Kataloniji danas ističe krajnji rok

Katalonski lider Karles Pudždemon ima vremena da do 10 časova da odluči da li će proglasiti nezavisnost te španske pokrajine ili ne.

Svijet 19.10.2017 | 08:32
Kataloniji danas ističe krajnji rok
Pudždemon je juče rekao na sastanku svoje partije da će formalno proglasiti nezavisnost, ako Španija danas počne proces suspenzije katalonske autonomije, naveo je izvor iz katalonske vlade. 

Madrid je dao rok regionalnoj vladi Katalonije da do danas odustane od simboličnog proglašenja nezavisnosti od prošle nedjelje, ili da se suoči sa direktnom vlašću Madrida nad Katalonijom, prenosi Rojters. 

Ukoliko bi premijer Španije Marijano Rahoj započeo primjenu ukidanja katalonske autonomije, kao što je bilo zatraženo iz Madrida, bilo bi potrebno od tri do pet dana da regionalna autonomija bude potpuno suspendovana, navodi britanska agencija. 

Španski premijer Marijano Rahoj apelovao je juče na katalonskog lidera da "djeluje razumno", pošto se približava rok koji je sjeveroistočni region dobio da odustane o težnji za nezavisnošću, dok je vicepremijerka Soraja Saens de Santamarija zaprijetila privremenim ukidanjem autonomije Katalonije. 

"Tražim od Pudždemona da djeluje razumno, na uravnotežen način, da stavi interese građana u prvi plan", poručio je Rahoj u španskom parlamentu.

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Haris

19.10.2017 07:10

Imamo mi Karles Pudždemona u manjem BiH entitetu samo je jak na riječima ime mu je Milorad Dodik

ODGOVORITE
Name

Dodik

19.10.2017 07:28

Predsjednik penzionera i krezubih RS

Name

Katalonac

19.10.2017 07:35

Dodika puštaju da se glupira jer sa svojim cirkusom šteti samo srbima u 113% entitetu, da iole ugrozi državu mrak bi ga pojeo u sekundi. Međunarodna zajednica nema namjeru da ga smjenjuje jer u opoziciji sjede sto puta veći lopovi, sa mnogo bolesnijim idejama, ostavili su narodu da sam izabira svoje dželate...

Name

Baba

19.10.2017 07:18

Prelijepe slike dolaze uvjek iz Katalonije.Masovni protesti i demostracije na kojima se okuplja milion ljudi. Mi Srbi mozemo uciti od ovog naroda kako se bori za slobodu i ekonomsko blagostanje. Kad u Banjlauci i Bjeljini bude svake nedelje marsiralo desetine hiljada ljudi u crveno plavo bjelim bojama sa zahtijevom za slobodu nezavisnost i ekonomski prosparitet bice nam bolje.

ODGOVORITE
Name

Re

19.10.2017 11:04

Da da svaki dan desetine hiljada gladnih Srba rovi po kontejnetima u Rs!!!