Srbi i dalje bez konstitutivnosti

Vanredna sjednica Skupštine Hercegovačko – neretvanskog kantona (HNK), na kojoj se trebalo raspravljati te usvojiti amandman o konstitutivnosti Srba u kantonu, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Bosna i Hercegovina 17.10.2017 | 15:57
Srbi i dalje bez konstitutivnosti
Predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago je rekao kako daljnje aktivnosti po ovom pitanju poslovnik nije regulisao.

„Ako se na ovom pitanju bude insistiralo, oni koji traže da se nastavi rasprava trebaju priložiti najmanje šesnaest potpisa odbornika koji prihvataju dnevni red. Kvorum za održavanje sjednice je šesnaest od trideset  odbornika, a za usvajanje odluke potrebno je dvadeset od trideset njih. Bez obzira na dobru volju jednog dijela odbornika, danas se nisu stvorili uslovi za usvajanje dnevnog reda a pogotovo ne za usvajanje amandmana“ rekao je Špago.

Predstavnik Koordinacije udruženja povratnika Srba u Mostar Dušan Golo je rekao kako se radi o politikanstvu i predizbornoj kampanji.

„Ne može se kriti iza te činjenice, boriti se za svoja prava na višim nivoima, tražiti nešto za svoj narod, a istovremeno ta prava uskraćivati drugim narodima. Mi ne vidimo niti jedan racionalan razlog da se amandman ne usvoji“ rekao je Golo.

Klub Hrvata u Skupštini HNK-a je juče najavio kako neće učestvovati u radu današnje vanredne sjednice te sjednicu su nazvali “ licemjernom inicijativom SDP-a koji je kroz više izbornih ciklusa pokazao šta misli o konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini”.

„Mi se zalažemo za konstitutivnost Srba i insistirati ćemo na političkom dogovoru i konsenzusu o ovom pitanju. Amandmane je potrebno donijeti u redovnoj proceduri i kroz sveobuhvatnu izmjenu kantonalnog Ustava“ navedeno je u saopštenju Kluba Hrvata Skupštine HNK-a.

Srpski narod nema status konstitutivnog naroda u HNK-a kao i u još tri kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba / Mostarski.ba)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

srbin

17.10.2017 14:10

Ma nema ništa od konstutivnosti srba gdje su hrvati večinaProst razlog samo ga niko ne iznosi a svi ga znajuHrvati upiru i misle da če kad tad ustrojiti Herceg Bosnu i u tom slučaju im bi konstutivnost srba zadala probleme.

ODGOVORITE
Name

bosnjak

17.10.2017 15:39

Pa zasto nikad ni jedan srbin ili institucije Srpske nisu ulozile apelaciju ustavnom sudu??? Zato sto ih ti Srbi ne interesuju. Kantonalni ustav je trece razredni u hijarajhiji ustava.

Name

RE.srbin

17.10.2017 16:39

Ustrojit ce oni samo ono sto visi preko, sve sanjar, do sanjara...manjina koja nestaje brzinom svjetlosti, nemoj biti dijete.

Name

Snjegota

17.10.2017 19:13

Pa zar nije Dodik dao Covicu pravo da zastupa Srbe.

Name

Srpske budale

17.10.2017 15:36

Samo su Srbi ludi.Pa ova odluka ide u korist samo onima koji glume multietnicnost /cudan izraz multi etika/ BiH,a ne srpski narod.Ko se to pravi budala Miloradeeee.

ODGOVORITE
Name

Sve OK

17.10.2017 18:28

Covic obecao Mili da ce to biti rijeseno,prije 7 godina.Sad trenutno nemaju vremena stim se zajebavati

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

17.10.2017 20:50

Ovakve stvari mora rijesiti Incko. To mu je posao.

ODGOVORITE
Name

Re

18.10.2017 00:36

Posao je i onog koji se busa u prsa da je prvi u srba i kojeg su nazalost mnogi birali. Kad nece on da kaze nista sto bi se Incko s tim zamajavao. Da se Baja bar potrudi da to rijesi onda bi se moglo traziti da OHR reaguje ali to mu je.zadnja rupa na svirali

Name

Rešenje

18.10.2017 12:58

Pa zar je ovo moguće! Neka Srpski,Dodikov, soko obezbjedi konstuitivnost,valjda je čović ovlašten za srbe!

ODGOVORITE