Dodik se našao u "neobranom grožđu"

"Milorad Dodik se našao u `neobranom grožđu`, a to pokazuje njegov stav da se produži rok za referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH", rekao je bivši predsjednik SDS-a, gostujući u Dnevniku BN televizije.

Republika Srpska 14.10.2017 | 19:45
Dodik se našao u "neobranom grožđu"
Bosić je podsjetio da je Dodik prije nekoliko dana rekao da odustaje od svih referenduma, navodeći da je to vjerovatno posljedica razgovora sa nekim od međunarodnih faktora kojima je to obećao.

"U međuvremenu je stigla presuda Naseru Oriću koja je uzburkala emocije kod Srba, a Dodik pod takvom atmosferom traži način da ispoštuje ono što je obećao - da referenduma ne bude, ali da s druge strane optuži nekoga za to", kaže Bosić, dodajući da je njemu (Dodiku) za to kriva opozicija, jer nema koga drugog d krivi.

On napominje da je ovdje problem što se ne poštuju institucije Republike Srpske i to što je poništena skuppštinska odluka o Sudu i Tužilaštvu BiH o referendumu.

"Skupština je većinom glasova donijela odluku o provođenju referenduma, Dodik je tu odluku stavio u džep da bi manipulisao s njom i sada takva politička igra dolazi na naplatu", objašnjava bivši predsjednik SDS-a u Dnevniku 2 BN televizije.

Bosić , koji je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, ističe da se plaši da će ova odluka ići na štetu Republike Srpske i srpskog naroda, a to potkrepljuje i izjavom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da se "treba paziti kako će se reagovati nakon presude Oriću".

"Lako je manipulisati ljudima pod takvim emocijama koje je izazvala ta odluka, a to je ono što Dodik pokušava", upozorio je Bosić, gostujući u Dnevniku BN televizije.

On je dodao da SDS ostaje pri stavu da povećanje akciza neće podržati. Nećemo tražiti od građana da finansiraju nešto a da ne znaju kuda idu ta sredstva", rekao je Bosić.

"Jedan od razloga je što se ne zna šta bi sa tim parama bilo finansirano, da li bi bili zaista finansirani autoputevi od kojih građani imaju korist? Dodik i dalje preferira auto-put od Banjaluke prema Splitu koji nema nikakav značaj za građane Srpske, a ima značaj za hrvatsko promorje i povezivanje Slavonije i Dalamcije. S druge strane imate potrebu za auto-putem u Srpskoj gdje postoji stanovništvo i značaj, a to je trasa Beograd - Bijeljina - Brčko - Tuzla - Sarajevo."

Bosić je podržao nedavne zaključke gradonačelnika Bijeljine, Brčkog i Tuzle da auto puta Beograd-Sarajevo ide tom trasom, što bi bilo isplativo i to treba da podrže vlasti i BiH, RS i Federacija BiH. jer je to u interesu građana.

Kada se priča o trasama auto-puteva u Srpskoj, Dodik ne pominje finansiranje od akciza, niti sredstvima Evropske banke.

“Kada se priča o povezivanju sa Srbijom preko Bijeljine govori o nekim imaginarnim kineskim kreditima koji su na dugom štapu i koji nikada neće biti realizovani, ali to je taj maćehinski odnos prema ovom dijelu Srpske i dugo ga gledamo."

Osvrćući se na zasjedanje EP, koje je prošle sedmice održano u Strazburu, Bosić kaže da je bio zanimljiv govor predsjednika Evropske narodne partije Džozefa Dola koji je žestoko kritikovao političare u BiH zbog  nivoa kriminala, korupcije i sprege pravosuđa i politike. Bosić je rekao da su posebno bile teške kvalifikacije da će tražiti od EU da prekine finansiranje ovako "korumpiranog političkog rukovodstva".

"Ovakva politika i ovakvo političko vođstvo BiH gura u izolaciju i tek ćemo osjetiti posljedice, podvukao je bivši predsjednik SDS-a u Dnevniku 2 BN televizije.



BN televizija

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

JU JU

14.10.2017 18:07

STA TO POKAZUJU DODIKU IZA NEKE GLAVE VIDI SE NESTO DUGACKO SA GLAVICOM DAL NIJE DODO IZGUBIJO PA MU PRUZAJU HAHAHAH

ODGOVORITE
Name

joja

15.10.2017 05:41

Kako je ova opozicija glupa pa sada i treba da podrže referendum pa neka ga Baja sprovodi.Nimalo lukavstva nemaju kako da prevare Baju već samo pokazuju frustracije a frustracijama se politika ne vodi.

Name

Klipan

15.10.2017 09:51

Nknadna pamet Boske ksd si imao priliku nisi znao niti mogao sto kukumavcis sad? Prosi vot.Idi u penziju jadan si.

Name

Evo ga opet

15.10.2017 10:01

Ovaj luzer vjecito pametuje iz stroge pozadine. Izgubio sve moguce izbore ubjedljivo. Citav zivot u opoziciji, odgovornost nikakva, a plata velika,..

Name

Pa dragi moji

15.10.2017 11:13

Evo ko nam treba pobjediti krimose i zlocince iz SNSDa sa ovakvom opozicijom jedino rijesenje je svi u njemacku jadni bijedni kukaju a uzimaju lovu doduse sicu iz BiH i sanjaju da budu veliki zlikovac Baja.

Name

Neki

17.10.2017 09:16

Neki nisu u pravu za Bosića.Bosić je jedan od najačih i najpozitivnijih likova na političkoj sceni RS u poslednjih 10 do 15 godina.Izmasdakriranu stranku SDS je digao iz mrtvih na kon suspenzije preko 150 članova ,ušao u borbu sa "uništiocima RS" koji se sada predstavljaju kao "stvaraoci RS", na čelu sa Kraišnikom,Kalinićom i drugim lopovima porazio ih,stvorio moderni SDS sa respektom itd.Da nije bilo izborne krađe i inženjeringa bila bi i pobjeda što defakto i jeste,ali krađa,potkupljivanje,papci i dr.su na sceni.Jedini može lično da porazi Dodika!

Name

Re neki

17.10.2017 17:05

Nemoj vise smrkati puko si.

Name

Rade

14.10.2017 18:10

Kakav manipulator,fuj,fukaro,idi trazi sator,za bolje nisi,pa pjevaj svojim krkanima sto te podrzavaju,debilu debilni

ODGOVORITE
Name

re

14.10.2017 18:32

Sa takvim rijecnikom ni ti nisi dalje dogurao

Name

Grand parada

15.10.2017 09:52

Dajte ga nama napravicemo pare Rudonja i Grand produkcija.

Name

Grga

14.10.2017 18:19

SNSD JE GLASAO ZA SUD I TUZILASTVO BIH. DRUGO, REFERENDUM JE BIO JEDNO OD SREDSTAVA ZA POBJEDU NA IZBORIMA. TRECE, POSTOJI ZAKONSKA ODLUKA PARLAMENTA SRPSKE, PA JE TO ZAKONSKA OBAVEZA. CETVRTO, NAROD TREBA DA OCJENI KO OVDJE KOGA ZA.EBAVA?

ODGOVORITE
Name

@Grga

14.10.2017 18:55

Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine su formirani jer su isti predviđeni i određeni još u Dejtonu, za uspostavljanje istog bi morali glasati i iz lažne opozicije (tkz SzP) da su u to vrijeme bili u vlasti. Dejtonski sporazum je samo mali dodatak na Ustav RBiH, ali kako to objasniti mekinjašima kojima je mrsko isti pročitati. Između opštinske i republičke vlasti su ubacili tkz entitetsku kao među instituciju, dodali rotirajuće predsjedništvo i aneks o pravu povratka svih protjeranih na svoja ognjišta. Sve ostalo je identično po Ustavu RBiH kao države, što podrazumjeva i državni sud sa tužilaštvom. Vi i dalje nastavite srbovati i birati između bivših četnika i ratnih profitera, dok u Federaciji grade, žive život i prave pare...

Name

pravda

15.10.2017 06:45

Realne odnose u BiH ne moze jos ni istorija da sagleda, a kamoli obican covjek. Ustav BiH cije osnove leze u BiH iz SFRJ je u novonastaloj situaciji absurdan, ali se u Dejtonu na brzinu "sklepala" uptrebljiva varijanta. Jedino pravo rjesenje je raspad BiH upravo po inerciji raspada bivse SFRJ na samostalne jednonacionalne drzavice. Jer rat '92 je bio bratoubilacki zasnovan na nacionalnoj mrznji..

Name

re pravda

15.10.2017 10:07

Rat se u BiH vodio upravo da bi se BiH raspala.Ako zagovaras miran raspad BiH,onda bi se i druge bivse republike po tom principu mogle raspasti,npr.Srbi u Hrvatskoj bi trebali dobiti svoju drzavu,Bosnjaci,Madjari svoju u Srbiji,u Makedoniji Albanci itd.Mozes pricati sta hoces,glavni krivci za raspad Jugoslavije su Hrvatska i Srbija jer su htjele ujediniti sve teritorije gdje njihov narod zivi,milom ili silom,samo su predvidjele jer je to bilo neprirodno.Zamisli da se RS odvoji,pa trebalo bi njene granice milion vojnika cuvati,gdje vidis prirodnu granicu u BiH osim vanjskih,ne moze svaki copor plemena traziti svoju drzavu(tako nas zapad tretira) a da posledica nema.Budi siguran da obicni covjek bez obzira na etnicku pripadnost nema problem sa drugacojim,osim naravno onih koji su po zanimanju Srbi,Bosnjaci i Hrvati,gdje prednjace Mile,Bakir i Dragan, to rade radi licnih interesa a ne interesa naroda.

Name

Sam u nju pada

14.10.2017 18:35

Snjegutu i slicne on ukopava kako rece neki dan ali i sebe samog ce izgleda jer ima ona -ko drugome jamu...

ODGOVORITE
Name

ACO V.

14.10.2017 18:36

Svako se na kraju vrati onom sto stvarno jeste.Tako i Mile,klosar.

ODGOVORITE
Name

ceto

14.10.2017 18:39

Pa on ce to grozde da pobere.igrjaj dodo koliko se moze,nemoj samo da odustajes.setala se riba ispod mosta,a moj dodo i tvoga je dosta.

ODGOVORITE
Name

Nikola

14.10.2017 18:41

Samo na referendum,nema povlačenja! Sve je na Dodiku neka pokaže svoje pravo lice!

ODGOVORITE
Name

Milan

14.10.2017 20:05

Od referenduma nema ništa, tek tad bi RS platila veliku cijenu, a Bošnjaci bi tad iskoristili Medju narodnu zajednicu i to bi bilo pogubno za RS.

Name

Federalac

14.10.2017 18:42

Najbolja stvar iz Dejtona jeste visoki stepen političke i ekonomske autonomije entitetima. Ne daj bože da su centralizivali sistem i da Federacija zavisi od dobre volje iz 113% blentiteta, ne daj bože! Ovako se neometano razvija u svakom pogledu, dok JEDAN METAR iza tkz entitetske linije mekinjaši provode 24 sata dnevno na televiziji gdje prodaju srbovanje u fišecima. Davno je Lagumdžija rekao da će razlika između FBiH i RS biti kao nekada u istočnoj i zapadnoj Njemačkoj, sve je pogodio bolje od Tarabića.

ODGOVORITE
Name

Slobo

14.10.2017 18:48

Rusite instituciju predsednika Srpske a zaboravili ste sve nadeznosti koje je preio SDS . A sada nece I nezeli ili nesmije da otkrije napad na predsednika Srbije. Vi ste na vlasti na nivu Bih-a.

ODGOVORITE
Name

Herceh

14.10.2017 20:31

Jadni slobo,nauci pravopis pa pisi. I jos nesto,navedi jednu stvar sto je SDS prenio na nivo BiH,a takodje navedi ako nemas amneziju sta je prenio tvoja sekta.

Name

re

14.10.2017 22:52

Sad se poziva na poštovanje institucije preCjednika, a niko se i ne sjeća ko je bio preCjednik 2008. godine, zna se koga se (i) tad poštovalo :D

Name

slobo

15.10.2017 20:30

nije bitno kako ko pise i prica vec su bitne cinjenice . Ja sam podrzavao politicko djelovanje Karadjica., Plavsicku., Poplasena, Sarovica,Cavica,Jelica,Kuzmanovica I Dodika zato sto VOLIM SRPSKU a ne kao Vi sto volite BIH i njene institucije. Zasto je bio gradjanski rat ?

Name

Re slobo sa malim s

16.10.2017 07:43

Karadjica ? Ko je taj. Ili si sarajlice mislio na Karadzica.

Name

Dragan

14.10.2017 18:48

Ako je Dodik glup, ne budite vi. Ne igrajte se sa Republikom Srpskom!

ODGOVORITE
Name

@Mislim-Man

14.10.2017 19:21

JA SAM TESAR (SLOBODNI) TRAZIM POSO:ZNAM RADITI I U KANCELARIJAMA AKO JE TO NEKA PREDNOST.

ODGOVORITE
Name

i

14.10.2017 21:53

Ja sam zidar...

Name

cevapmajstor

15.10.2017 07:21

Pa takvi su na vlasti. Kada bi se oni latili svojih zanata korist bi bila veca, ovako sjede u biroima i upropastavaju svega cega se dotaknu.

Name

Milan

14.10.2017 20:01

Narod se iseljava is RS dok Dodik priča šuplje priče, od Dodika ništa nismo mogli očekivati nego gluposti, zna Dodik dobro da će ga BiH koštati glave zato i prosipa šuplje priče narodu, što prije svati da RS i Srbi jedino mogu opstati u Državi BiH to bolje za sve nas.

ODGOVORITE
Name

Lejla

14.10.2017 20:40

Gdje se Boske pojavi papcima se tresu gace.

ODGOVORITE
Name

Turboskara

14.10.2017 20:42

Covjek dobro govori i kaze pravo stanje stvari.Mozemo mi nesto voliti ili ne ali stvarno stanje stvari je tako.I vucic se oglasio Gdje ima dima ima i vatre.I opozicija i pozicija korosti referendum i svoje svrhe.Ako je objavljen u drzavnom glasniku znaci mora da se provede ako se provede sljede sankcije i dodiku a i rs.To zna i opozicija i gira baju u to .Baja zna da je gotov ako prpba sprovesto zato gura oppziciju u referendum.Oppzocija je svjesna u sta i gura baja i nece da se zamjere SAD i EU.Baja odlaze datum provodjenja svjestan posljedica sad je samo pitanje sta ce potpisati prodati dati u fogpvoru sa Zapadom i Eu.U Baji treba para nema vise odakle poypisao bi akcize opozicija nece ne zbog naroda nego da baji veze rukeu svakom slucaju ispusice narod.Bice interesantno ovi dana.

ODGOVORITE
Name

Petar

15.10.2017 06:45

Gospodin Bosic mudar, odmjeren, pametan politicar. Bio bi dobar predsjednik RS-e.

ODGOVORITE
Name

Re

16.10.2017 07:48

Upravo tako. Nama i treba jedan kulturan i skolovan na vlasti. Dosta je krkana ispod satora nek oni zabavljaju ovu nepismenu buraniju.

Name

Kamenko

15.10.2017 11:20

Znaci i Bosic je prihvatio SDA-ovu trasu auto puta BG-BN-BRČKO-TZ-SA.I nek zna oni na to više gledaju kao na auto- put SA-TZ bazen ili SI Bosna,nego kao na auto-put BG-SA.

ODGOVORITE
Name

Nikola

15.10.2017 11:59

To isto je pre neki dan pozdravio i predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilovic,a Vucic i Erdogan rekoše da ce se praviti dva kraka autoputa sa Republikom Srpskom i BiH!? Prvo se informiši pa onda brani Dodika i napadaj Bosića,a ne tako "bjanko" kao ostala crvena sekta!

Name

Mimar neimar

16.10.2017 11:24

Prihvatljiva je svaka trasa ako je gradi Integral, Integra, ili kako se već zove. U tome je suština i smisao gradnje autoputeva u i za RS. Nema veze koliko će da prođe transportnih jedinica. Platiće neko. Ne sad, već sutra, ubuduće, otplatomkredita. Eno i sad, dionice autoputeva u RS puste, džaba, autoputevi drumom a narod šumom. A integra gradi. Niko ne uspijeva dostići takve cijene građenja, vrh vrhova, rekordi....

Name

Leko

17.10.2017 09:22

Nije Bosic prihvatio,gradonacelnik Brcko Distrikta BiH Sinisa Milic inace iz SNSD,gradonacelnik Bijeljine Micic SDS i gradonacelnik Tuzle Imamovic SDP su prihvatilu tu trasu sto je i logicno posto se na istoj nalazi oko 1.5 miluona stanovnika i ekonomski je najjaca.

Name

Ne!!!

16.10.2017 12:16

Dodi(g)k se nasao u neobranim jabukama.

ODGOVORITE