EK: “Deda” Mavrokefalidis sredio Partizan!

Drugi poraz crno-belih u Evrokupu! Partizan ispustio Ritas, Beron presudio u Pioniru! Košarkaši Partizana poraženi kod kuće od Lijetuvos Ritasa sa, 90:81, u drugom kolu Evrokupa.

Košarka 18.10.2017 | 22:00
EK: “Deda” Mavrokefalidis sredio Partizan!
Pobedu litvanskom klubu doneo je Džimi Beron koji je pogodio odlučujuće šuteve u poslednja dva minuta utakmice.

Crno-beli su ceo meč odigrali na viskom nivou, prvo poluvreme je bilo najbolje u dosadašnjem delu sezone, ali su na kraju ipak popustili.

Najefikasniji kod Partizana bio je ponovo Patrik Miler koji je meč završio sa 24 poena. Dobar je bio i Vilijams-Gosa sa 11 poena i šest asistencija.

U pobedničkom timu Geidraitis je postigao 28, Mavrokefalidis 26, dok je Beron ubacio 11, ali su dve trojke na kraju meča bile odlučujuće.

Crno-beli su odlično otvorili utakmicu i već posle tri minuta igra imali prednost od 8:0. Ipak, Litvancu su uspeli da se vrate, pa je prva deonica završena rezultatom 17:15 za Partizan.

U drugoj četvrtini viđena je prava rapsodija pošto je "palo" 50 poena. Na poluvreme se otišlo sa rezultatom 43:39 za crno-bele i igra višestrukog šampiona Srbije izlgedala je obećavajuće.

Tokom treće deonice timovi su se smenjivali u vođstvu, a onda je u četvrtom periodu usledio rasplet. Miler je nosio Partizan, ali je Beron na dva i po minuta pogodio trojku sa 10 metara za 76:74. U narednom napadu i Mavrokefalidis je ubacio trojku i Partizan je tako slomljen.

Do kraja meča Ritas je pogodio još neke važne šuteve, pre svega Beron, pa je tako litvanski klub zabeležio prvu pobedu, dok je Partizan doživeo i drugi poraz, 90:81.

Partizan je doživeo i drugi poraz u Evrokupu, a u hali Pionir radovali su se košarkaši Lijetuvos Ritasa - 80:91. Gostima je to bio prvenac u drugom po rangu kontinentalnom takmičenju dok će Partizan novu šansu za to da potraži sledeće nedelje.

Kao uteha igračima ostaje činjenica da su ih navijači zadovoljni borbenošću ispratili pesmom: "I kada ne budeš prvi ti".

Patrik Miler još jednom je pokazao da je u ovom trenutku najbolji igrač Partizana. Iako je uoči meča imao lakšu saobraćajnu nezgodu, američki plejmejker odigrao je na vrhunskom nivou i delovao je kao tenk koji probija odbranu Lijetuvosa. Ali, ponestalo mu je snage u završnici utakmice. A nije bilo nikog drugog kod crno-belih koji je bio dovoljno raspoložen da mu pomogne.

Na drugoj strani, presudilo je iskustvo Lukasa Mavrokefalidisa i dobro šutersko večeRokasa Gidraitisa. Kada je na dva i po minuta pre kraja Lijetuvos otišao na plus sedam (74:81), jasno je bilo da će gosti odneti pobedu iz Pionira.

Ono što donekle može da raduje trenera Nikolića i navijače je ipak jača igra u odbrani, bolji skok, ali i dalje zabrinjava veliki broj brzopletih poteza i izgubljene lopte. Ipak, to je očigledno nešto na šta navijači Partizana moraju da se naviknu ove sezone. Doduše, situacija se možda poboljša povratkom u tim Marka Čakarevića i dolaskom centraSamarda Samjuelsa.

Partizan je za ovosezonske standarde dobro otvori utakmicu serijom od 8:0 uz evidentno poboljšanje kada je u pitanju igra u odbrani. Naravno, jasno je da je to daleko od najvišeg nivoa, ali to su stvari koje će se očigledno modifikovati u hodu. Svakako u poređenju sa utakmicom prvog kola u Berlinu gde je Partizan primio čak 57 poena za poluvreme, večerašnja igra u odbrani deluje kao korak u pravom smeru.

Na početku utakmice mladi Strahinja Gavrilović je odigrao veoma dobro i u odbrani i u napadu i energijom povukao ostatak ekipe koja je za samo nekoliko minuta stigla do osetne prednosti. Ipak, kako to biva sa Partizanom ove sezone, vrlo brzo su crno-beli i prosuli to vođstvo.

Lijetuvos je predvođen raspoloženim Rokasom Gidraitisom došao do preokreta i pokazao da nema nameru da se preda bez borbe. Ovaj 25-godišnji bek demonstrirao jekakav šut ima. U prvom poluvremenu lagano je spakovao 20 poena crno-belima, od čega su četiri bile trojke i njegova ekipa stigla je do pet poena viška (32:37).

Ali ni on nije mogao sam. U finišu prvog poluvremena Patrik Miler uspeo je da razbudi Partizan, na neki način povuče ručnu i spreči da crno-beli odigraju letargično do početka velikog odmora. Ta mini šok terapija je u potpunosti uspela pa je Partizan na poluvreme otišao sa pristojnih plus četiri (43:39).

Jasno je bilo i tada da će ovo biti neizvesna utakmica, jer ni jedna ni druga ekipa nisu imale dovoljno snage da ranije prelome utakmicu. U trećoj četvrtini i Partizan i Lijetuvos su igrale na mahove. Kad god bi se Partizan odlepio na pet ili šest poena prednosti, gosti bi uzvratili dalekometnom paljbom. Na kraju, tako se ovo veče i završilo u crno-belom Pioniru.

PARTIZAN - LIJETUVOS RITAS 80:91
/17:15, 26:24, 19:21, 18:31/

Dvorana: Aleksandar Nikolić;
Gledalaca: 5.000;
Sudije: Himenez (Španija), Romano (Izrael), Rodsand (Norveška)

PARTIZAN: Miler 24, Vilijams Gos 11 (6as), Tadić, Aranitović 2, Marinković 8 (7sk), Veličković 1, Tomić 2, Pecarski 9, Gavrilović 9, Andrić 5, Stevanović 5, Šalić 4.

LIJETUVOS RITAS: Normantas 2, R. Karter 2, Lukauskis, Mavrokefalidis 26 (6sk), Ehodas 4, Beron 11, Jomantas, M. Karter 9, Gidraitis 29, Piterson 9.

Evrokup, grupa C:

sudije: Himenes (Španija), Romano (Izrael), Rodsand (Norveška)

Lokomotiva - Alba 75:59
Partizan - Lijetuvos Ritas 81:90
20.30 Bilbao - Limož

Izvor: mozzartsport/B92

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar