Video: Oni su pobijedili Arsenal, sad daju podršku...

Alo ljudi, da li znate vi ko je ovo? Na stadionu “Rajko Mitić“ članovi čuvene generacije koja je u sezoni 1978/1979 izbacila Arsenal prisetila se praznih tribina i podnog grejanja sa kultnog dvomeča. Veterani Crvene zvezde, koji su 1978. godine igrali protiv Arsenala, danas su se susreli sa generacijom koja će tu priliku imati u četvrtak.

Fudbal 19.10.2017 | 00:00
Video: Oni su pobijedili Arsenal, sad daju podršku...
Dušan Savić, Vladimir Petrović-Pižon i drugi iz generacije Crvene zvezde koji su 1978. godine igrali protiv Arsenala, danas su dobili priznanje od generacije koja će tu rpiliku imati u četvrtak u 3. kolu LIge Evrope.

Sadašnji prvotimci Zvezde napravili su špalir za veterane iz tima, koji je 1978/79. godine izbacio slavni londonski klub u dvomeču (1:0, 1:1) u 3. kolu tadašnjeg Kupa UEFA.

Zvezda je u Londonu igrala u ovom sastavu:

Aleksandar Stojanović - Jovanović, Krmpotić, Muslin, Borovnica, Keri, Jurišić, Petrović, Milosavljević, Blagojević, Savić. Trener je bio Branko Stanković, čiji je nadimak bio "Ambasador".

Glumac Nebojša Glogovac je citirao svoj tekst iz filma "Munje", gde je govorio o Dušanu Saviću, strelcu pogotka u revanšu u Londonu.



"Savete i možemo i ne možemo da dajemo. Želeo bih da Zvezda postigne uspeh kao što je to uradila naša generacija. Neka ponovi rezultat i u prvoj utakmici bude 1:1", rekao je Dušan Savić.

Njegov sin Vujadin Savić standardni je prvotimac sadašnjeg tima crveno-belih, a rekao je da ga ne priprema već da se on "sam sprema od kad je počeo da trenira fudbal".

Milan Jovin se setio kako mu je pre 39 godina bilo fascinantno što je stadion Hajberi bio prazan sat vremena pre utakmice, kao i to što se ispraznio samo 10 minuta posle meča.

Počasni predsednik Zvezde Dragan Džajić rekao je da ima potrebu da kaže da uspeh tadašnje generacije nije dovoljno obeležen.

"To je generacija koja je igrala finale Kupa UEFA, to je mnogo veliki uspeh, maltene u ravni sa onim što smo ostvarili 1991. godine kada smo bili šampioni Evrope. Ovi igrači su zaslužili mnogo više pažnje i poštovanja nego što su to dobili", rekao je Džajić.

Aleksandar Stojanović, Nikola Jovanović, Milan Jovin, Slavoljub Muslin, Mihalj Keri, Ivan Juripić, Vladimir Petrović Pižon, Cvijetin Blagojević, Dušan Savić, Miloš Šestić, Dušan Lukić. Sa klupe su ušli i Zoran Simić i Nedeljko Milosavljević. U revanšu u Londonu igrali su i Zlatko Krmpotić i Zdravko Borovnica.

Na kultnom Hajberiju Alan Sanderlend je doveo Tobdžije u vođstvo, ali u 87. minutu peta Vladimira Petrovića Pižona pokrenula je akciju koju je Dušan Savić završio golom za 1:1. U Beogradu Cvijetin Blagojević za 1:0 i plasman beogradskih crveno-belih u četvrtifinale Kupa UEFA u sezoni 1978/1979.

Srbija i Beograd su te jeseni dobili uspomene koje će se prepričavati i decenijama kasnije. Bajke su se pisale o tim mečevima, u filmovima su se njihovi akteri uzdisali u mitove. Sećate se svi "Munja" i Nebojša Glogovca? Danas na stadionu "Rajko Mitić" repriza.

"Alo, ljudi, je l' znate vi ko je ovo?", zapitao je Glogovac dok je grlio Savića na prijemu koji je na popularnoj "Marakani" održan u čast čuvene Zvezdine generacije 1978/1979.

A sve uoči novog dvomeča beogradskih i londonskih crveno-belih. U značajno drugačijim okolnostima. Finansijski jaz udaljio je premijerligaše od većine evropskih timova. Siromašna Srbija na sasvim je drugom kraju štapa. Ali ni tada Zvezda nije bila favorit. I tada su Englezi bili - Englezi. Mile Jovin se prisetio koliko je Hajberi bio ispred svega što su crveno-beli do tada videli.

"Sat pre utakmice izađemo na teren - nigde nikog. Posle se sve popunilo za deset minuta. Još pre toga uđemo u svlačionicu, svi počeli da se izuvaju. I onda kao: ’Nemojte, hladno je’. A oni još u to vreme imali podno grejanje", zasmejao je Jovin sve prisutne.

Junak sa Hajberija Dule Savić poželeo je naslednicima uspeh u predstojećim izazovima, uz napomenu da se ovaj trenutak i onaj sa kraja sedamdesetih jednostavno ne mogu porediti.

"Savete i možemo i ne možemo da dajemo. Želeo bih da Zvezda ponovi uspeo kao što je uradila naša generacija. Neka se u četvrtak ponovi rezultat kao tada u prvoj utakmici. Neka bude 1:1".

Počasni predsednik Dragan Džajić, koji je igračku karijeru završio baš uoči sezone 1978/1979, istakao je da uspeh te generacije, a ne zaboravimo da je ona igrala finale sa Borusijom iz Menhegladbaha, kroz istoriju nije ukazano poštovanje koje je zaslužila.

"Imam potrebu da kažem igračima koji su igrali te godine, da taj njihov uspeh nije dovoljno obeležen. Pričam o finalu Kupa UEFA, a to je u ravni sa osvajanjem Lige šampiona. Oni su zaslužili mnogo više pažnje u medijima. Osećao sam potrebu to da kažem. A ovoj novoj generaciji želim sve najbolje, ali ne smemo da im stavljamo nož pod grlo. Neka odigraju odličnu utakmicu, neka igraju fudbal i daju sve od sebe. Rezultat, uspesi i trofeji doći će sami po sebi". 

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar