Firmama Srpske prijeti opasnost

Određeni broj preduzeća u Srpskoj ove godine očekuju veliki poslovni problemi i prijeti im opasnost da budu ugašena.

Republika Srpska 16.10.2017 | 09:01
Firmama Srpske prijeti opasnost
Generalni izvještaj o kreditnom bonitetu preduzeća koji je za prošlu godinu prvi put uradila Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) pokazao je da postoji velika vjerovatnoća da će neka preduzeća ove godine otići u stečaj ili likvidaciju ili će imati blokirane račune.

Za ova preduzeća u APIF su ustanovili da spadaju u nesigurnu zonu i da ih u ovoj poslovnoj godini očekuje „štetni događaj“.

U APIFU nisu otkrili koliko preduzeće je imalo loš poslovni rejting, samo su istakli da je ocjena kreditnom boniteta urađena za sve poslovne subjekte na  području Srpske, koji posluju u oblasti industrije, trgovine i usluga.

''Izvještaj o bonitetu je nova usluga u APIF i koju ćemo u narednom periodu više promovisati i s obzirom na to možemo biti zadovoljni korišćenjem informacija iz ovog izveštaja'', kazali su u ovoj agenciji.

Dodali su da izvještaj o bonitetu koriste preduzeća kako za lične potrebe odnosno za svoje poslovanje, tako preduzeća koja su se interesovala  za samu ocjenu drugih preduzeća, te banke koje su na taj način provjeravale svoje klijente.

''Izvještaji  o bonitetu mogu pružiti jasne informacije koje se mogu iskoristiti kao zaštita pri sklapanju poslovnih ugovora, te kod donošenja poslovnih odluka. Takođe, ocjena kreditnog boniteta se pribavlja pri učešćima u postupcima javnih nabavki koji imaju preciziranu potrebu za ovakvim tipom izvještaja'', ističu u APIF.

Osnovni smisao je da izvještaj o kreditnom bonitetu pruži dovoljan obim informacija koji bi omogućio da se rizik pri donošenju poslovnih odluka svede na najmanju moguću mjeru i pruži dovoljno informacija kako bi se donijele prave poslovne odluke.

Stručnjaci ocjenjuju da kreditni rejting firmi opada jer se privreda nalazi u teškom položaju - sve teže naplaćuju potraživanja i sve je manje novih ulaganja.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, ističe da je domaća privreda već prezadužena, oni koji su mogli da dignu kredit, dok ostali nisu kreditno sposobne.

''Banke su usmjerene prema firmama koje redovno vraćaju kredite, pa im nude povoljne kamatne stope koje su povoljnije od kamatnih stopa Investiciono razvojne banke, ali je problem što su te kamate opet veće nego u evropskim zemljama'', ističe Blagojević.

Obaveze privrede veće od 16 milijardi KM

Ukupne obaveze privrede u 2016. godini iznosile su 16,3 milijardi KM i povećane su za 7,9 odsto u odnosu na godinu ranije.

Dugoročne obaveze iznose 6,2  milijarde KM i povećane su za 4,7 odsto, a kratkoročne obaveze iznose 10, 9 milijardi KM i veće su za deset odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći problem privrede RS je lani bila nelikvidnost, odnosno nemogućnosti izmirenja obaveza.

Izvor: Blic

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Turboskara

16.10.2017 07:30

Sto bi rekla Zeljka jaci smo od Hrvatske i Slovenije.

ODGOVORITE
Name

blbl

16.10.2017 07:52

I za ovo po Zeljkici imamo plan "B" :)

Name

cccc

16.10.2017 08:55

Plan B - Bjezi u Srbiju od progona istraznih organa.

Name

vlada

16.10.2017 09:50

Odlicno, uskoro sledi jaukanje, aktiviranje hipoteka, nedostak hrane u frizideru i nadamo se konacno otrezenjenje naroda RS da su svetinja nasa djeca a ne neka RS za koju se bore ovi lopovi koji je pljackaju i jedino ini imaju interesa od nje.

Name

Re

16.10.2017 18:54

Zato se i bore,da uvedu akcize ,da na narodnoj grbaci rese guzice .

Name

Titanik Story

16.10.2017 07:43

Sada dolazi na naplatu nasa "reformaska agenda". Sasvim iznenada se pojavio i "Plan-B" od nase Zeljke, ali sta je sa planom A?

ODGOVORITE
Name

Re Vlada,

16.10.2017 18:50

Jedva cekam te bankrote ,za nas nema na selu problema jeste da radimo 10 -12 casova dnevno ,a za ove sto su napustili oranice ,i jos kukaju :pokrepajte ili se hvatite motike ili traktora, svaka opstina daje subvencije na poljoprivredu 'gospodo pola Semberije neobrađeno nesmes u njivu zaci travurina skoro metar ,pojedinci bi sve nesto mufte ,pa neke firmice (sa drzavnim novcima ) i nakraju propalo "koje propao :propala opstina republika drzava, i gotovo ,tako se prave bankroti.

Name

Uedbd

16.10.2017 08:14

Prvo su pukli sitni preduzetnici a sad ce krupniji igraci. Nema para nema trzista, narod se raseli. Dzaba privatni posao kad samo sluzis sistemu da napuni budzet i to podijeli na plate i penzije. Bjezite odavde, ne budite sluga sistema nego radite za svoju porodicu.

ODGOVORITE
Name

$$$

16.10.2017 11:14

Lancana reakcija, spirala propadanja, jedno vuce drugo. Nema sumnje da totalni kolaps slijedi, i to brze nego sto mnogi misle.

Name

Mi Necemo Bezati,

17.10.2017 07:20

Čekamo bankrot ovih lopovcina, da vidimo rezultat, da covek umre od smeha ,kakvi tupani.

Name

Don Kihot

16.10.2017 08:20

Pa šta onda priča "bajana "predsjednica vlade...kome maglu prodaje...koga više lažemo:-"Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!"

ODGOVORITE
Name

Karadoz

16.10.2017 08:23

Garant je kriva Federacija

ODGOVORITE
Name

Kriva nego sta

16.10.2017 10:08

Namjenska industrija FBIH (sve firme bosnjacke): za devet mjeseci 280 miliona prometa, 14 preduzeca, konstantno povecanje proizvodnje. Novi proizvodi puska, pistolj, RPG, samohodna haubica,...uskoro jos novih proizvoda,...

Name

bitno je da se neće ugasiti NOVO RS doo i RSA GAMING Doo

16.10.2017 08:23

Zato firme koje se bave pranjem novca NOVO RS doo i RSA GAMING Doo rade odlično i to pod pokrićem ministarstva financija Republike Srpske... Novomatic je zajedno sa Dodikom i Vladimirom Delićem registrovao dvije firme za pranje novca NOVO RS doo i RSA GAMING Doo kojima je primarna djelatnost pranje novca i utaja poreza... NOVO RS doo i RSA GAMING Doo štiti i čuva JOVO RADUKIĆ koji radi u ministarstvu financija Republike Srpske,znači ministarstvo financija Republike Srpske se bavi zaštitom Dodikovog pranja novca...APIF i Poreska Uprava nesmiju da pomisle na ove i ovakve firme ali će se izivljavati na sirotinji raji i njihovim kioscima... institucije Republike Srpske su kriminalizovane i služe zaštiti pranja novca koje nam predsjednik radi godinama...

ODGOVORITE
Name

Vučić

16.10.2017 08:34

Poštujemo i volimo RS !!! Sve do zadnjeg centa kojeg još u čarapama krijete a i još vise. A koji će mo vam uzeti . Jer znamo da ako vam obećamo ( rekao sam obećamo ) da će te se ocjepiti i pripojiti Srbiji spremni da sve date. Čak i gaće o štapu. Zato ne brinite! Obećavati će mo i dalje dok mogodnemo. Vi nama pare mi vama obećanja . Pošteno!?

ODGOVORITE
Name

Druže

16.10.2017 11:00

Imaš pivo od mene.

Name

Ary

16.10.2017 12:14

Sto bi rekla Zeljka":Fakticki imamo velike probleme"

ODGOVORITE
Name

Uvek Su Rekli,

16.10.2017 12:52

kako doslo tako oslo,

ODGOVORITE