pitanje pobednika...

Slukas je sa 17 poena i devet asistencija bio najbolji u timu Fenera. Po 16 su ubaciliVonamejker i Datome, a 15 Nikolo Meli uzi 11 skokova. Naš Marko Gudurić je za 15 minuta ubacio četiri poena (2/3 za dva, 0/1 za tri) i imao je po dva skoka i asistencije. Po 16 poena za Armani su upisali Mbaje i Bertans, a po 15 Micov i Tiodor.

Pobeda Real Madrida nad CSKA. I to osakaćenog Real Madrida. Poznato je da je Serhio Ljulj van tima zbog operacije kolena, potom se i naš reprezentativac Ognjen Kuzmić povredio pa je u kolicima napustio teren, na kraju je i Entoni Rendolf povredio rame i završio utakmicu četiri minuta pre kraja, ali je uprkos svemu Real dobio Armejce s 82:69.

Dimitris Itudis će morati dobro da se zamisli posle ovog poraza. Bez Teodosića to ne izgleda baš najbolje.

Sa druge strane, Real je uspeo do pobede i kada je Luka Dončić imao šut iz igre jedan od dva za dva i samo jedan od šest za tri. Slovenac je dao 14 poena, a dva više imao je Rendolf. Možda bi imao i više da se nije povredio.

Ipak, snaga Reala bila je u timskoj igri. Svi ostali igrači su bili jednocifreni, ali zato je bilo mnogo doprinosa. Kozer je dao pet, Rendl pet, Fernandez šest, Mačijulis šest, Rejessedam, Kampaco devet, Ajon četiri, Kerol pet, Tejlor pet.

Najefikasniji u CSKA, sada po običaju, bio je Vil Klajburn sa 15 datih poena i devet skokova. Kori Higins je dodao 11, a Kajl Hajns je imao osam poena i osam skokova.

Ipak, daleko važnije, nažalost u negativnom kontekstu, za nas je povreda Kuzmića, momka koji je s reprezentacijom Srbije osvojio srebro na Evropskom prvenstvu.

Čekamo rezultate i nadamo se najboljim vestima.

Rezultati 2. kola Evrolige:

četvrtak

Makabi - Baskonija 74:68
Panatinaikos - Bamberg 93:83
Milano - Fenerbahče 86:92, 80:80
Real Madrid - CSKA Moskva 82:69

petak

Crvena zvezda - Barselona 19.00
Himki - Žalgiris 19.00
Olimpijakos - Unikaha 20.00
Valensija - Efes 21.00

Tabela: Real Madrid 2-0, Makabi 2-0, Barselona 1-0, Olimpijakos 1-0, Himki 1-0, Žalgiris 1-0, Unikaha 1-0, CSKA Moskva 1-1, Panatinaikos 1-1, Fenerbahče 1-1, Crvena zvezda 0-1, Valensija 0-1, Efes 0-1, Milano 0-2, Baskonija 0-2, Bamberg 0-2.

Parovi 3. kola (24. i 25. oktobar): Himki - Crvena zvezda, Makabi - Olimpijakos, Barselona - Žalgiris, Real - Milano, CSKA - Panatinaikos, Fenerbahče - Efes, Baskonija - Valensija, Unikaha - Bamberg.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar