DNS od izričitog "NE" do "DA"

Međusobne optužbe oko toga ko lobira za NATO savez dostigle su vrhunac. U noći 17. na 18. oktobar, SNSD je izlobirao podršku u krnjoj skupštini za najavžniju tačku – usvajanje Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti prema kojoj će RS pratiti odluke Srbije za članstvo u vojnim savezima.

Republika Srpska 19.10.2017 | 20:23
DNS od izričitog "NE" do "DA"
DNS je bio protiv rezolucije. Najavljen je bio i amandan. Očigledno se u "krnjoj" skupštini, održanoj bez opozicije, desio obrt – od izričitog NE do apsolutnog DA.  Šta je uslov za podršku i promjenu mišljenja– u DNS ne žele da otkriju. Šef Kluba DNS-a u NSRS Spomenka Stevanović nije odgovarala na pozive. Zato predsjednik RS na sva usta hvali vojni status, iako, RS nema ni vlastitu vojsku.

’’To je ono što nije priča u medijima vec akt koji je RS donijela i opredijelila se za vojnu neutralnost. To je govorio i Vukota Govedarica, Mladen Ivanić i Mladen Bosić da RS treba biti vojno neutralna i da ćemo pratiti Srbiju. I ja se slažem s tim’’ – rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Od ukupno devet članova rezolucije, četiri govore o tome kako je Republika Srpska opredeljena za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Sve to dolazi u trenutku kada je Milorad Dodik „prolongirao“ odluku o referendumu o nezavisnosti Srpske koji je bio najavio za 2018, kao i  „suspenzije“ referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Za opoziciju rezolucija je nepotpuna, neprimjenjiva i neprihvatljiva.

’’Kad se sve ovo pogleda to je stvaranje političkog kišobrana da su oni nacionalno odgovorni. S time treba da pokriju svoju odluku da se stavi van snage odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH’’ – odgovorio je lider NDP Dragan Čavić.

Predloženom rezolucijom Srpska proglašava vojnu neutralnost dok narod na referendumu ne odluči drugačije. Prethodno doneseni akti Narodne skupštine koji se odnose na punopravno članstvo u vojnim savezima, prestaju da važe. Predviđeno je da srpski predstavnici u bh institucijama obustave sve aktivnosti u pogledu približavanja Bosne i Hercegovine NATO-u, jer u suprotnom slijede sankcije.

’’Priča o vojnoj neutralnosti RS je klasična politička demagogija’’ – stav je šefa Kluba poslanika PDP u NS RS Miroslava Brčkala.

Opozicioni političari u RS sve tumače kao politikanstvo i pokušaj Milorada Dodika da u predizbrnoj godini skrene pažnju sa važnih životnih pitanja.

Struka kaže da svi koji poznaju Ustav BiH znaju da o pitanjima spoljne politike može odlučivati samo država, a ne entiteti. Time se poručuju priča o rezoluciji u pravnom smislu završava. Ipak, nema dileme da se na ovaj način dodatno zakomplikovati odnosi u državi.



(BN televizija)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Hm

19.10.2017 18:32

Dokle ćemo mi Beogradu biti moneta za potkusurivanje?

ODGOVORITE
Name

Bariša

19.10.2017 18:36

Naravno da se sve to shvata kao šega,tu nema ništaljudsko i ozbiljno.Dakle,šegačenje,šega

Name

pitam se, pitam

19.10.2017 18:37

I ja se pitam.

Name

ZA HM

19.10.2017 19:05

ODGOVORNO TVRDIM DA AKTUELNA VLAST U BEOGRADU NIKAKVO IZJASNJAVANJE O NEUTRALNOSTI RS NIJE TRAZILA.VOLILI VI BG ILI NE KAKO CE TRAZITI OD DIDIKA VIJNU NEUTRALNOST KADA JE VOJSKA FORMACIJA BiH.VRLO DOBRO VI ZNATE AKO HOCETE PRIZNATI DA JE VUCUC OD DODIKA TRAZIO DA ODUSTANE OD REFERENDUMA O 9.JANUARU.DODIK SE DODVORAVA VUCICU A SAVEZNIK JE DS I STEANAKA KOJE SU NASTALE OD DS.SRAMOTA JE NA BILO KOGA TRECEG IZNOSITI INSINACIJE.DODIK KAKVE ZLE NAMJERE VODI TO JE NESTO DRUGO.OVA DVA DANA DODIK JE DOBIO SAMAR OD SVIJIH KADRVA 100% U BOLNICI DOBOJ I ZVORNIK.

Name

Tri puta

19.10.2017 19:37

Zašto mu Vučić dobija izbore?

Name

MAJKA SRBIJA

19.10.2017 19:46

Svirajre k... Srbija je nasa i vasa Majka malo porodicno stablo pogledsjte svi sve za Srbiju.

Name

Milokrad

19.10.2017 21:46

Posto predsednik Republike i ostali njegovi saradnici stalno priøaju o prenosu nadleznosti i o zdajnicima sjetuh se ovog clanka. Dodik i SNSD su vise od 10 godina saradjuvali i vrsili vlast sakako ih on naziva neprijateljima RSi to sa SDA Bakira Izetbegovica i Sulejmana Tihica, sa SDP koji je vodio Zlatko Lagumdzija i sa HDZ strankama. U tovreme su prenesene mnoge nadleznosti pa ih citiram. Spisak prenesenih nadležnosti sa Republike Srpske na BiH Da li je SNSD u proteklim mandatima na državnom nivou učestvovao u prenosu nadležnosti i formiranju sljedećih institucija na nivou BiH: - uspostavljanje sistema zajedničkih tablica i saobraćajnih dozvola, čime je ova nadležnost prenesena u nadležnost Ministarstva civilnih poslova BiH - uspostavljanje zajedničkih pasoša - prenošenje nadležnosti entiteta iz oblasti državljansta na Ministarstvo civilnih poslova BiH - formiranje Državne granične službe BiH - formiranje Kancelarije za saradnju sa Interpolom - formiranje Agencije za državnu službu BiH - formiranje Odbora državne službe za žalbe - uspostavljanje Direkcije za implementaciju CIPS projekta - uspostavljanje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH - uspostavljanje Agencije za identifikaciju dokumenata, evidenciju i razmjenu podataka - uspostavljanje SIPA - uspostavljanje Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH - uspostavljanje Službe za poslove sa strancima BiH - uspostavljanje Komisije za restituciju BiH - uspostavljanje Komisije za državnu imovinu BiH - uspostavljanje Agencije za akreditaciju i kvalitet BiH - uspostavljanje Agencije za lijekove BiH - uspostavljanje Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH - uspostavljanje Agencije za bezbjednost hrane - uspostavljanje Savjeta za djecu BiH - uspostavljanje Instituta za standardizaciju BiH - uspostavljanje Instituta za metrologiju BiH - uspostavljanje Komisije za koncesije BiH - uspostavljanje Instituta za intelektualno vlasništvo BiH - uspostavljanje Instituta za akreditovanje BiH - uspostavljanje Konkurentskog savjeta BiH - uspostavljanje Kancelarije za veterinarstvo BiH - uspostavljanje Instituta za nestala lica BiH - uspostavljanje Državnog trezora pri Ministarstvu finansija BiH - uspostavljanje Uprave za indirektno oporezivanje BiH - uspostavljanje Agencije za statistiku BiH - uspostavljanje Agencije za osiguranje depozita BiH - uspostavljanje Agencije za osiguranje BiH - uspostavljanje Agencije za javne nabavke BiH - uspostavljanje Odbora za reviziju javnih nabavki - uspostavljanje Izvozno-kreditne agencije BiH - uspostavljanje Komisije za računovodstvo i reviziju BiH Odgovor na postavljeno pitanje je svakako potvrdan – da, SNSD jeste sve ove nadležnosti u proteklih deset godina prenio sa Republike Srpske na BiH. Pored ovoga treba imati u vidu ulogu SNSDa oko stvaranja Tuzilastva BiH gde su sa srpske strane vecinom kadrovi iz SNSD koalicije.

Name

Debogati

20.10.2017 07:08

Vojna neutralnost dok narod ne odluci , pa svakako je to tako ne vidim cemu rezolucija, drugo svakako nemate vojsku a samo pitanje je u nadleznosti BiH, tesko za skontati

Name

Marsovac

19.10.2017 18:39

Slijedeca faza je,sporazum sa vanzemaljcima o medjusobnom nenapadanju,od povjerljivih izvora doznajemo da ce inicijativu u proceduru uputiti dr.Stevandic.

ODGOVORITE
Name

drug

19.10.2017 20:45

Stevandić izbacuje dns iz koalicije,dosta je marka pola senilnog starkelje.

Name

Ko je Nenad Stevandić

19.10.2017 18:58

Prema dokumentima koji su dostavljeni u Hag, a koji prema saznanjima Faktora sadrže nove detalje o zločinima za koje su odgovorne "Crvene beretke", komandant te jedinice u BiH bio je Ljuban Ećim, nekadašnji zamjenik načelnika Centra državne bezbjednosti Republike Srpske (RS) i kum Željka Ražnatovića Arkana. Ećimov blizak saradnik iz ratnog perioda bio je, navodi se u dostavljenim dokumentima, tadašnji komandant Srpskih odbrambenih snaga (SOS) Nenad Stevandić, današnji zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a.   Upravo su Ećim i Stevandić, sudeći prema dokumentaciji koja je dostavljena u Hag, bili nalogodavci brojnih zločina počinjenih nad nesrbima u Banjoj Luci, Prijedoru, Kotor Varoši, Doboju i drugim okolnim mjestima. Mnogi Bošnjaci, Hrvati, ali i nepodobni Srbi iz Banje Luke i danas pamte zloglasni "crveni kombi", u kojem su mnogi od njih pretučeni i odvođeni na nepoznate lokacije, a nekima se do dana današnjeg izgubio svaki trag.   Ećim i Stevandić su angažirali Nenada Kajkuta, Radojicu Kajkuta, Danku Kajkuta, Jadranka Mikića, Borana Makivića i druge da, pored učešća u borbenim aktivnostima, od civila i neistomišljenika otimaju novac, zlato, vozila i druge vrijednosti. Prema svjedočenjima onih koji su prisustvovali tim zločinima, od njihove ruke su stradali, između ostalih, Ivica Beneš, Velimir Tomanić, Nura Berbić, Džemila Berbić, Nebojša Kalik, Drago Rulić, Boris Sjerikov, Midhat Mustajbašić i Mario Olah.   Ivici Benešu, bratu boksera Marijana Beneša, pripadnici "Crvenih beretki" su, prema iskazima svjedoka, smrskali lobanju u naselju Rakovačke Bare i to nakon što su od Marijana tražili i dobili određena sredstva za njegovo oslobađanje. Velimir Tomanović je pozvan u hotel "Bosna", u kojem su odsjedali Ećim i Stevandić. Tomanovićev automobil "renault 4" je pronađen u Bosanskoj Kostajnici, a njemu je izgubljen svaki trag. Džemilu Berbić je po nalogu Ljubana Ećima iz kuće odveo Sveto Makivić, a ona je ubijena u ugostiteljskom objektu Jadranka Mikića, koja se nalazi u blizini autopijace u Banjoj Luci.  

ODGOVORITE
Name

hhhhh

19.10.2017 20:50

Ujedinjena Srpska dobija sve više direktorskih mjesta koja su nekad pripadala dns,ode Pavić niz vodu još samo pustiti vodu.

Name

Za potkusurivanje veliš...

19.10.2017 19:00

Oduvijek je tako bilo..,mi smo na Srbiju i tamošnji narod oduvijek gledali bratski, dok smo mi pak, za tamošnju braću isto što i bosanac iz Sarajeva, oduvijek...

ODGOVORITE
Name

Re

19.10.2017 19:29

Ne lupaj gluposti.niSrbi iz Republike Srpske nevole sarajevo, ko moly Beogradjani.

Name

Re re

20.10.2017 06:48

Jesi li ti pročitao komentar? Ako si pročitao, sigurno nisi razumio! Ali na osnovu tvog komentaru nije ti zamjeriti, nije ti to jača strana...

Name

Mi znamo kako

19.10.2017 19:29

Riječ je riječ...dns.

ODGOVORITE
Name

*

19.10.2017 19:47

Mafijaška je najtvrdja jer,..ulaz je besplatan a izlaz je preskup.

Name

S.S.

19.10.2017 19:52

DNS-ovci definitivno ne poštuju zakon.

ODGOVORITE
Name

Deki

20.10.2017 06:49

Samo izdržati do izbora, dok Ilija Graovac osnuje stranku!

ODGOVORITE