Proslavili slavu i Dan opštine

Služenjem svete liturgije, litijom ulicama grada, lomljenjem slavskog kolača, hranom za sve posjetioce i prigodnim folklornim programom na otvorenom, u Srpcu su održane završne svečanosti povodom krsne slave i Dana opštine – Pokrova presvete Bogorodice.

Republika Srpska 14.10.2017 | 15:30
Proslavili slavu i Dan opštine
Ovim svečanostima, pored brojnih gostiju i zvanica, predstavnika javnog i privrednog života, predstavnika poljske opštine Novogrodjec, prisustvovalo je nekoliko stotina gradjana srbačke opštine, koji su, istovremeno posjetili i tradicionalni trodnevni miholjdanski sajam koji se danas završava u ovom gradu.

Osvećenje slavskog kolača u novosagradjenom hramu Vaskrsenja Gospodnjeg obavili su srbački sveštenici, medju jkojima je bio i jeromonah manastira Osovica, a lomljenje kolača obavili su vodeći ljudi opštinske uprave, načelnik Mladjan Dragosavljević i predsjednik skupštine opštine Mirko Stojić.



U svečanoj litiji, pored gradjana starijih vjernika učestvovali su i članovi kulturno-umjetničkih društava opštine Srbac, koji su se na javnoj pozornici u centru grada predstavili i sa prigodnim zabavnim programom u kome su učestvovali i štićenici Dječijeg vrtića „Naša radost“. Izvodjači programa za svoj nastup nagradjeni su velikim aplauzima brojnih Srpčana.

Organizatori proslave, lokalna uprava i srpska pravoslavna crkvena opština, u saradnji sa kulturno-umjetničkim društvima i donatorima, organizovali su roštilj i jela domaće kuhinje za sve gradjane koji su prisustvovali proslavi Dana opštine i Krsne slave Pokrova Presvete Bogorodice danas u Srpcu.



Da podsjetimo, u okviru programa proslave Dana i slave opštine, sinoć je održana svečana akademija na kojoj su uručena najviša priznanja opštine zaslužnim firmama i pojedincima, a otvorena je i likovna izložba radova učesnika ovogodišnje Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“ koja će trajati narednih desetak dana.

(BN/S.K.)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Hm

14.10.2017 15:18

Opština ne može imati slavu.

ODGOVORITE
Name

Ljubomir

14.10.2017 15:47

Kako to mislis da nemoze

ODGOVORITE
Name

@Ljubo

14.10.2017 17:05

Bosna i Hercegovina je sekularna država. U svim Ustavima, od državnog do entitetskog, je zabranjeno vjersko obilježavanja tkz dana opština, gradova i javnih ustanova. Zapišavanje teritorije sa nekakvim kandilima ima za direktnu posljedicu ekonomsko propadanje 113% entiteta, samo što se to velikosrbima ne može ni objasniti, niti nacrtati.

Name

Walzet .

14.10.2017 16:37

Ma moze samo nek se slavi .

ODGOVORITE