Austrija bira novi parlament

U Austriji se održavaju parlamentarni izbori koji će, kako se očekuje, označiti skretanje te zemlje udesno i okončati dugogodišnju vladavinu velike koalicije socijaldemokrata i konzervativaca.

Svijet 15.10.2017 | 11:55
Austrija bira novi parlament
Ankete najveće šanse daju Narodnoj partiji. Ukoliko pobedi, lider partije, 31-godišnji Sebastijan Kurc, ministar spoljnih poslova, postaće najmlađi šef vlade u Evropi.

Oko 6,4 miliona Austrijanaca odlučuje o budućnosti zemlje. Na parlamentarnim izborima učestvuje 10 stranaka od kojih šest imaju šanse da uđu u parlament.

Po svim istraživanjima, Austriju će narednih pet godina voditi vlada desnog centra.

"Ako pobedimo 15. oktobra, garantujem da ćemo učiniti sve da se smanje poreska opterećenja za radnike, da bi ljudi sa malim i srednjim platama imali više novca za život.

Obećavam da ćemo okončati zloupotrebe u društvenim sistemima i prilikom migracija", rekao je Sebastijan Kurc.

Za drugo mesto se bore Socijaldemokratska stranka Austrije koju vodi aktuelni austrijski kancelar Kristijan Kern i desničarska Slobodarska stranka Austrije.

"Decenijama se vodi potpuno neodgovorna, neizdiferencirana migrantska politika Evrope, i naravno tako je islamistički teror ušao u srce Evrope", kaže Hajnc Kristijan Štrahe iz Slobodarske stranke Austrije.

"Sada krenite. Idite kod svojih komšija, prijatelja u kafane. I recite im šta želimo. Kada to uradite, garantujem vam da ćete biti uspešni na ovim izborima", rekao je Kristijan Kern iz Socijaldemokratska partije Austrije.

Izdat je rekordan broj glasačkih listića za glasanje putem pošte – čak 889.000. Pravo glasa imaju svi austrijski državljani koji danas pune 16 godina.

Prvi nezvanični rezultati Ministarstva unutrašnjih poslova očekuju se oko 19 sati i 30 minuta.

(RTS)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milojko

15.10.2017 11:19

Kurcova stranka sigurno pobjeđuje na izborima.

ODGOVORITE