Zašto je ubijena "Vikiliks žena"?

Novinarku i blogerku sa Malte Dafne Karuanu Galiciju, čija su istraživanja bila fokusirana na korupciju a koja je ubijena u ponedeljak u eksploziji bombe, portal Politiko je opisao kao "Vikiliks ženu" jer je njeno delovanje izazivalo reagovanja slična onima do kakvih dovodi i rad te medijske organizacije.

Svijet 17.10.2017 | 08:33
Zašto je ubijena "Vikiliks žena"?
Njeni blogovi su bili "trn u oku" i vladi i uticajnim figurama iz podzemlja u najmanjoj državi članici EU, a privlačili su više čitalaca nego svi drugi listovi na Malti, navodi "Gardijan".

Svojim najnovijim otkrićima, ona je uprla prstom u premijera Džozefa Muskata i dvojicu njegovih najbližih saradnika, dovodeći u vezu of šor kompanije, s kojima su njih trojica povezana, sa prodajom malteških pasoša i isplatom od vlade Azerbejdžana.

Ova novinarka, koja je tvrdila da nije pripadala nijednoj političkoj stranci, bavila se dugačkim nizom tema - od pranja novca uz bankarske olakšice, do veza između malteške onlajn kockarske industrije i mafije.

U protekle dve godine se u izveštajima pretežno fokusirala na otkrića takozvanih "panamskih papira", odnosno 11,5 miliona dokumenata procurelih iz interne baze podataka čevrte najveće of šor pravne firme u svetu, "Mosak Fonseka".

Ranije ove godine, u vreme kada je Malta predsedavala EU, njena otkrića su izazvala veliku zabrinutost u Briselu, navodi londonski list.

Karuana Galicija (53) poginula je nedaleko od svoje kuće, kada je aktivirana bomba postavljena ispod njenih kola, preneo je AFP.

Nemački član Evropskog parlamenta Sven Gigold izjavio je danas da je prerano reći šta je uzrok eksplozije, ali je izrazio očekivanje da će istraga biti temeljna, istakavši da "takvi incidenti podsećaju na Putinovu Rusiju, a ne na EU, i da se takvo nasilje prema medijima i povrede slobode govora ne smeju tolerisati".

Lokalni mediji javili su da je ona nedavno podnela prijavu policiji o pretnjama koje je dobijala.

Muskat je osudio njeno ubistvo i nazvao ga "varvarskim činom", a bezbednosnim službama je naredio da ulože maksimum kako bi uhvatili odgovorne za ubistvo.

"Ono što se danas dogodilo neprihvatljivo je na više nivoa. Danas je crn dan za našu demokratiju i slobodu govora", rekao je Muskat novinarima, dodavši da se neće smiriti dok se pravda ne zadovolji.

U svom poslednjem blogu, objavljenom sat vremena pre ubistva, Karuana Galicija je ponovila navode da je Muskatov šef kabineta bio lopov, koji je iskoristio svoj uticaj da se obogati, i napisala da su "lopovi svugde, a situacija je očajna".

Ubijena novinarka ostavila je iza sebe supruga i tri sina.

Nijedna grupa niti pojedinac za sada nisu preuzeli odgovornost za napad na nju.

"Gardijan" navodi da je na Malti proteklih godina bilo više ubistava automobilom-bombom i da, iako počinioci nisu identifikovani, veruje se da je nasilje povezano sa sporovima između kriminalnih gangova, a da se nijedno od tih ubistava ne smatra politički motivisanim.

(Tanjug) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bole

17.10.2017 08:20

Imate lice i naličije EU. Ovi incidenti pokazuju naličije EU. Poređenje sa "Putinovom Rusijom" je ostavština nacizma u Njemačkoj koje neće nikad isčeznuti.

ODGOVORITE