FIFA: Srbija pala za šest pozicija! Pad i BiH!

Fudbalska reprezentacija Srbije, uprkos plasmanu na Mundijal u Rusiji, nazadovala je na najnovijoj FIFA listi za šest mesta i sada je 38. selekcija sveta.  Nova FIFA rang lista, Srbija pala za šest mesta! Irci nas preskočili, jedine nade su nam Grčka i Novi Zeland! Skupo nas je koštao poraz od Austrije, male šanse da će se Orlovi na žrebu za Mundijal naći u trećem šeširu.  Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine pala je za četiri pozicije na najnovijoj listi FIFA i trenutno je 40. selekcija svijeta sa 744 boda.

Fudbal 16.10.2017 | 12:45
FIFA: Srbija pala za šest pozicija! Pad i BiH!
Srbija, koja je ovog meseca poražena od Austrije (3:2) i pobedila Gruziju (1:0), što je bilo dovoljno da izbori direktan plasman na Svetsko prvenstvo iz D kvalifikacione grupe UEFA, ima 41 bod manje u odnosu na prošlu listu – 748.

Ispred "orlova" su selekcije bez plasmana na SP Bugarska, Paragvaj i DR Kongo, a odmah iza Austrija (skok od 18 mesta), Bosna i Hercegovina i Nigerija.

Interesantno je da je Vels nazadovao samo jednu poziciju u grupi u kojoj je Srbija otišla na Mundijal, a Republika Irska u direktnom sudaru ugasila im nadu. Upravo su Irci napredovali za osam mesta i sada su 26. na svetu.

"Zmajevi" nisu uspjeli u kvalifikacijama za Mundijal 2018. godine izbore plasman u Rusiju, pa se taj neuspjeh odrazio i na novoj listi Svjetske fudbalske federacije (FIFA) objavljenoj u ponedjeljak.

Izabranici vjerovatno bivšeg selektora Mehmeda Baždarevića su u odnosu na prethodnu listu pali za četiri mjesta i zauzimaju 40. poziciju sa 744 boda.

Od ostalih selekcija iz bivše Jugoslavije, Hrvatska je ostala 18. sa 1.013 bodova, Crna Gora je nazadovala za čak 17 mjesta, te je 54. (640 bodova), dok je Slovenija lošija u poređenju sa prethodnom listom za 13 pozicija. Od danas su ”zeleni” 68. reprezentacija svijeta (524 boda), dok je Makedonija skočila za 18 mjesta i sada je 85. (410 bodova). Kosovo je na 183. mjestu (67 bodova).

Na čelu FIFA liste je Nemačka, drugi je Brazil, treća Portugalija, a iza su Argentina, Belgija, Poljska, Francuska, Španija koja se vratila među najboljih deset "skokom" od tri mesta, Čile i iznenađenje južnoameričkih kvalifikacija Peru.

Sledeća FIFA lista biće objavljena 23. novembra, odmah posle baraža kada će se znati svi putnici za Rusiju.

FIFA Top 10:

1. Nemačka 1.631 bod
2. Brazil 1.619
3. Portugal 1.446
4. Argentina 1.445
5. Belgija 1.333
6. Poljska 1.323
7. Francuska 1.226
8. Španija 1.218
9. Čile 1.173
10. Peru 1.160

Svetska kuća fudbala je jutros objavila novu rang listu reprezentacija, a ona je posebno bitna jer će uticati na sastav šešira na žrebu za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Podsetimo, sastavi šešira se određuju na osnovu plasmana na FIFA rang listi, a reprezentacija Srbije se po trenutnom stanju stvari nalazi u četvrtom šeširu i jedina je evropska selekcija u njemu. Orlovi su po koeficijentu prvi u poslednjem šeširu i skok za jedno mesto bi ih odveo u treći šešir i omogućio im lakši žreb za Rusiju.

Naša reprezentacija je na novoj rang listi pala za šest pozicija i trenutno se nalazi na 38. mestu. Uprkos plasmanu na Mundijal posle pobede nad Gruzijom, Srbija je doživela pad zbog poraza u Austriji. Da su Orlovi pobedili Austrijance u Beču, bili bi bolje pozicionirani i sa većim šansama za mesto u trećem šeširu pred žreb. Ovako, preskočila ih je Republika Irska koja je u poslednja dva kola savladala Gruziju i Vels.

Čak i ako prođu baraž kao nepovlašćeni, Irci će biti bolje plasirani od Srbije i zauzeti mesto u trećem šeširu. Bolje plasirani su i ostali učenici baraža poput Italije, Hrvatske, Švajcarske, Danske, Švedske i Severne Irske. Samo je Grčka slabije plasirana što znači da bi njen uspeh u baražu mogao da pogura Srbiju u treći šešir. Druga nada za Srbiju je da Novi Zeland u baražu eliminiše Peru. Ako prođu Grci ili Novozelanđani Srbija može u treći šešir.

 Ali, realno, šanse za to su male... Pogotovo u slučaju Novog Zelanda.

Već se zna da je porvi šešir sa nosiocima popunjen i da su u njemu Rusija kao domaćin, i Nemačka, Brazil, Portugalija, Argentina, Belgija, Poljska i Framncuska po koeficijentu. Sigurni u drugom šeširu su Španije, Engleska, Kolumbija, Meksiko i Urugvaj. Za preostala tri mesta su po plasmanu favoriti Švajcarska, Peru i Italija. Naravno, ako prođu baraž. Potom po koeficijentu sledi Hrvatska, ali i ona mora da prođe baraž i da se nada da će ispasti jedan od trilinga Peru - Švajcarska - Italija da bi skočila u drugi šešir. Drugom šeširu se nadaju još Kosatrika i Island, ali njima baš moraju da se pogode rezultati baraža i da favoriti ispadnu. Sigruni u trećem šeširu su Tunis, Iran i Senegal. Pod uslovom da Senegalci teoretski overe plasman na Mundijal s obzirom da su jako, jako blizu.

U četvrtom šeširu su sigurni Južna Koreja, Panama i Saudijska Arabija i pobednik baraža između Hondurasa i Australije. Siguran je i bolji iz grupe gde se za prvo mesto bore Maroko i Obala Slonovače, a vrlo verovatno je u četvrtom šeširu i Japan koji gaji samo teoretsku nadu da mođe u treći šešir. Poput Srbije, Nigerija se nada da će Grci i Novi Zeland iznenaditi u baražu. 

Na osnovu ove rang liste biće određen položaj selekcija u "šeširima" za žreb grupa na Svetskom prvenstvu 2018. Srbija je trenutno u četvrtom, a za "skok" u treći je potrebno da se ispune dva od tri potencijalna uslova – plasman Grčke na SP kroz baraž, neuspeh Senegala u afričkim kvalifikacijama i trijumf Novog Zelanda protiv Perua u interkontinentalnom baražu.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sinny Boy

16.10.2017 10:51

Realno.

ODGOVORITE