Zlatna jesen: Radovi u vrtu

Jesen je period kada ima mnogo posla u dvorištu i kada treba da pripremimo i biljke i dvorišta za duboku jesen i početak zime, odnosno mirovanje.  

Republika Srpska 19.10.2017 | 10:43
Zlatna jesen: Radovi u vrtu
"Sada je vrijeme za zalijevanje i prihranjivanje travnjaka, odstranjivanje opalog lišća i uginulih četina, a ono što nikako ne treba da radite u ovom periodu je orezivanje.

Vegetacija staje i potrebne su pripreme biljaka za zimu. Iako su dani poprilično daleko od onih pravih jesenjih, to ne treba da nas zavara, jer prirodni tokovi su takvi da će ubrzo nastupiti hladno vrijeme.

Za sada biljke , posebno travnjake treba dobro zaliti, ali i prihraniti. Prihrana ne važi za sve", kaže Vera Vuković Bojanović, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture i dodaje da pošto je vrijeme opadanja lišća potebno ga je postepeno sklanjati, kao i osušene cvjetove.

Iako većina koristi jesen za orezivanje, stručnjaci to ne preporučuju u ovom periodu. Za orezivanje je predviđen početak proljeća i kraj ljeta.

Oni koji brinu o svojim dvorištima znaju da je duboka jesen pogodna i za okopavanje, te je pravi trenutak kraj novembra, preporučuju stručnjaci.

(BN) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

seosko dijete

19.10.2017 09:56

Pametnije je živjeti i raditi u njivama i šumama već gubiti živce zbog politike koja se ne da popraviti.

ODGOVORITE
Name

Ljubica

19.10.2017 12:51

Divno je! Hvala na uputama!

ODGOVORITE