Savjetnik radio na smjeni Milića

Nakon burnog reagovanja svih predstavnika Bošnjaka u vladi i skupštini Brčko zbog odluke gradonačelnika Siniše Milića da smijeni savjetnika Ismeta Dedejića, koji je i predsjednik SBB u Brčkom, danas je nakon odlaganja sjednice uslijedilo obrazloženje da je sve urađeno u skaldu sa statutom i zakonima distrikta.

Bosna i Hercegovina 18.10.2017 | 16:40
Savjetnik radio na smjeni Milića
"Postupio sam u skladu sa statutom, zakonima i u interesu svih građana koji žele normalno Brčko, rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Milić i dodao da je puno razloga za tu smjenu.

"Savjetinici se po satutu Brčko distrikta biraju na osnovu profesionaljnih kriterijuma a nikako po političkoj liniji. Kod nas je to specifičan sukob interesa jer se u konkretnom slučaju, umjesto bavljenja poslom, gospodin Dedejić bavio politikom i dugo pripremao formiranje nove skupštinske većine koja bi mene smijenila s dužnosti gradonačelnika. O svemu su dobro upoznati predstavnici Bošnjaka u oba nivoa vlasti ali je nekome, očito, umjesto rada i napretka zajednice, stalo do političkih i nacionalnih tenzija“, rekao je Milić.  

On je dodao da je siguran da za odluku ima podršku čak i dijela onih koji su juče, uz teške riječi  na njegov račun, stajali kao dekor iza predsjednika Skupštine i SDA Eseda Kadrića jer sigurno žele, kako je rekao, „normalno Brčko“.

„Ja ću predsjednika Skupštine koji  je, kako je rečeno u obraćanju medijima, ovlašćen da govori i sluša u ime Bošnjaka, mada vjerujem da njgeove riječi i njegovo mišljenje nije istup i mišljenje svih, upitati da li bi možda on potpisao potvrdu da je po nalogu Vlade urađen idejni projekat s rokovima i specifičnim zahtjevima Vlade, za izgradnju međunarodnog aerodroma vrijedan 400 miliona evra?  Ako će on to potpisati, a Dedejić je to od mene tražio, ja sam spreman da se izvinem i povučem svoju odluku“, rekao je gradonačelnik Siniša Milić.

Kazao je da se odnos gradonačelnik – savjetnik gradi na povjerenju a nikako na ponašanju jedno mislim – drugo kažem, treće radim i ocijenio da je političlka i nacionalna bura oko smjene jednog savjetnika moguća jedino u Brčkom.

"Siguran sam da u Bijeljini ili Tuzli na to niko ne bi ni reagovao ili mediji tome ne bi pridavali naročitu pažnju. Zato su ta dva grada otišla daleko ispred nas a mi tavorimo i umjesto bavljenja životnim pitanjima građana i zajednice, gradimo politikanstske spletke, najčešće koristeći i onako prisutne nacionalne podjele“, kazao je Milić.   

 Na jutros zakazanu redovnu sjednicu Vlade distrikta na kojoj je trebalo da se odluči i o jednokratnoj pomoći penzionerima, Bošnjaci nisu došli. O tome nisu obavijestili gradonačelnika ili se javno oglasili pa je za sada nejasno da li je izvršna vlast u Brčkom ponovo u krizi.



(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

SAMO NOVI IZBORI !!!

18.10.2017 15:12

Sto bi rekao nas narod ,sve se vraća -sve se placa...Htjeli ste sa djavolom tikve da sadite sad uzivajte.Inače Brcko je jedina opština,grad gdje sudbinu kroje oni koji su nas i doveli do ovdje gdje smo sad. Ljudi ne znaju da je Brcko jedina opština gdje vladajuću strukturu drže SNSD,SDS,HDZ i SDA,uz podrške manjih stranaka kao sto su SBB i NDP...priznat ce te da im pozavide i madjionicari...Takodje,danas smo imali priliku da od gradonačelnika Milica čujemo da su Bijeljina i Tuzla ispred Brčkog,po svemu,a ne znam da li narod zna da Brcko godišnje samo od RS dobije oko 150 miliona maraka u budžet,od federacije nekih 50 miliona vise...pa VI SAD svatite koliki je to kriminal i kako je ovom napaćenom narodu,a zvao se on Milan,Alen ili Safet isto ti ga dosje...Posao u Brčkom može dobiti samo onaj ko je clan te 4 stranke(vodeće) ali u zadnje vrijeme i to teško ide,pre svega jer kao što vidite došlo vrijeme da se i medjusobom raščišćavanju ,,računi,,...Dalje, Brcko distrikt je crna rupa Bosne i Hercegovine,gdje vlada kriminal ali 100% kriminal.Da remiziramo...1) Zašto si Milicu prihvatio političke kako ih ti nazva savjetnike a SAD ne valjaju ? 2) Zašto si pusten niz vodu od svoje partije(Kojica i Slobodanke) a svi znamo da si jedini pošten čovjek u toj partiji ? 3) Zašto si 2016.god.vidio kampanju pritiv SDS-a a 7 dana posle napravio većinu bas sa tim istim SDS-om ?-isto pitanje i za SDS ?! 4) Čemu opravdanje ako si u pravu i ako je sve po zakonu?! 5) Ko štiti ovog djeda(Dedeica) koji je cijelu familiju prebacio u Švedsku,prodao kuću za 2miliona evra Turcima(pravim iz Burse) i koji je već 17 godina u vlasti u Brckom i to sa jedva 2 poslanika u skupštini ?! 5) Zašto si Milicu prihvatio vlast sa tak im lopovima a SAD se ceses tamo gdje te i ne svrbi,bolje rečeno po čijem naredjenju ?! 6) Ko Milicu sa Srpske strane koalicije šuška i skuplja potpise da Admir Nukovic udje u vladu i za čiji bankovni račun ? 7) Imao bi još pitanja ali bojim se da odgovore nemaš ni ti ni kolege iz koalicije(SDS-NDP)...Kako ste sijali...kaže poslovica!!!

ODGOVORITE
Name

Gospodin Krajnovic

18.10.2017 17:29

Ja prodo kucu ! Neee Bogumi ! Ja imam fameliju u Crnu Goru i Svedsku.