LŠ: Sitiju derbi, Realu bod, Liverpul 7:0, Sevilja 1:5!

Rapsodija napadača, 31 gol na osam utakmica, dominantne pobede Liverpula i Spartaka, maksimalan učinak Sitija i Bešiktaša obeležili su početak trećeg kola LŠ.  Real i Totenhem dalje, Borusija - stoj! Burki je tragičar večeri, dve užasne greške u tri sekunde. . .  RB Lajpcig živnuo, Bešiktaš 3/3! Sitijevo lutanje i sreća što Mertens nije imao svoje veče! Seviljina pogibija u Moskvi! Egzekutor - Kvinsi Promes! Liverpulova sedmica u Ljudskom vrtu i Bernardova simultanka za važan trijumf Šahtjora.

Fudbal 17.10.2017 | 23:00
LŠ: Sitiju derbi, Realu bod, Liverpul 7:0, Sevilja 1:5!
U derbiju dana Siti je savladao Napoli 2:1 za veliki korak ka osmini finala, ima devet bodova u Grupi F, a italijanski tim je preskočio na drugom mestu Šahtjor preokretom u Roterdamu protiv Fejenodra za 2:1, sa igračem manje.

U drugom meču večeri Real je remizirao sa Totenhemom 1:1 na Santjago Bernabeuu, ali nijedan tim ne strepi za svoju poziciju u borbi za osminu finala jer imaju po šest bodova više od Borusije koja je osvojila samo bod u Nikoziji, odigravši takođe 1:1 sa APOEL u Grupi H. 

Bešiktaš ima tri pobede u Grupi G, u možda i ključnom meču u borbi za prvo mesto savladao je deprimirani Monako 2:1, posle preokreta u "Kneževini". Turke sada prati Lajpcig koji je u goleadi u prvom poluvremenu nadigrao Porto sa 3:2. 

U grupi E Liverpul i Spartak dele prvu poziciju sa po pet bodova posle impresivnih pobeda. "Redsi" su ponizili Maribor sa 7:0 na Ljudskom vrtu, u svojoj prvoj pobedi u sezoni, dok su Moskovljani deklasirali Sevilju 5:1 na svojoj "Atkritje" areni, imspresivnom igrom u drugom poluvremenu. 

Od srpskih fudbalera nastupio je samo Duško Tošić, koji je odigrao odlično u odbrani Bešiktaša, dok su Marko Petković i Nikola Maksimović bili "standardni" na klupama za rezerve moskovskog Spartaka i Napolija.

Real i Totenhem će dalje, u osminu finala Lige šampiona, a Dortmundu je rampu spustio kiparski Apoel! Daleko od toga da je u grupi H i definitivno sve rešeno, ali tim koji ne uspe da osvoji bodove koji su bili upisani odmah posle žreba, teško da ima čemu da se nada u takvoj konkurenciji: Real - Totenhem 1:1, APOEL - Dortmund 1:1. Pa sada tabela izgleda ovako: Real 7, Totenhem 7, Dortmund 1, APOEL 1. 

U jednom od derbija večeri videli smo dobar fudbal, puno ritma, šuteva, šansi i - neočekivane junake na kraju. U moru asova koji su noćas istrčali na teren stadiona Santijago Bernabeu, poput Ronalda, Krosa, Benzeme, Modrića, Kejna, Eriksena i ostalih, najviše ocene u sutrašnjim novinama osvanuće kraj imena Kejlora Navasa i Uga Lorisa. 

Pri rezultatu 1:1 njih dvojica napravili su po dve sjajne odbrane, od čega će se ona Lorisova 55. minuta sigurno dugo prepričavati. Francuski golman uspeo je da skine šut Karima Benzeme sa svega tri metra, tako što je "zaboravio" levu nogu u desnom uglu svog gola. Biće vam jasnije kad vidite... 

Navas je uzvratio Lorisu u 71. minutu kada je na divan pas Ljorentea precizno gađao Hari Kejn, u sam ugao. Isprava je delovalo da je promašaj, ali onda je usporeni snimak pokazao da se radi o još jednoj vanserijskoj odbrani. I tako po još jednom na obe strane...  

Poketino je baš hrabro izašao na Bernabeu. U tim je kao podršku Kejnu stavio pomenutog Ljorentea i pokazalo se da njih dvojica i te kako mogu da budu kompatibilni. To je jedan od dva glavna utiska kada su Pevci u pitanju, a drugi je da momci sa Vajt Hart Lejna ove sezone definitivno  igraju "najkontinentalniji fudbal" od svih Ostrvaljana i da je, čini se, došao trenutak da oni naprave nešto veće u Ligi šampiona. Eriksen, Sisoko, Kejn, Dajer i društvo umeli su još kako da uzmu loptu pod svoje i da nateraju Kraljevića da se dobro oznoje ne bi li je povratili.    

Uostalom, dovoljno je reći da je Totenhem tek drugi tim u poslednjih osam godina koji je uspeo da u grupnoj fazi ne izgubi u Madridu?! Real je do večeras imao učinak od 21 poebede u 23 utakmice. Ta dva puta odolela mu je Borusija iz Dortmunda...

Ali to je definitivno bila neka druga Borusija. Bolja, konkretnija, ozbiljnija na svim poljima. Milioneri kao da su malo poleteli posle privremenog preuzimanja prestola u Nemačkoj od Bajerna, pa su se sapleli tamo gde nikako nisu smeli. APOEL je uzeo bod Dortmundu i verovatno ga izbacio iz trke za prva dva mesta. Teorija i daje postoji, ali sa još tri boda iz utakmica protiv Kiprana Real i Totenhem završiće posao i matematički. 

Večeras navijači Borusije proklinju svoju odbranu i užasnog golmana Burkija. Taj čovek uspeo je u tri sekunde da napravi dve kardinalne greške posle čega je domaćin poveo, a pre njega jednako kardinalan bio je Bartra, s jednim povratnim poklon-pasom. Čast nemačkog kluba spasao je Sokratis Papastatopulos. 

Slaba uteha...

Od sigurne pobede, do umalo prosutih bodova! Tako je izgledao put kojim su fudbaleri Mančester Sitija prošli za ovih 90 minuta fudbala u velikom derbiju protiv Napolija! Na kraju je Siti uspeo da sačuva živu glavu i slavi rezultatom 2:1 (2:0)!

Mada, Građani su imali sreću zbog toga što Dris Mertens nije imao svoje veče. Prvo zbog ispuštenog jedanaesterca u finišu prvog poluvremena, onda i zbog udarca na ulasku u poslednjih deset minuta utakmice, kada je lopta prohujala pored gola. Da je bio u svom vinklu, veliko je pitanje da li bi iste brojke stajale na semaforu. 

Opet, imao je i Siti više od igre u prvih 45 minuta, kada ne da je moglo da padne dva, već četiri ili pet golova! 

Poput razarajuće mašine igrali su Gvardiolini majstori i činili da gledaocima na Etihadu zastane dah od spektakularnih poteza, gotovo u svim etapama meča. Na kraju se sve svelo na pogotke Rahima Sterlinga i Gabrijela Žezusa u prvih 13 minuta utakmice, mada je Siti do kraja utakmice imao i gol iz ofsajda, prečku Kevina de Brujnea, pokušaj Kajla Vokera u ranoj fazi, pa udarac Leroja Sanea... Previše ispuštenih šansi za Siti, što Napoli nije umeo da kazni. 

A nije da Napoli nije imao svojih šansi. Pamtiće Marek Hamšik udarac sa sredine drugog dela! Bio je Napolijev kapiten u šesnaestercu, primio odličan pas i pucao, ali je Voker u poslednjoj sekundi uklizao i izbacio loptu u korner. 

Siti kao da je izgubio snagu u drugom poluvremenu, pošto je Napoli imao gotovo punu inicijativu. Samo, nedostajao je završni potez kako bi se materijalizovala prednost... Jedini gol za Napoli delo je Dijavare, koji je u 73. minutu preuzeo odgovornost i matirao Edersona sa bele tačke, posle drugog dosuđenog penala na utakmici. 

Na kraju, ostalo je samo 2:1.

Liverpul je ostavio pustoš u Ljudskom vrtu! Posle dva uzastopna remija Redsi su iskalili nakupljeni bes i slomili Maribor u paramparčad. Dva puta Firmino, dva puta Salah, Kutinjo i po jedna asistencija sve trojice za ubedljivih 7:0 (4:0).

Doduše, ovde nije ni bilo upitno kakav će konačni ishod biti, već kojim će se rezultatom završiti utakmica. A završilo se realno - i tu Maribor prosto nije mogao ništa.

Koliko je Liverpul ispred Maribora možda i najbolje govori to da je do 19. minuta rezultat bio 3:0, a Firmino, Kutinjo i Salah su se izmenjali na listi strelaca.

Egipatski Faraon je u smiraj prvog dela uspeo dodatno da uveća razliku, da bi Firmino lukavim potezom postavio stvari na svoje. Na kraju je svoj prvenac u dresu Redsa u Ligi šampiona upisao i Aleks Okslejd Čembrlen, da bi i golobradi Trent Aleksander Arnold takođe pribeležio gol koji će pamtiti celog života. U poslednjim trenucima meča.

Iznenađenje u Moskvi! I to pogibija Sevilje! Krcata Otkritje Arena dočekala je istorijsku pobedu u Ligi šampiona i prvu nakon sezone 2012/13, pošto je Spartak razneo Sevilju rezultatom 5:1.

Moskovski crveno-beli večeras slave svog ponajboljeg igrača - Kvinsija Promesa! Dva gola, pa još dve asistencije, Lorencu Melgarehu i Luizu Adrijanu, pogurali su ruskog šampiona do važnog trijumfa u grupi gde će se bitka za dva mesta u nokaut fazi voditi možda i do poslednjeg kola.

Promes je otvorio golgetersku seriju u 18. minutu, ali ga je anulirao Simon Kjer tačno nakon pola časa igre. Ipak, sredinom drugog poluvremena Spartakov blickrig slomio je Seviljin duh. Prvo je Lorenco Melgareho dobio odličnu loptu od Promesa na ivici kaznenog prostora, odakle je raspalio loptu i matirao Serhija Rika, da bi Denis Glušakov iz gotovo identične pozicije pretvorio centaršut Dimitrija Kombarova u gol. Riko je bio nemoćan.

Tu nije bilo sve, pošto je pretposlednji ekser u Seviljin „kovčeg“ zakucao Luiz Adrijano u 74. minutu. I to posle gotovo savršeno izvedene kontre i Promesove asistencije koja je Seviljinu odbranu ostavila potpuno ogoljenu! Poslednji je morao da ukuca apsolutni heroj Spartaka ove zvezdane večeri - Kvinsi Promes. I to na spektakularan način - dvojici protivnika provukao je loptu kroz noge, pre nego što je raspalio po istoj i zapalio mrežu!

Fantastična partija holandskog golgetera! 

Grupa E: 

Maribor – Liverpul 0:7 (0:4)
Firmino 4, 54, Kutinjo 13, Salah 19, 40, Okslejd-Čemberlen 86, Aleksander-Arnold 90

Spartak – Sevilja 5:1 (1:1)
Promes 18, Melgareho 58, Glušakov 67, Adrijano 74, 90 – Kjer 31 

Tabela: Liverpul 5, Spartak 5, Sevilja 4, Maribor 1

Grupa F:

Fejenord – Šahtjor 1:2 (1:1)
Berguis 7 – Bernard 24, 54

Siti – Napoli 2:1 (2:0)
Sterling 9, Žezus 13 – Dijavara 73p 

Tabela: Mančester siti 9, Šahtjor 6, Napoli 3, Fejenord 0

Grupa G:

Monako – Bešiktaš 1:2 (1:1) 
Falkao 30 – Tosun 35, 55

Lajpcig – Porto 3:2 (3:2)
Orban 8, Forsberg 38, Ogustan 41 – Abubaka 18, Markano 44 

Tabela: Bešiktaš 9, Lajpcig 4, Porto 3, Monako 1

Grupa H:

Real – Totenhem 1:1 (1:1)
Ronaldo 43p – Varan 28ag

APOEL – Borusija 1:1 (0:0)
Pote 62 – Papastatopulos 67 

Tabela: Totenhem 7, Real Madrid 7, Borusija 1, APOEL 1 

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar