SDA: Stranci o Izbornom zakonu

Predsjedništvo SDA na narednoj sjednici trebalo bi da razmatra Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji je sačinila stranačka radna grupa, što bi moglo da bude osnova za višestranačke pregovore pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice.

Bosna i Hercegovina 18.10.2017 | 07:15
SDA: Stranci o Izbornom zakonu
Ovo je "Nezavisnim" potvrdio Safet Softić, potpredsjednik SDA i jedan od glavnih "operativaca" po pitanju izmjena Izbornog zakona na način kako ih vidi ova najjača stranka u Federaciji BiH.

Softić kaže da rješenja koja predlaže SDA "poboljšavaju postojeće prijedloge i rješavaju pitanja ne samo hrvatskog, već svih naroda u BiH".

"Vjerujem da bi ovaj proces trebalo da prati međunarodna medijacija, kroz učestvovanje svih stranaka u razgovorima. Pojedinačni kontakti SDA i HDZ-a mogu biti samo polazna osnova i neka vrsta konsultacija", navodi Softić.

Potpredsjednika SDA smo upitali za stavove u vezi s njegovom izjavom o načinu izbora članova Predsjedništva BiH, budući da su pojedini mediji prenijeli informaciju kako je Softić rekao da je za SDA prihvatljiv indirektan izbor (putem Parlamenta), te asimetrična rješenja.

"To je klasični spin. Ja sam samo u kratkoj izjavi rekao da postoji i mogućnost indirektnog izbora, pored svih drugih rješenja. To je bilo jedno od rješenja u aprilskom paketu, tada to nije prihvatio Milorad Dodik, a koliko znam danas ni Savez za promjene nije za to. Dakle, nije bilo pominjanja nikakve asimetrije, poznati su i jasni stavovi SDA", kaže Softić.

Tvrdi da "medijski spinovi" dolaze od onih koji SDA žele da pokažu u svjetlu promjena koje bi omogućile lideru Bakiru Izetbegoviću novu kandidaturu za Predsjedništvo, ili barem njegovoj supruzi Sebiji.

"Što se tiče razgovora o izmjenama Izbornog zakona, mi imamo prijedlog hrvatskih delegata iz Doma naroda koji je prošao, ali je iz Predstavničkog doma taj prijedlog sada vraćen na doradu, i to je sada nedefinisano. SDA je najavila da će dostaviti svoj prijedlog kad vidi ovaj", naglašava Softić.

On smatra da je pred bh. vlastima težak zadatak.

"Sve sa sobom vuče i presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Vjerujem da ćemo doći do nekih rješenja, makar minimalnih, najkasnije do aprila, do proglašenja izbora u BiH", ističe Softić.

Ljiljana Zovko, delegat HDZ-a u Domu naroda BiH, kaže kako trenutno nije upoznata sa detaljima.

"Mi smo rekli da je ovo amandmanska faza i da u Zastupničkom domu svako ima pravo uložiti svoj amandman. Dakle, u ovoj fazi svi to mogu. A šta se trenutno dešava zaista ne znam, to morate pitati gospođu Krišto", kazala je Zovko.

Ona zaključuje kako je svima potrebno i za sve dobro usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH, ali da je problem u različitim koncepcijama i viđenjima kako doći do konačnih rješenja.

Borjana Krišto, zamjenik predsjednika HDZ-a, koja rukovodi ovim procesom, nije odgovarala na pozive "Nezavisnih".

(Nezavisne novine)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pero

18.10.2017 08:29

Ako se ne sprijeci papkarenje dzaba izbori.

ODGOVORITE
Name

Haug

18.10.2017 11:10

Dokle god bude da podobni se biraju a ne pošteni i to na nacionalnoj osnovi nema napredka.

ODGOVORITE