Uspomena na srpske velikane

Učenike Osnovne škole "Petar Kočić" iz semberskog sela Brodac nazivaju Kočićevcima ili Višnjićevcima jer njeguju uspomene na dvojicu velikana srpske književnosti - svog slavnog zemljaka Filipa Višnjića, najvećeg srpskog epskog pjesnika, i pisca i narodnog tribuna Petra Kočića.

Republika Srpska 19.10.2017 | 15:44
Uspomena na srpske velikane
U centralnoj školi u Brocu sve je u znaku Kočića. Na svakom koraku je đački rad sa njegovim prepoznatljivim likom, a u parku je Petrova bista koju je prije 135 godina, povodom obilježavanja stogodišnjice ove škole, otkrila njegova kćerka.

Osim što u svakoj prilici čuvamo uspomenu na Petra Kočića, učenici naše škole redovno učestvuju i na literarnom konkursu "Kočićevog zbora", pa je nedavno i jedna naša učenica, Ivana Spasojević, dobila prvu nagradu i naziv "Zmijanče", kaže direktor ove škole Radovan Bikić.

Početak svake školske godine u selima Donje Semberije: Balatunu, Brocu, Velinom Selu, Trnjacima, Ostojićevu i Međašima sve je u znaku obilježavanja uspomena na srpskog Homera Filipa Višnjića.

"U područnoj školi u Međašima, u selu u kome je Filip živio, naši učenici priređuju program slavnom zemljaku u čast. U tome im zdušno pomažu učitelji i nastavnici, a na mjestu gdje je nekada bila Višnjićeva kuća, polažu cvijeće", napominje Bikić.

Ove godine povodom obilježavanja jubileja 250 godina od rođenja Filipa Višnjića Kočićevci i Višnjićevci iz Broca pripremaju svečani program, koga će prirediti u Međašima šestog novembra u okviru manifestacije
"Višnjićevi dani".

Uz sve ovo mali Semberci okupljaju se kod spomen-obilježja na mjestu gdje je Filip kazivao svoje prve stihove a Knez Ivo od Semberije dogovarao otkup roblja od Kulin-kapetana.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar