Uginulo hiljade mladih pingvina

Hiljade mladunaca pingvina uginulo je od gladi na Antarktiku zbog neuobičajeno debele ledene kore koja je prisilila njihove roditelje da hranu traže na većim udaljenostima.

Svijet 14.10.2017 | 21:54
Uginulo hiljade mladih pingvina
Francuski naučnici od 2010. godine proučavaju koloniju od 18.000 parova Adelie pingvina na istočnom Antarktiku i otkrili su da su samo dva mlada pingvina preživela zadnju sezonu parenja početkom 2017. To su pripisali većim površinama leda na moru koji se zadržao do leta, što je značilo da su odrasli pingvini morali da putuju dalje kako bi pronašli hranu, dok su mladunci umirali čekajući, piše Hina.

Jan Ropert-Koder, naučnik iz istraživačke stanice u blizini kolonije pingvina, kazao je da su na to područje uticale promene okoline povezane s raspadom ledenjaka Merc.



"Uslovi su takvi da će se to događati češće zbog raspada ledenjaka Merca 2010., što je promenilo konfiguraciju mora ispred kolonije", rekao je za AFP. Ali, potrebno je da se poklope i drugi faktori poput temperature, smera i jačine vetra i neotvaranja prirodnih otvora na ledenoj kori u blizini kolonije.

On je dodao je da se čini da će predstojeća sezona biti bolja za ptice što se tiče ledene kore, ali "na žalost, nikad ne znamo kako će se završiti".



KLIMATSKE PROMENE

Adelie pingvini koji se hrane uglavnom malim račićima dosad su dobro prolazili na području istočnog Antarktika. Njihov se broj smanjivao u područjima u kojima su klimatske promene izazvale nagomilavanje putujućeg leda koji smanjuje životni prostor, dok je istovremeno zagrevanje mora uticalo na njihovu hranu.

Pre četiri godine ista kolonija koja je tada brojala 20.196 parova nije imala nijedno mladunče. Debeli slojevi leda u kombinaciji s toplijim vremenom i kišama posle kojih je sledio nagli pad temperature rezultirali su time da su se svi mladi smrzli.

Izvor: Telegraf.rs

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Doboj

14.10.2017 21:00

Fala bogu da jednom image neku vijest dosadili ste i bogu i narodu jebe vas mile nocna mora vam je al ja glasam opet za njega kako vam on jeba mater posto je moj idol.

ODGOVORITE
Name

DoBOT

15.10.2017 01:00

Ti botu SNSD si ljudska nepismena ništarija.Ti si nevjernik jer da jesi i da si pusmen znao bi da se Bog piše velikim slovom.Svoju zlobu i prostakluk prosipaj u svojoj porodici i neizlazi u javnost.

Name

Нешо

15.10.2017 07:21

Баш ми је драго да ти је идол. Теби и таквим као ти, крезавим и полуписменим људима који не виде даље од дневника РТРС-а и треба да је идол. Уживај у својој глупости.

Name

Marko

15.10.2017 05:25

Samo debili poput ovog iz Doboja i glasaju za Dodika. Jadni ste i bijedni.

ODGOVORITE