Analiza - LE: Zvezdo, pokaži sav svoj arsenal!

Posle 10 godina, crveno-beli konačno ponovo igraju na svom stadionu protiv velikog evropskog kluba.  Zvezdino novo računanje vremena, onaj Bajagin stih i naredba: PODAVITE IH! Što bi rekao Momčilo Bajagić, život je kratak, a fudbalska karijera još kraća da bi fudbaleri Crvene zvezde večerašnji spektakl protiv Arsenala (19. 00) gledali kroz izanđalu frazu - nemamo šta da izgubimo.

Fudbal 19.10.2017 | 18:00
Analiza - LE: Zvezdo, pokaži sav svoj arsenal!
Odmah po završetku žreba za grupe Lige Evrope, navijači Crvene zvezde počeli su da maštaju o jednoj utakmici - protiv Arsenala u Beogradu.

Jesu jednako bitni dueli sa BATE Borisovom i Kelnom, ali londonske "tobdžije" su ono što se čekalo.

I, konačno, došlo je vreme za ponovno gostovanje slavnog engleskog kluba, kojeg su crveno-beli kroz istoriju već jednom nadigrali - 1978. u trećem kolu tadašnjeg UEFA kupa (1:0 u Beogradu, 1:1 u Londonu).

Od 19 časova na stadionu Rajko Mitić, beogradski i londonski crveno-beli sastaće se u utakmici trećeg kola Lige Evrope.

Nema ovaj duel presudan rezultatski značaj, pa izabranici Vladana Milojevića mogu rasterećeno, bez pritiska, da pristupe meču, a pozitivan ishod samo bi dodatno uvećao ionako već ogromno samopouzdanje tima.

Koliko imaju vere u sebe i ono što rade na treninzima sa stručnim štabom, najbolje pokazuje izjava Nenada Milijaša koji je rekao da ne bi prihvatio unapred ponuđen remi, jer svi u timu žele da se nadigravaju sa skupocenim kolegama iz Arsenala, pa šta bude...

Iako su gosti doputovali bez većine svojih zvezda, Arsen Venger svakako na raspolaganju ima kvalitetan tim, kojem pripada uloga favorita.

Tako je, međutim, bilo i pre 39 godina.

Malo ko verovao je tada da Beograđani mogu do plasmana u četvrtfinale, a oni ne samo da su eliminisali Arsenal, već su stigli do finala (u kojem ih je pobedila Borusija Menhengladbah – 1:1, 1:0).

Stranice istorije pisali su Vladimir Petrović Pižon, Dule Savić, Cvijetin Blagojević, Slavoljub Muslin, Miloš Šestić, Mile Jovin..., a videćemo večeras ima li Zvezda neko novo ime koje će se godinama pamtiti među navijačima.

Po viđenom u dosadašnjem toku sezone, reklo bi se da ima.

Vladan Milojević pokazao se kao odličan psiholog i uspeo da za veoma kratko vreme od ekipe koja je bila u šoku zbog lošeg vođenja Miodraga Božovića, preokreta u finišu sezone i gubitka titule, napravi borce spremne da u svakoj utakmici pruže maksimum i pretrče ogromnu kilometražu bez obzira na ime rivala.

Još od prvog kola kvalifikacija, pa preko Superlige, do utakmice sa Mačvom prošlog vikenda, junaci pobeda često su se smenjivali i upravo to je jedno od najjačih oružja crveno-belih:nepredvidivost odakle preti opasnost.

Zabrinuli su se navijači kada su čuli da bi Gelor Kanga mogao da propusti utakmicu sa Arsenalom zbog povrede, međutim, kako se bližio četvrtak, sve češće se moglo čuti da će Gabonac ipak zauzeti mesto u startnoj postavi, dok je definitivno da Nemanja Milić neće moći da pomogne saigračima. Van stroja su od ranije Frimpong, Rikardinjo i Jovičić.

Po izjavama prethodnih dana može se zaključiti da je Nemanja Radonjić rešen da se istakne, a trener Milojević u najavi utakmice predložio je da mrežu Arsenala posle oca Duleta, zatrese i sin Vujadin Savić.

Do Ričmonda Boaćija sigurno su doprle informacije da se navodno Čelsi interesuje za njega, pa bez obzira bilo to tačno ili ne, sjajni napadač iz Gane imaće veliki motiv da nastavi golgeterski niz. Tu je i Slavoljub Srnić, o kojeg su se već opekle neke protivničke odbrane, te kapiten Mičel Donald, pa sve uigraniji Nenad Krstičić, zatim adut iz senke Aleksandar Pešić...

Očekivani sastav Crvene zvezde za ovu utakmicu je: Borjan – Stojković, Savić, Le Talek, Rodić – Donald, Krstičić – Srnić, Kanga, Radonjić – Boaći.

Podsetimo, gol protiv Arsenala u Londonu jedan je od najlepših u istoriji Crvene zvezde, videćemo da li je i ova generacija spremila nešto slično za tobdžije.



Sistem je resetovan, sat navijen, počelo je novo računanje vremena. Bar na Marakani. Od Bajerna do Arsenala prošlo je tačno deset godina. Mnogo, baš mnogo. Dovoljno da jedan veliki klub promeni kulturu ponašanja i da se zadovolji bočicama slave. I da bude ponizan prema drugima. Da priznaje kako je taj neko mnogo bolji. Kako je bogatiji. Kako je srećniji. Ali počelo je novo Zvezdino računanje vremena

A s novim vremenom idu i nova pravila ponašanja. Ili stara, kako vam volja. Zvezda je izašla iz ljušture prosečnosti onog trenutka kada je završena šestominutna sudijska nadoknada u revanšu sa Krasnodarom. Mitomaniji skloni navijači kluba sa Marakane reći će vam da se da Zvezda vratila tamo gde joj je prirodno mesto, da je uzela samo ono što joj pripada. A to su ovakve utakmice sa Arsenalom.

Lepo je što se pre večerašnjeg spektakla pričalo o prošlosti, tom duelu iz 1978. godine koji je od Dušana Savića napravio kultnog lika, a od Branka Stankovića srpsku (ili jugoslovensku verziju) Valerija Lobanovskog. Međutim, kao što se patriotizam ne sipa u traktor, tako i duhovi slavnih vremena ne mogu da zaustave ekipu Arsena Vengera.

Šta to Zvezda može da ponudi danas što nije u prethodnih deset godina? Kakav to trenerski manevar može da izvede Vladan Milojević i postane ličnost prvog reda u Srbiji?

Možda je ova Crvena zvezda igrački mnogo, mnogo skromnija od ovog Arsenala koji je krenuo put Beograda. Međutim, sigurni smo da je jednako hrabra. Iako nije galamdžija, niti daje izjave koje zveče Vladan Milojević je Crvenoj zvezdi uklonio kancer lažne skromosti. Čista je to filozofija, ali trener crveno-belih je onim aristokratskim stavom i rečima („Niko nije bolji od mene dok se ne dokaže suprotno“), doprineo da igrači srpskog vicešampiona prepoznaju puno značenje Bajaginog stiha „Jer ovaj život je kratak, da prozuji za čas“.

Fudbalska karijera je još kraća da bi večerašnji spektakl u okviru trećeg kola Liga Evrope (19 časova) igrači Crvene zvezde gledali kroz izanđalu frazu - nemamo šta da izgubimo. To rade samo igrači kojima je karijera obična ravna linija. Ili koji su dosegli zenit. Mnogi od Milojevićevih aduta su tek poleteli ka ozbiljnom fudbalu i dobro je što u najavi meča nije bilo insistiranja na kvalitetu družine Arsena Vengera.

„Nikada neću da zaboravim kako je Vladan Milojević bio ubeđen u trijumf nad Krasnodarom u Beogradu. Pričao je pre meča da ćemo da ih podavimo. Videli ste šta se desilo. Prebili smo i nadtrčali Krasnodar“, rekao je nedavno generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić.

Efekat bumeranga, čak i potcenjivački komentari javnosti, ako krene i završi se po zlu, u ovakvim situacijama su uvek mogući. Međutim, igrači Crvene zvezde su dobili prvu, psihološku bitku - sami sa sobom.

Nema poniznosti. Ima gordosti.

„Dajte, neka dođe daj Beljarin. Damu bacim peškir u lice, igrao sam protiv sličnih igrača. Da me čeka dvoboj sa Danijom Alvesom isto bih tako rezonovao“, poručio je Nemanja Radonjić.

Još direktniji je bio najsikusniji Nenad Milijaš.

„Ne bih se zadovoljo bodom, mada bi nam on puno značio u nastavku takmičenja. Ako bismo prihvatili taj remi, znači da nismo igrali, odnosno da bismo sebi uskratili šansu da ih pobedimo. Arsenal jeste favorit, ali su takođe ljudi od krvi i mesa“.

Zvuče ove reči Zvezdinih igrača gotovo jednako optimistično kao ona Džajićeva rečenica u martu 1991. godine kako će crveno-beli pobediti Bajern i u Minnhenu i u Beogradu. Ponovo tu dolazimo do uloge Vladana Milojevića koji je za ovih sto i kusur dana na klupi kluba sa Marakane pokazao da ima veliku moć ubeđivanja. Njegova je zasluga što crveno-beli ne potcenjuju sebe patetičnim pričama o Arsenalu iz drugog filma i druge galakasije. Mada to Tobdžije suštinski jesu.

Uostalom, ova generacija je pobedila Spartu na kultnoj Letni, eliminisala Krasnodar, slavila na tlu Nemačke... Protiv Arsenala Milojević će morati da napravi sublimaciju najboljeg iz Zvezdine igre sa pomenuta tri meča.

Dakle, Kanga će morati da bude u svom najboljem modu, Srnić kao osica da traži prostor između linija Arsenalovog tima, Boaći i polušansu da pretvara u gol, da Le Talek i Vujadin Savić budu najbolji eksponati sjajne timske odbrane.

Svi pojedinači kvaliteti i solo pariture trebalo bi da budu prozivode misli fudbalera Crvene zvezde o tome kako večeras neće biti samo puki statisti. Još samo da to prenesu na teren u udave Arsenal.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar